Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość blady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, ostatnio wybrałem się do kardiologa, gdyż dolegają mi od 5 miesięcy bóle w klatce o bardzo różnym zróżnicowaniu i często bardzo dokuczliwe. Chciałem wykluczyć inne dolegliwości niż nerwicowe, tym bardziej że nigdy żadnego badania oprócz EKG nie miałem, a mam 2 metry wzrostu, wiek 30 lat więc uznałem że lepiej wszystko sprawdzić. Lekarz już po rozmowie ze mną stwierdził że to nerwice i neuralgia międzyżebrowa. Ale ze względu na wzrost zbadał też obrazowo aortę. Wynik 3,4 cm (aorta wstępująca) określił jako *absolutna norma*. Ufam lekarzowi ale jestem ciekawski i poszukałem w sieci kiedy aorta jest *w normie* a kiedy nie,jak i czy może się to zmieniać z czasem. Spotkałem się z informacjami że norma to ok 2,3 cm a powyżej 3 cm jest już zagrożenie. Więc czy mój wynik to *absolutna norma* i mam przestać myśleć o wizycie u kardiologa na *długie lata*? pozdrawiam

Gość Adela152

Osoby b.wysokie są zagrożone zespołem marfana, zatem dlatego lekarz dodatkowo zwrócił uwagę na wzrost. Zawsze możesz wyniki i swoje obawy skonsultować z innym kardiologiem. Jeżeli na badaniu nie napisano że aorta poszerzona to jest ok. mi przy aorcie 2,7 napisano że jest poszerzona, jestem drobną niską osobą ale kardiolog widząc ten wynik nie mowił że jest źle więc się tym nie martwiłam i olałam. Teraz na kontrolnych bad raz mam arortę 2,2 raz 2,4 czasem 2,6 - nie wiem z czego to wynika ale skoro nikt z lekarzy nie mówi nic to ja się nie martwię

Blady ja mam 180 cm wzrostu i mam aortę taką jak Ty. Też mam nadzieję, że nic się z nią nie będzie działo w przyszłości. Lekarz kardiolog powiedział, że aorta jest super, a kardiochirurg, że aorta jest wąska. Wiem jak to jest są normy, ale każdy ma inne naczynia. Jeden człowiek może mieć większą aortę i serce, drugi mniejszą. Pozdrawiam serdecznie!

Gość Ewa30zToF

Adela: Wyniki pomiaru aorty zależą od miejsca mierzenia :-) Czasem lekarze mierzą ścianki wewnętrzbem czasem zewnętrzne. Ale aorte masz wąską, ciekawe, który odcinek tyle wynosi. Ponoć średnica normalna to 4 cm. Glowa do góry, zatem!

Ciekawe czemu w takim razie przy 2,7 napisali mi że jest poszerzona :D, pewnie tak jak mówisz, zależy w jakim miejscu mierzą, pozatym na każdym wyniku echo podane są normy - za każdym razem inne, to też mne zastanawia - chyba zależy od ośrodka wykonującego badanie