Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość karolina94

Rekomendowane odpowiedzi

Gość karolina94

Witam, szukałam tego typu wątków, ale nie uzyskałam nigdzie odpowiedzi. Tak jak w temacie, 17lutego 2010r miałam wszczepiony stymulator, w czerwcu ukończyłam 18lat i chciałam zostać krwiodawcą, czy są ku temu jakiekolwiek przeciwwskazania? Stymulator miałam wszczepiony z powodu bloku przedsionkowo - komorowego 3 stopnia, proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.

Gość KarolinaBydg

Mam wszczepiony rozrusznik od 3,5 tygodnia i zaraz po wszczepieniu, jeszcze na sali operacyjnej, pytałam lekarzy czy mogę oddawać krew. Ich odpowiedź była jak najbardziej na tak. Nadal zbieram się do RCKiK, ale lekarz prowadzący i wszyscy inni na sali operacyjnej odpowiedzieli mi, że nie ma do tego żadnych przeciwwskazań.

Temat, jak widzę, z przed 8 lat jednakże dołączę wpis i proszę o wypowiedzi. W lutym wszczepiono mi stymulator z powodu bloku przedsionkowo przedsionkowo- komorowego zaawansowanego II stopnia. Do stycznia 2023 roku regularnie oddawałem honorowo krew i osocze - naprzemiennie. 

Wiele osób pisze, że oddają krew ze stymulatorem. Mnie niestety odmówiono w Pile i Bydgoszczy. Czy powstały jakieś nowe przepisy zakazujące HDK osobom posiadającym stymulator, czy jest to profilaktyczna odmowa z obawy, że w trakcie lub zaraz po donacji coś mi się stanie? 

Nie ukrywam, że chcę wrócić do honorowego krwiodawstwa i w związku z tym poszukuję rzetelnej odpowiedzi czy jestem dożywotnio wykluczony, czy też są RCKiK, w których przyjmowana jest krew od osób z wszczepionym stymulatorem serca.