Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Myśl o omdleniu, szybkie bicie serca, ucisk w gardle i duszności

Gość Uefa

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry Wieczór , piszę d ponieważ mam takie problemy jak to w wakacje . PROSZE PRZECZYTAĆ CAŁOŚĆ trochę się rozpisałem . Uprawiam sport uwielbiam grać w piłkę gdy gram na podwórku sam lub zapominam o wszystkim to czuję się bardzo dobrze . Ale gry np : chcę iść gdzieś indziej pograć lub wyjechać gdzieś od razu przychodza mi do głowy mysli że tam zemdleję że będzie mi słabo . Tak samo się dzieje gdy siedzę przed komputerem . Np: Siedzę ze spokojem sobie i nagle mam uczucie że serce się odbiło 2 razy szybciej i popadam w lęk . Bardzo szybkie bicie serca , ucisk w gardle , zapominam oddychać i od razu myślę o najgorszych rzeczach . Mam czasami tak że siedzę sobie przed telewizorem i serce bije normalnie ale po chwili zabije np : 3 razy szybciej i znowu normalnie jest to takie dziwne uczucie . Zdarza się też że w sytuacjach gdy mam się iść z kimś nowym poznać lub iść na mecz od razu panika nerwy słabość w nogach itd . Ale to bnie wszystko gdy mamy badania sportowe i wchodze do lekarza to się dziwią że ja stoje na nogach przy takim ciśnieniu 220/130 następny pomiar 170/100 następnie mam napady takiego bicia serca że lekarz sportowy wyslął mnie półtorej roku temu na EKG , TSH , KREW , MOCZ , EKG oczywiście przyspieszone bicie serca ale wszystko było dobrze reszta wyników idealnie . Potem nie wiem czy to z 11 miesięcy temu pojechaliśmy do przechodzni do lekarza sportowego i znowu było EKG i wszystko dobrze . Ale gdy w domu mierzę ciśnienie wychodzi 130/80 tak około sie trzyma . Co to może być mieliśmy niedawno wysiłkowe i normalnie badane tętno i ciśnienie tętno szybkie jak zwykle ale dobre a ciśnienie wysokie . Ale czego to moga być objawy ? że spokojnie sobie siedzę a tu nagle nie wiem dajmy zawrót głowy na przykład a ja popadam w lęk i przychodzą te wszystkie objawy . A najgorsze jest to że kiedyś gdy siedziałem w klasie na matematyce coś mi się chyba tam z nerwów przy tablicy jak usiadłem w sercu mocniej zabiło i od tamtej pory dzien w dzien gdy jestem w tej klasie na matematyce serce tak mi stuka że mało nie chcę wyjść z tej klasy . Lekarze gdy jestem chory przy padaniu ci z mojej miejscowości mówią praktycznie że to z nerwów ja też ich informuje przed badaniem że się boję . I lekarz mówi wszystko dobrze itd . Co to jest za problem .? badania mi robili tyle razy i nic nie wyszło ale objawy jak były tak są . Gdy idę do sklepu i stoje w kolejce tyo samo pojawiają się : panika i że coś zaraz mi się stanie zaczynam się drapac i nie wiem co zrobić aby jak najszybciej wyjść z tego sklepu .

Dodam jeszcze że nie jadam owoców zabardzo . Jem : Pizze , Chipsy , Cukierki , . Nie wiem czy to coś ma wspólnego ale gdy zjem chipsy cebulowe to po 5 minutach jestem osłabiony . Przestałem je jeść . Jakieś 30 minut temu siedżąc sobie spokojnie i grając w grę przeskoczyło mi coś w sercu i nagle znowu taka gula w gardleuczucie i zapominanie o oddechu muszę kontrolować .

Dodam że Ja nie mam tam tych dziwnych uderzeń nie wiadomo ile jest to od 1 do 2 na dobę czasami pojawią się gdy się schylę i wstanę albo gdu mam podniesione nogi do góry jak sobie na fotelu leżę;). Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale kiedyś trzymałem przez bardzo długi okres czasu nogi na skrzynce od komputera a ja mam ją otwartą i okazało sie że ona przewodzi prąd nie wiem ile ale jak ktoś mnie dotknie w tym czasie do jestem naelektryzowany może to coś ma wspólnego nie wiem .

Gość takosiamaczka

Właśnie mam tak samo. U kardiologa kobita mierzyła mi cisnienie i mialam 170/coś tam i sie mnie pyta czy dobrze sie czuje, puls tez wysoki, czerwona jak burak no ale jakos sie trzymałam. wyszlam od lekarza i jak ręka odjął. Nie wiem dlaczegóż się tak wizyt zwykłych u lekarzy boję Ja nie uprawiam sportu bo sie boje o serce:/

Ja w czasie wysiłku jak mam zły dzien np : nie wyspany jestem to mi coś przeskoczy raz po raz . ale tak to w czasie wysiłku uprawiam freestyle football to mozna naprawdę się zmęczyć . A np : czy te skurcze dodatkowe to one np : można na nie umrzeć czy to są tylko takie skurcze że nic od nich nie będzie . Czytałem że ludzie żyją 20 lat już z takimi dodatkowymi skurczami i po prostu przeszkadza im to w tym że mają lęki , boją się , powoduje to zdenerwowanie . Niektórzy mówią że mają ponad 17 tysięcy nieprawidłowości w ciągu dnia . U mnie np : wczoraj nie było ani 1 incydentu natomiast dzisiaj był 1 w południe . ja muszę zobaczyć i zrobić eksperyment czy czasami to się nie dzieje po chipsach byc może ona mają na mnie jakieś złe działanie . Ja po takim dziwnym uczuciu akurat zaczęło się tydzień temu teraz p[o kazdym takim nie wiem czy to te skurcze ale musze się około godziny z oddychaniem kontrolowac bo zapominam z nerwów . Tętno w domu mam marzenie od 60 do w gorące dni 77 MAX . a u lekarza albo u babcia tętno moje wynosi 130 uderzeń lub u lekarza 170 nawet a po wyjściu taka ulga i serce zwalnia to to ja kocham . Dodam że około 1,5 roku temu miałem za szybkie bicie serca i zrobiłem to co trzeba THS nawet było w tch badaniach zawarte ale wszystko było ok . Ja już po prostu nie wiem . ALE MAM PYTANIE : Czy taki skurcz dodatkowy jak to nazwę bo nie wiem cz to to jest moge sam sobie wywolywac np jak jestem spokojny to w mojej głowie nawet o tym nie wiedząć ta naerwica bo jestem strasznie nerwowy może wywoływac takowy objaw ? . Nie wiem ja się poprostu boję że na takie że tak powiem małe wybryki moge mieć powazne problemy . Ja już miałem wszystko : zaczęło się rok temu : Krwioplucie miałem ale okazao się po tygodniu że mój ząb nieco się przebił gdzie nie miał . następnie jelita się buntowały przez całe wakacje prawie . Po prostu nie wiem już niech ktoś tutaj odpisze z takich już obeznanych w tych sprawach ;). Albo jeszcze jedno gdy np gramy mecz wychodza i zaczyna się mecz to czuję się poprostu taki osłabiony denerwuje się a gdy już się rozkręce to 2 poowo to inna bajka mam siły i już lepiej jestem uspokojony bo już wiem z kim gram . Kiedyś (masowo) obgryzałem paznokcie . Tak stwierdzam że np : arytmi bym nie mógł miec bo nie mam żadnych z dolegliwości czuję się dobrze z każdym dniem ale gdy się zdenerwuyje albo to serce bije cormalnie ty ty ty a potem zabije tyty ty ty ty i bije normalnie dostaje lęków i poprostu przez 30 minut się boję . . Dodam że moja mama miala nerwicę . Ale się rozpisałem ;)

Moze zmień nawyki żywieniowe bo trochę to wygląda nie bardzo jak jesz takie śmieciowe rzeczy :)Pij duzo Muszynianki ,jedz pomidory one mają dużo magnezu który pomaga przy s.dodatkowych ,możesz też przyjmować magnez w tabletkach .I idz do psychologa .To wszystko nerwy i nic więcej .

Dziękuję ci bardzo . Ty byś mnie widziała u lekarza jak się trzęsę albo jak mi się słabo robi :D . Kiedyś gdy wszedłem do gabinetu nie mogłem oddychac prawie poszedłem lekarz mnie zbadał wtedy byłem z jelitami i też nic nie powiedział . ostatnie badania Ciśnienie + Osłuchiwanie spoczynek i wysiłkowe dobrze było .

Ja mam stary tak samo, trzymaj sie. Mi do tego dochodza zawroty głowy bardzo silne. Lekarze mnie spławiają, badania miałem. Cisnienie 125/85. Dodatkowo jak sie popatrze np. na sufit a potem na okno, to zaraz mam wrazenie ze cos mi sie dzieje i dziwne uczucie na sercu.

Zapewne to stres ale aby się upewnić to zrób holtera ekg najlepiej na dwie doby albo powtórz za jakis czas, być może masz jakieś zaburzenia rytmu, które nie masz codziennie i dlatego ekg wychodzi ok. Rób tych holterów kilka w roku, jak najwięcej aby wyłapać te twoje objawy. Gdy wystąpią podczas noszenia holtera zanotuj dokładnie czas i objawy. Jeżeli w tym czasie badanie nic nie wykarze to stres a jeżeli tak to już kardiolog ci więcej powie. Warto też zrobić holtera RR :)

Witam.mam identyczne problemy. I nie wiem co mi dolega. Fakt faktem jestem bardzo nerwowy... życie trochę dało w kość.vzesto mam tak jak piszecie.czasami mam znowu tak że po prostu siedzę sobie i wszystko jest oki a tu nagle pomyśle o tych dolegliwościach aż nagle zaczynają dokuczać.slabosc, wrażenie omdlenia ,dziwne ruchy serca itp.raz wezwałem karetkę ponieważ bardzo źle się poczułem ale oczywiście wszystko w normie się mieściło.,,badanie ciśnienia i EKG. Z kolei mam też tak iż chodzę po dworze np załatwiam sprawy aż tu nagle gdy wchodzę do sklepu...bah słabość itp. nie wiem już co mam zrobić... Mam ustalone wizyty u kardiologia itd ale wątpię aby to coś poskutkowało...fakt faktem dodałem do swojej diety trochę więcej witamin czyli sałatek zdrowych itp oraz rzuciłem nagle papierosy dla elektryka 6mg. Ale wcześniej też miałem takie sytuacje więc już sam nie wiem ehhh.i co tu zrobić.... pozdrawiam