Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Co dalej? Po prostu czekanie na operację. A po niej rekonwalescencja i za jakiś czas w miarę normalne, lecz trochę oszczędniejsze życie, kontrole lekarskie i to tyle. Ale to się nie odnosi tylko do Gdańska, a do każdego innego miasta i takiego pacjenta. Rozumiem, że jest Tobie i mężowi teraz ciężko, ale pozytywne nastawienie i myślenie o przyszłości w kolorowych barwach to już połowa sukcesu!

Jestem po operacji by-passów w listopadzie 2011.Nie w Gdańsku.Byłem po zawale i *stentowanie* nie wchodziło w grę [ długie i całkowicie *zarośnięte* obie lewe tetnice serca],stąd właśnie by-passy.Decyzje podjąłem natychmiast.myślę ,że tak jest najlepiej.Ból po opercji nie jest aż tak dokuczliwy ,do spania na wznak też można się przyzwyczaić.Mąż pani to młody człowiek,myślę,że szybko wyjdzie z kłopotów pooperacyjnych.Warto żyć,choćby dlatego by chodzić na plażę w Jelitkowie-mieszkałem na Przymorzu wiele lat.Pozdrowienia i głowa do góry.

Jak przekonać? To trudne, ale wykonalne. Rozmawiać, rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać. Ból po nie jest taki przerażający. Generalnie boli mostek, a nie samo serce. Mostek się długo zrasta, ale przecież są leki przeciwbólowe. Podobnie jak kość po złamaniu, też można brać leki jeśli komuś ból bardzo dokucza. Ja miałem operację na klatce piersiowej i potwierdzam wyżej napisaną rzecz - można przywyknąć do spania na plecach. A potem jak się mostek wygoi można pomału wracać do spania jak się lubi. To wszystko jest do przejścia. Według mnie są gorsze choroby i operacje. Powodzenia!