Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana leku z Asertin na Aciprex

Gość strumyk

Rekomendowane odpowiedzi

Brałam asertin przez 2,5 roku i miałam juz odstawic gdy nagle nastapiło takie załamanie ze szok.lekarka poradziła mi zebym zmieniał asertin na lek z tej samej grupy Aciprex.obecnie jestem 14 dzien na aciprexsie i 10 bez Asertinu.mam drżenie rąk,nogi jak z waty,bóle mięsni,zawroty głowy,spadek nastroju.niewiem miał byc to bardzo dobry lek a ja czuje sie wciaz zel,.mam 2 dzieci,meza,dom i musze normalnie funkcjonowac a nie płakac po katach.czy ktos miał doświadczenie z tym lekiem.pomocy!

Witajcie! Niewiele mogę pomóc bo dopiero od niedługiego czasu biorę aciprex i też jest źle. Brałam 6 dni 1,2 tabletki potem 1 ale po 1 dniu wróciłam znów na 4 dni na połówkę a teraz od 5 dni biorę całą. Oczywiście przez 14 dni brałam afobam przeciwlękowo i jakoś dało się to znieść. Ale pora nadeszła by afobam odstawić no i 2 dni weekendowe jakoś wytrzymałam, z podkreśleniem jakoś wytrzymałam bo leki miałam okropne i napady duszności i zasłabnięcia. W niedzielę wieczorem było w miarę ok więc myślałam ze idzie ku lepszemu ale jak dziś jechałam do procy dostałam takiego ataku paniki, że musiałam wziąć afobam i teraz jakoś funkcjonuję ale nie wiem jak to będzie dalej. Czy ktoś też tak długo przyzwyczajał się do tych tabletek zanim mu pomogły?

Aciprex jest dobrym lekiem ja biorę drugi miesiąc ale rzeczywiście na początku było gorzej, potem było cudownie a później znów zjazd, natomiast teraz już sie wszystko normuje jesli chodzi o lęki to w sumie zniknęły jedynie duszności ale to jeszcze do ustalenia co jest ich przyczyną więc nie martwcie się, chyba że po 2 miesiacach będzie źle to do lekarza marsz!

Gość jestemgosciem

Ja stosuje lek Aciprex i pramolan od 2 miesięcy, po tym jak dostałam panicznego ataku w autobusie, duszności, brak złapania prawidłowego oddechu, drętwienia kończyn, twarzy, niemożność połykania śliny, zawroty głowy i to potworne uczucie ... nie do opisania ... Udałam się do psychiatry bo byłam już na skraju wytrzymałośći, myśli samobójcze itp. Dr przepisała mi właśnie Aciprex i Pramolan, na początku nie pomagał, lęki wracały stopniowo zwiększane mi były dawki i organizm się w końcu przyzwyczaił ale pamiętajecie o tym, ze każdy inaczej reaguje na leki adaptacja leku może potrwać do miesiąca u mnie trwało to 2-3 tygodnie, teraz już nie jestem senna ani otępiała nie potrzebuje 14 h snu, mój organizm funkcjonuje *prawie normalnie* zniknęły myśłi samobójcze, lęki prawie też chcoiaż czasem zdarza się,ze są w niewielkim stopniu ale czasem pojawiają się, zwłaszcza jak mam gdzieś sama pojechać lub zostać w jakimś miejscu sama. No i od 2 miesięcy kontroluje oddech co nie pozwala mi prawidłowo oddychać bo przecież oddechu nie kontrolujemy jest samoitny, a plus taki że przez te 2 miesiące zrzuciłam 3 kg na wadzę, niektórzy przybierają na wadzę :O. Leki lekami, ale pamiętajcie wszystko siedzi w naszej głowie, odsuwajcie od siebie złe myśłi starajcie się żyć normalnie nie myśląc o tej paskudnej chorobie a wszystko samo będzie się poruszać w dobrym kierunku zero smutków, dbajcie o swój nastrój nie denerwujcie się, a zaprocentuje to w waszej przyszłości. Pozdrawiam wszystkich znerwicowanych ludków jestem z wami ! całuje goraco !!! :** :) Ps.za błędy z góry przepraszam - ten typ tak ma :D ;)!!

Gość Majka 37 lat

Witam was kochani. Brałam asertin dwa lata a potem zmiana na aciprex. Na początku słabo się czułam. Po 2 miesiącach już lepiej.Organizm musi się przestawić na nowy lek. Minęło pół roku po zażywaniu i mam zawroty głowy i słabo mi się robi,poty straszne występują.Czy ktoś z was miał podobne doświadczenie po tym leku?

Gość Anna1234567

Biorę Aciprex od 1,5 roku po jednej tabletce na dzień, było dobrze przez te lata, teraz lęki wracają, mam kłucia serca, duszności i czuję jak mnie paraliżuje strach momentami, czasami w towarzystwie, w dziwnych sytuacjach. Nie jestem w stanie odpierać tych myśli, z dnia na dzień jest gorzej. Boję się zwiększenia dawek, nie wiem co mam robić. Czy to możliwe, że się przyzwyczaiłam do tego leku?