Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nastolatką, w dodatku dość nerwową. Mam problemy z tarczycą, ale leczę się już od jakiegoś czasu. Ale jestem tu w innej sprawie. A mianowicie, od ponad pół roku z moim sercem dzieje się coś dziwnego. Zaczęło się w zeszłego sylwestra, kiedy to już rano obudziłam się z uczuciem jakby moje serce się zatrzymywało. Potem przez resztę dnia było tak samo. Strasznie się bałam, byłam tym mocno zestresowana, do tych zatrzymywań dochodziło uczucie duszności, łapałam co chwilę najgłębszy oddech jaki tylko mogłam. Następnego dnia wszystko mi przeszło. Później co jakiś czas zdarzało się podobnie, miałam też nieraz (zresztą mam do tej pory) uczucie jakby podwójnego bicia serca, co również jest dość nieprzyjemne, aczkolwiek bardziej martwię się tym pierwszym. Do tej pory zdarza mi się to zatrzymywanie serca wraz z dusznościami. Podczas tego wszystkiego czuję jeszcze, że moje serce bije jakoś słabo. Mam wrażenie, ze w końcu zatrzyma się całkiem i tego właśnie się obawiam. Przy tych *napadach* odczuwam także jakby, nie wiem jak to ująć, chwilową utratę świadomości czy coś. Wygląda to tak, że np. kiedy siedzę taka słaba i poczuję, że to serce nie bije, czuję coś także w głowie. Nie wiem jak to inaczej opisać. Czy to możliwe że to przez niedotlenienie spowodowane tym chwilowym zatrzymaniem serca? Czy takie *epizody* mogą wyrządzić jakieś trwałe zmiany w mózgu bądź innych organach? W ogóle przede wszystkim czym to zatrzymywanie serca może być spowodowane? Proszę, pomóżcie. Wiem, może to trochę zagmatwane, ale mam nadzieję, że mnie zrozumiecie.

Częściej kontroluj poziomy hormonów tarczycy,do lekarza idź z aktualnymi wynikami i ze świeżym EKG.Może lekarz od tarczycy coś na to poradzi,zmodyfikuje dawkę leku czy doda coś .....Jakieś chwilowe zaburzenia serca mogą być - gdy za niski lub za wysoki TSH...,Objawy oprócz kołatania mogą być też takie,że brak siły fizycznej i takie ,,rozdygotanie**, niepokój itp...Ziołowe tabl. na uspokojenie złożone z kilku ziół mogą pomóc.I optymalny poziom hormonów uzyskany przez właściwą dawkę leku.