Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sinienie paznokci u palca serdecnego i kciuka

Gość ja1

Rekomendowane odpowiedzi

Dość często sinieją mi paznokcie. U palców serdecznych sinieje 2/3 paznokcia od nasady (kolor niebiesko-fioletowy), reszta paznokcia (1/3) jest różowa. Różnica kolorów jest tak wyraźna - wygląda to jakby były idelanie pomalowane. U paluchów (stopy) sinieją mi całe paznokcie. Najczęsciej wystepuje to gdy jest mi chłodno ale nie tylko wtedy. Pozostałe paznokcie są normalnego koloru, czasem zmieniają nieco barwę na ciemnijesze ale te które wymieniłam są sino-niebieskie, rzuca sie to bardzo w oczy. Nie jest to dokuczliwe ani bolesne, i też się tym nie niepokoję, jestem tylko ciekawa czemu mi sinieją, i jak już to tylko te pzanokcie a nie wszystkie, ot taka ciekawostka dla mnie :) Ma ktoś pomysł od czego to?

Jestem pod opieką kardiologa (nadcisnienie i częstoskurcze) ale jakoś nie pytałam o te paznokcie, zawsze gdy u niego jestem, jest mi tak gorąco z emocji że mam cudnie różowe pazurki więc nie pamiętam o tym. Bo mnie tylko to ciekawi od czego takie pojedyncze cudaki.

Choroba Birgera???? /nie jestem pewny pisowni nazwiska/ Być może,że napięte mięśnie zmniejszają dopływ dostatecznej ilości krwi.Jeśli jesteś ciekawa i chcesz eksperymentować....Na fałdzie skórnej łaczącej paluch z drugim palcem znajduje się punkt akupunkturowt zwany antyspastycznym,rozkurczowy,Jest na obu stopach.Wbija się w niego igły.Ja Ci proponuję,abyś w ten punkt,w to miejsce przyłożyła opuszkę środkowego paleca dłoni.Możesz to robić jednocześnie na obu stopach,możesz pojedyńczo.Jaka byłaby reakcja u Ciebie?Trzymać trzeba aż poczujesz pulsowanie,silne i rytmiczne.Ja przy tym staję się senny.Nie rób więc tego w czasie jazdy autem.