Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość pollo89

Rekomendowane odpowiedzi

CZego to mogą być objawy? - od ok 3 tyg mam uczucie jak by ścisku w klatce piersiowej i po jej bokach u dołu żeber - przy wykonywaniu nagłych ruchów mam uczucie szybkiego bicia serca (ale nie jestem pewien czy to mi się tylko nie wydaje) - od tego mam dziwne uczucie duszności to znaczy nie trwa ona cały czas ani nie jest jakaoś specialnie dokuczliwa ale co jakiś czas musze wziąść głępszy wdech do tego uczucie guli w gardle. - Zdarzają się mi również kołatania serca( które są najbardzieej dokuczliwe) oraz uczucie lekkiego ścisku w gardle. Nie widze u siebie jakiś wyjątkowych problemów z kondycją ale martwią mnie te objawy szczególnie, że utrzymują się już dość długi okres czasu. Ciśneinie mam w normie biore magnez co troche uspokoiło kołatanie ale ciągle martwi mie ten ścisk i uczucie szybkiego bicia serca przy zmianach pozycji szczegolnie nasilaja sie podczas lezenia na boku przed snem. Co to moze być?

Witam, Zależność dolegliwości od pozycji ciała sugeruje, że mogą być one niezależne od choroby serca, a raczej mogą zależeć od zmian w samej ścianie klatki piersiowej. Zazwyczaj najczęstszą przyczyną takich dolegliwości są zmiany w kręgosłupie - stany zapalne lub zwyrodnieniowe, albo zmiany pourazowe. Warto w takich sytuacjach odwiedzić lekarza. Warto zrobić podstawowe badania z pomiarem ciśnienia i tętna, EKG i rentgenem klatki piersiowej, a w razie potrzeby rentgenem kręgosłupa szyjnego i piersiowego.