Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość chatka2

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałam ablację na częstoskurcz okołozatokowy - czyli nieadekwatną tachy. Niestety grzali za mocno i uszkodził się wezeł, konieczne było wszczepienie stymulatora. Po miesiącu u mnie szybki rytm wrócił :( I teraz za niedługo wybieram się na kolejną ablację do Krakowa. Jeżeli masz jakieś pytania to słucham :)

Trzeba pamiętać, że stymulator chroni przed wolnym rytmem a nie hamuje szybkiego. Mi powstał po tamtej ablacji zespół tachy-brady. Zwalniałam do 35/min i dlatego konieczne było wszczepienie styma. Teraz rytm mi nie spada poniżej 60/min. Niestety mi kardiolodzy powtarzają, że ablacja węzła zatokowego jest rzadką ablacją i trzeba się liczyć z tym, że konieczny będzie stymulator. A Ty już jesteś zakwalifikowany/na do ablacji? Jak tak to mogę wiedzieć gdzie?

A o do holterów to ostatni mialam rok temu i wyszło tak 6o tachykardi a potem jak lezalam w szpitalu we wrzeniu rok temu juz mialam opis taki w czasie czuwania okresy tachykardi zatokowej nie napisano na wypisie ile!!!i 200 pobudzen nadkomorowych i jedno komorowe

60 tachykardii to jest malutko. Ja mam ponad 700, rytm sięgający nawet do 240/min. Ta tachy utrzymuje się czasami praktycznie całą dobę. Przy bardzo wysokich rytmach tracę przytomność. A jak odczuwałam bradykardię? Nie miałam siły na nic, chodzić, funkcjonować. Na tydzień znalazłam się na OIOMie i musieli mi podawać atropinę. 200 nadkomorowych to jeszcze w granicy ;) 1 komorowe całkiem nie groźne.

MartaK 60 tachykardii moze być mało ale nie musi, Ja na jednym holterze miałam tylko 3 tachykardie ale trwały godzinami, dwa razy miałam normlany rytm zatokowy - łącznie przez ok 20min a tak cały czas tachykardia do 220/min. Na innym ponad 700 tachykardii ale kilku minutowych a tak zwykły rytm zatokowy zatem ilość nie musi oznaczać mało ale ważny także jest ich czas trwania.

Desdemona, fakt. Dlatego ważne jest to jaki jest rytm dobowy, jaki największy rytm, w jakiś okolicznościach pojawia się tachy. Czy w spoczynku, czy po wysiłku, przy zdenerwowaniu. Ktoś tu ostatnio miał aż 1444 tachy ale średni rytm był 80/min więc musiały to być krótkotrwałe. Ja mam 21 lat. Biorę beta blokery, 40mg lokrenu i 450mg polfenonu. Te leki już średnio na mnie działają. Brałam już 13 różnych betablokerów ale wszystkie działały tylko na ok 3 tygodnie. A Ty bierzesz jakieś leki? Gdzie się leczysz?

MartaK, dokładnie tak jak napisałaś, wszystko zależy ile trwało, jakie prędkości, i też ile tego było, oraz łączny dobowy rytm a przede wszystkim okoliczności w jakich dany rytm występuje. MartaK, nic nie biorę, przerabiałam wszystko, nic już nie działa, w tym leki hybrydowe. Czekam na nowe leki ;) Chatka2 nie przejmuj sie tamtym ekg, jest dobrze :). Co do ablacji, nie martw się tak szybko w tym przypadku jej nie wykonują, MartaK wszystko dobrze wyjaśniła dlaczego :)

Witam od 3lat mecze sie z tachykardia zatokowa puls siega do 200 na minute po wykluczeniu innych chorub i wszyscy lekarzw twierdza ze to serce kardiolog ustalil termin modyfikacj wezla zatokowego ze wskazani ma zla tolrancje lekow ale powiedzial ze zachodzi mozliwosci wszczepienia stymulatora bardzo sie boje .Czy ktos mial taki zabieg jak wygloda ile trwa czy wrazie powiklan odrazu wszczepjaja stymulator czy sie czeka ile czasu spendza sie w szpitalu bardzo prosze o odpowiedzi dokladma bende bardzo wdzieczna

Witam, Proponuje zgłosić się do ośrodka, w którym ma być wykonana ablacja i poprosić o informację o zabiegu na piśmie, którą będzie Pani podpisywała, jako zgodę na zabieg. Warto spotkać się z lekarzem, który ma tę ablację u Pani wykonać. Podczas rozmowy można mu zadać wszystkie te pytania. Jeżeli zajdzie taka konieczność, to wszczepienie układu stymulującego zostanie wykonane podczas tego samego zabiegu. Natomiast jeżeli sprawa nie będzie taka oczywista, to zaproponują Pani wszczepienie stymulatora w trybie planowym.

Ja też mam stwierdzoną tachykardie zatokową i teraz podejrzenie częstoskurczu nadkomorowego. I mam pytanie w kwestii tej ablacji. Bo na mnie leki nie za bardzo działają na tą tachykardie bo prawie ciągle mam puls powyżej 120. I nikt na razie mi nie proponowała takiej ablacji. ?? I moje pytanie jest takie czy przy każdej nieadekwatnej tachykardii zatokowej robią ablację ?? Czy tylko jak leki nie działają ??