Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trzepotanie i migotanie przedsionków

Gość Berenika

Rekomendowane odpowiedzi

Męczy mnie jedna rzecz. Mam co jakiś czas, trwające około od 10 - 20 minut napady jakby drgania serca. Nie wiem jak to opisać, jakby jakieś prądy przechodziły przez moje serce. Nie mam wtedy ani przyspieszonego tętna (chyba ze zacznę się niepokoić, to jakby oczywiste, że wzrasta), serce bije w miare spokojnie, niezbyt mocno, ciśnienie jest w normie. Próbowałam uchwycić te napady na EKG jednak zawsze, zanim pani podlaczy aaparature, lub zanim dojde gdzies do przychodni, napad mija (zdarza się, ze mam je kilka razy dziennie a czasami raz czy dwa). Czekam na wizyte u kardiologa, aby założyć holtera, ktory rozwieje moje wątpliwości, nie mniej jednak czekanie sprawia, ze coraz bardziej wariuję. Mam nerwicę, cięzko mi to wytrzmać. Mam też helikobactera, nieleczonego od jakis 3 lat. Zastanawiam się, czy możliwe aby te drgania przy dobrej pracy serca to było migotanie przedsionków? Czy raczej coś od żołądka z racji helikobactera? Mam również anemię i to dość dużą, którą zaczęłam leczyć. Dodam iż na innych badaniach serce miałam zdrowe mimo iż robione były ok 2 lat temu. Bardzo prosze o odpowiedź czy jest się czym martwić, bo oszaleję..

Niestety, nikt na forum nie zdiagnozuje Ci Twoich przypadłości.Może się zdarzyć, że nawet w badaniu holterowskim nie zostaną uchwycone zaburzenia prac serca - wtedy pozostaje założenia holtera długoterminowego,ale przede wszstkim ważna jeat ocena dobregp kardiologa.

Przy zdrowym sercu ( echo serca musi być zrobione) migotanie nie jest zagrożeniem życia , ja żyłam wiele, wiele lat z napadowym migotaniem a teraz od kilku miesięcy utrwaliło się samoistnie i czuje się lepiej jak miałam napadowe bo nie czekam na atak , kondycja mam bardzo dobrą na na swoje lata ( 59) . Trochę niestety trzeba nauczyć się z tym żyć ........................ale nie ma innego wyboru no może jest ablacja, która czasami się udaje ale ja się nie zdecydowałam na nią i nie żałuje a leków jak nie ma tak nie ma aby leczyło migotanie przedsionków.