Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem około 9 miesiecy po zatorowości płucnej, spowodowana była lekami antykoncepcyjnymi, ale na badaniach w klinice krzepliwości krwi stwierdzono ze to rowinież uwarunkowania genetyczne :( mam kilka pytań do wszystkich którzy sa już długo po zatorowości. Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi. 1 czy zatorowość może powrócić w trakcie leczenia, leczę się warfinem, 2 ostatnio zaczęła mi dość często cierpnąc lewa łydka, i tak pobolewać, ale to przeważnie po dłuższych spacerach jak już leżę na łóżku wieczorem, czy to zatory sie tworzą? nie jest opuchnięta 3 jakie badania robić żeby być pewnym ze wszystko jest w porządku? (usg Dopplera, echo serca, d-dimery??? czy coś jeszcze) 4 INR mam mieć pomiędzy 2-3, a mam przeważnie 2,10-2,20. Chyba dobre? jak z tym u was było Ostatnie pytanko mam takie dość problematyczne mianowicie zatorowość spowodowana była skrzepami z żył, krew w żyłach gęstniała z powodu leków antykoncepcyjnych, teraz dodatkowo wyszło ze również genetyka miała w tym udział, to ja miałam tylko zatorowość i powinno wrócić wszystko do normy,oczywiście zwracajac tez uwage na genetykę, czy cierpię na żylną chorobę zatorowo-zakrzepową przez którą dochodzi do zatorowości??? (nie miałam nigdy żadnych opuchnięć kończyn dolnych) Prosze o jakies info, napewno będę spokojniej spała.

Jesteś przykładem na to,że ginekolog zanim przepisze tabl. anty,winien zrobić odpowiednie badania krwi,pouczyć pacjentkę,że np. papierosów palić nie wolno...itd.A ginekolodzy lekką rączka piszą tabl. i do widzenia.Nie myslą,ze najpierw trzeba sprawdzić czy pacjentka nie ma tendencji do zatorowości....Lekarz to powinien wiedzieć,bo pacjent nie zawsze zdaje sobie sprawę, że w rodzinie jest ten problem.

Myślę ze jak jestes leczona i Inr masz w normie (dla leczonych) to żadna zatorowośc ci nie grozi .Co do bólu łydki powinnaś sprawdzić to za pomocą Usg ,iśc do lekarza i mu o tym powiedziec przede wszystkim .Jeśli masz jakiś genetyczny problem to nie wiem czy twoje leczenie nie będzie musiało trwać bardzo długo (przyjmowanie antykolagulantów )A gdzie był ten zator (płuca ,noga ,biodro)?

Bardzo proszę kogoś ,kto jest kompetentny i zorientowany w tej chorobie ,ponieważ od jakiegoś czasu lekarz kazał mi odstawić acenokumarol i jestem obecnie na akardzie ,ale zle się czuję ,dzisiaj zrobiłam inr i d-dimery przed chwilą odebrałam i nie wiem ,ale chyba jest zle ,ponieważ inr jest 0,90 a d-dimery 230 ,proszę o możliwie szybką odpowiedz