Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Za wysokie tętno podczas badań wysiłkowych

Gość Darek41

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Miałem badania wysiłkowe przeprowadzone z racji wykonywanej pracy zawodowej, mam 41 lat i czynnie uprawiam kolarstwo MTB i szosa, 6 treningów w tygodniu po 70 do 130km dziennie, tętno utrzymywane na średnim poziomie 130-140, średnie prędkości okolice 30km/h, podczas treningów interwałowych max tętno czasem zawita na ponad 200, tętno spoczynkowe 51. Podczas badań jest prowadzona próba jazdy na rowerze stacjonarnym z obciążeniami 50,100,150 i 200W i podczas tej próby monitor pokazał że mam tętno 178 i zostałem cofnięty od badań (mam zgłosić się za 7dni na ponowne badania) prosiłem lekarza o ponowną próbę, czułem się świetnie, nie spadła kropla potu przysłowiowa nawet, ludzie schodzili i zaliczali zalani potem a ja poprawka (po powrocie do domu wykonałem test i: przy 300W max poziom 130 a 350W dobiłem do 180 po 30min jazdy z 58-60 obrotami na korbie, po zmianie obciążenia na 200W tętno spadło po 2min na 130) moje pytanie: -co się mogło stać że niby było źle??????? Proszę o pomoc

Gość Katarina

Musiałbyś zapytać kardiologa. Ja na próbie wysiłkowej osiągam 198/min i jest to 103% normy wiekowej. czyli mieszczę się w normach Jeżeli masz opis i tam powinno być opisane ile procent do normy wiekowej osiągnąłeś (dla każdego wieku jest inna więc nie można się sugerować samą wysokością wysokością tętna - to się oblicza). Dodatkowo znaczenie mają takie parametry jak poziom ST i wiele innych. Jeżeli sam w domu, czy na powietrzu ma max tętno np 140 itp a w placówce medycznej miałeś wyższe być może mają inne sposoby obciążania orgaizmu, albo był to wynik stresu (można tego nie odczuć) przed takim badaniem, które jednka zaważy nad ew kwalifikacją np do zawodów itd.