Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość ppor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Zastanawia mnie jedna rzecz, od około półtora roku choruję na nerwicę lękową, raz jest lepiej, raz gorzej. Zażywam tony magnezu, trochę biegam. Właśnie jestem w pracy i zmierzyłem sobie puls - wynik to 53 uderzenia na minutę, moja praca jest siedząca, a nie jestem aż tak wyczynowym sportowcem aby serce biło mi tak wolno, tym bardziej, że praca do mało stresujących nie należy. Bardzo często mam takie wyniki ale dopiero niedawno zacząłem się zastanawiać, czy to nie bradykardia, powinienem się martwić? Oczywiście wszystkie badania mam porobione i wszystko w normie, echo serca ostatnie półtora roku temu - wszystko ok. Pozdrawiam.

Czy ma ktoś pomysły czy mój niski puls spowodowany jest piciem melisy i zazywaniem dużej ilości magnezu? może też przez pogodę, czuję się trochę ospały, puls mam ciągle w granicach 50-60, wiadomo, że po wysiłku rośnie, dzięki z góry za odpowiedzi.

Piszę w tej sprawie, bo wyczytalem ostatnio, że niski puls spowodowany może być też zwężeniem zastawki aortalnej, a podczas echokardiografii w rozpoznaniu było wpisane: Ocena zastawek: Aortalna - Nieprawidłowa - pogrubienie brzegów płatków, zwapnienie w pierścieniu. Ocena przepływu: Pmax.-, Pmean-6, Fala zwrotna: PHT(ms)- Brak. Wymiary serca: lVSDd 11 LVEDd 45 PWDd 10 RVOT 28 LA 31 Ao 30 Ocena kurczliwości: prawidłowa, EF-65%. Osierdzie: prawidłowe. Wnioski: Prawidłowy obraz struktur serca. Powiem Wam, że szczerze się tym przestraszyłem.

Masz niewielkie zmiany w tej zastawce, być może spowodowane stanem zapalnym typu niedoleczona angina czy grypa, albo inne jak reumatyczne, czy stomatologiczne. I tak jest dobrze, ponieważ w końcowym opisie echo masz napisane serce bez zmian strukturalnych, a zastawka ma minimalne zmiany które w obecnym stanie nie mają żadnego znaczenia klinicznego - czyli mieszczą się w normie. Dobrze powtórzyć badanie echo za ok 2 lata :)

Ufff, no to mnie trochę udpokoiłaś, jeszcze raz dzięki wielkie za odpowiedź. Od kilku dni chodzę z ręką na pulsie i się zastanawiam co i jak, pościągałem książki medyczne o zastawkach i zacząłem czytać... :). Co do zmian stomatologicznych to rzeczywiście miałem zęba do robienia wtedy ale nie wiem jaki to ma związek z układem krwionośnym, Grypy nie przypominam sobie, anginy nigdy nie miałem, a reumatyzm chyba odpada... mam 26 lat. Dzięki wielkie Adela.