Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość adam2323

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, odkad zaczalem brac anafranil (37,5 czyli bardzo malo) mam tachykardie.. stan tez utrzymuje sie wciaz, nawet po zaprzestaniu brania leku. od tygodnia wrocilem do ssri, natomiast nienormalnie wysoki puls caly czas sie utrzymuje.. ktos tak mial, albo zna sposob, przyczyne? bede bardzo wdzieczny za pomoc.

JA bralem anafranil + inne leki kilka miesiecy i nigdy nie mialem problemu z wysokiem tetnem. Nie mialem zadnych kołatan itp. Raz gdy usnolem obudzilem sie po 1,5h i wlasnie mialem wrazenie ze to serce mnie obudzilo bo jakos przez chwile mocno mi bilo. Pewnego razu dostalem migotania przedsionkow serca i kardiolodzy zalecili odstawienie anafranilu i tych innych lekow gdyz prawdopodobnie od lekow mi sie tak zrobilo. Psychiatra , ktory mnie leczyl podzielil zdanie kardiologow o dstawieniu tych lekow. BYlem tez w klinice psychiatrii aby dobrali mi leki i nikt nie odwazyl sie podac mi anafranilu w obawie aby sie to niepowtorzylo. W szpitalu niepomogli mi zbytnio... Po roku od migotania lekarz u ktorego sie leczylem zdecydowal sie podac mi anafranil ponownie. Po 2 dniach brania 10mg dostalem wysokiego cisnienia i wysokiego tetna (prawie 100) i silnego lęku. Ale jak znam swoj organizm to uważam żę to wysokie tętno i ciśnienie to nie bylo od lęku tylko od Anafranilu. Minelo kilka dni zanim mi sie tętno i cisnienie unormowaly i troche dluzej zanim lęk złagodniał. Oczywiscie zaprzestalem przyjmowac anafranil. Kilka miesiecy później - czyli wczoraj w nocy łyknołem 10mg Anafranilu (poprostu kiedyś mi pomógł a teraz cięzko w jakiś lek utrafić...) i dziś rano znowu dostalem wysokiego tętna i cięnienia. Utrzymuje sie cały dzień to. Zrobilem się najwidoczniej nadwrazliwy na anafranil. Ale to ten mój psychiatra powinien mi powiedziec ze niemoge brac tego leku tylko sam mi go jeszcze probowal wprowadzic 2 razy i zawsze bylo to samo. Dodam ze od dawna nie mialem juz problemow z tetnem i cienieniem , a wczoraj rano wrecz ialem niskie tetno i pewnie dzis tez bym mial niskie gdybym nie wziol anafranilu. W dodatku jeśli kiedys kiedys mialem jakies problemy tego typu z sercem z nerwow czy od papierosa to male daweczki lekow kardiologicznych pomagaly a w przypadku zazycia anafranilu jakby te male dawki lekow kardiologicznych (na obnizenie tetna i cienienia) nie dzialają. Poprostu musi się Anafranil całowicie wypłukaćz organizmu - co trwa wiecej niż dobę, może nawet 2 doby. A jak ktoś przyjmowal wieksze dawki to kilka dni. Takżę to co kolega wyżej pisal moze byc od anafranilu ale i tez od tego leku SSRI. Najepiej bylo poczekac az praca serca sie ustabilizuje i dopiero wznowic zazywanie leku SSRI.