Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno przy ciśnieniu w normie

Gość Pablo76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio zauważyłem u siebie niepokojąco wysokie tętno. W spoczynku ( gdy leżę wynosi ok 70-76 uderzeń ) natomiast gdy siedzę przy kompie waha się w granicach 90-100. Podczas gdy wstanę i przejdę się kawałek ok 110 - 120 ( podczas chodzenia ) Dane pochodzą z pulsometru SIGMA więc są wiarygodne. Ciśnienie mam 120/80. Co może być przyczyną takiego pulsu ? faktem jest, że palę papierosy i mam raczej siedzący tryb życia ale wyniki nie były specjalnie lepsze dy pół roku dzień w dzień chodziłem ok 5 km na nordic walking. Dodam jeszcze, że badania mam w normie w tym cholesterol, hormony tarczycy. Echo serca jest OK.

Ja mam podobnie tzn.normalnie serce w spoczynku mi bije ok 74-80.Czuję jak mi zaczyna szybko bić zaraz po wstaniu rano z łóżka,,szybko bije bo aż to odczuwam jest przeważnie ponad 90.Tak samo jest przy jakimś większym wysiłku np.jak biegnę lub gram w siatkówkę itp.Wiem że wtedy to normalne że serce przyspiesza ale ja się wtedy dziwnie czuję,męczę się, szybko oddycham i serce wali bardzo szybko,nie wiem ile ale na pewno ze 140-150 potem się uspokaja ale strasznie się dziwnie wtedy czuję,czy to normalne?ma ktoś podobnie?

Miałam przeróżne badania-ekg kilka razy,echo serca,holter 3 razy na 24godz.wszystko ok,tylko w badaniu echo wyszło że mam wypadanie płatka z zastawki mitr. ale w drugim badaniu echa wyszło że jednak nie mam!!!więc czy do końca ufać lekarzą i w to co mówią to nie wiem czy jest dobrze.Pomimo tylu badań ja czuję się dziwnie to nie jest takie normalne przyspieszenie serca którego nie powinno się zbytnio odczuwać ,tylko serce wali jak szalone i okropne to uczucie,muszę usiąść aż się uspokoi,ja wstanę rano to dopiero jak chwilę pochodzę to potem załapie normalny rytm a tak to też bardzo szybko bije.Co z tego że zgłaszam do lekarzom.Owszem wysiłkowego ekg nie miałam.....

Z tarczycą wszystko w porządku? Często bywa przyczyną przyśpieszenia tętna. Jeśli to nie tarczyca, to chyba nic z tym nie zrobisz. Żeby postawić diagnozę, tzreba by zarejestrować te twoje skoki tętna. Może spróbuj w czasie takiego ataku podjechać na pogotowie i zrobić ekg?

mam pytanie czy gdy wstanę to normalne że perw serce mi tak powoli wali robi taką leciutką przerwęi przyspiesza albo gdy mam jakiś wysiłek to gdy już powoli wraca do normalnego rytmu też ma taką leciutką przerwe w czasie zwalniania mam 16 lat robiłem badania serca i mam niedomykalność zastawki mitralnej pierwszego stopnia i chciałbym się dowiedzieć czy te lekkie przerwy są normalne proszę o odpowiedź to dla mnie ważne