Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku ECHO

gosia1984

Rekomendowane odpowiedzi

Byłbym wdzięczny za interpretacje w jakim stanie jest moje serce. Dodam, że podczas badania byłem w silnym stresie. Lat 22, od kilku lat aktywnie trenuje siłowo, kulturystyka, trójbój. Wymiary jam serca: Lewa komora rozkurcz 45 mm Lewy przedsionek: 41 mm Aorta: 27 mm Prawa komora 30 mm Mięsień IVS - rozkurcz 12 mm tył - rozkurcz: 11 mm Zastawka mitralna: norma E/A: 1,5 Fala zwrotna + Zastawka aortalna i zastawka trójdzielna: norma. Brak płynu w osierdziu Kurczliwosc: prawidłowa, E/A=-1,5 Frakcja wyrzutowa:65% Masa mięsnia lewej komory:218,1 MVE: 0,869 m/s MVA: 0,571 m/s MR RF: ++++ MR VOLUME: ++++ MR max vel: 0,801 m/s MAX PB(MR) 2,57 mmHg

Witam. Mam problem z odczytaniem wyników echa serca mojego ojca. Jest po zawale. Bardzo proszę o ich interpretację. Z góry dziękuję za odpowiedź. RV-3,1cm IVS-0,8/1,2cm LV-5,4/4,0cm PW-0,8/1,2CM Ao wstep=3,6cm Wymiary jam serca w normie. Zast. bez zmian organicznych. Hipokineza segmentów tylno przegrodowych. Osierdzie bz. VmaxTP-0,8m/s AcT-117ms HR-71/min VmaxMV-E-0,97m/s A-0,37m/s fz do LA II/III* MAPSE-15mm VmnaxAo-1,1m/s VmaxTV-0,5m/s EF-55% Wn;segmentarne zaburzenia kurczliwości LV przy dość dobrej frakcji wyrzutowej LV. Niedomykalność zast. dwudzielnej II/III*-czynnościowa.

Gość orzeszek

Jest umiarkowana niedomykalność zastawki dwudzielnej - czyli nie jest źle. Zaburzenia kurczliwości lewej komory jednocześnie z prawidłową frakcją wrzutową co jest na plus dla taty :) Generalnie jak na moje oko nie jest źle.

Witam, Skoro część wstępująca aorty jest poszerzona, to jest oi nieprawidłowość. Być może wynika z nieleczonego lub leczonego w niewystarczającym stopniu nadciśnienia tętniczego. Podobnie, graniczna grubość mięśnia lewej komory sugeruje, że rozpoczyna się przerost tego mięśnia. Być może również w przebiegu nadciśnienia tętniczego. Warto mieć własny ciśnieniomierz i często mierzyć ciśnienie i tętno, no i porozumiewać się ze swoim lekarzem w sprawie uzyskiwanych wyników.

Witam. Czy mogłabym się dowiedzieć, czy te wyniki są dobre i jeżeli jest coś nie tak, to czy to jest coś poważnego, ponieważ całkowicie się nie orientuję :) LA - 31 mm. AO - 27 mm. PA - 21,6 mm. RVD - 15,7 mm. LVDd - 45 mm. EF - 65 %. LVDs - 29,6 mm. IVS - 7,5 mm. LVDw - 7,5 mm. FS - 35,7 %. Vmax MV 0,87/0,54 m/s. Vmax TV 0,97 m/s. Vmax MPA 0,93 m/s. Vmax Ao asc. 1,32 m/s. Vmax Ao desc. 1,28 m/s. Przepływ w aorcie brzusznej pulsacyjny. Wielkość jam serca prawidłowa. Grubość i kurczliwość mięśnia lewej komory w normie, SF 35,7 %, EF 65 %. Tętniakowate uwypuklenie przegrody międzyprzedsionkowej w stronę RA, PFO z przepływem L-P. Pień płucny szer. 21,6 mm, z przepływem w MPA 0, 93 m/s. Zastawka aorty 3 płatkowa. Początkowe odcinki RCA i LCA wydają się prawidłowe. Łuk aorty lewostronny, przepływ w aorcie desc. 1,28 m/s.

Witam:). Chciałbym was prosić o interpretację wyników echo serca gdyż ja sam z nich nie wiele rozumiem :). HR[1/min] - 90 Prawa komora(RVIT) 42mm rozkurcz 51mm skurcz 29mm przegroda m-komorowa 10mm tylna ściana LK 10mm Aorta Pierścień 27mm Aorta opuszka 34mm Aorta występująca 31mm Lewy przedsionek 40mm EF ocena - 70 F-cja rozkurczowa LK - w normie DOPPLER Fala E - 1,17 m/s Fala A - 0,61 m/s t.płucna Act 147ms t.płucna - Vmax - 1,14 OPIS BADANIA: Wymiary jam serca prawidłowe. Przerostu lewej komory nie ma. Funkcja skurczowa prawidłowa, bez obszarów hipokinezy podczas badania, LVEF-70% kurczliwość prawej komory prawidłowa (TAPSE- 25mm) Zastawka mitralna - płatki prawidłowe, śladowa fala zwrotna Zastawka aortalna - w normie Zastawka III - Niewielka fala zwrotna, Vmax 281cm/s Oszacowane RVSP 38mmHg Osierdzie bez zmian. Mógłby ktoś mi powiedzieć prostym językiem co i jak jest tu napisane:)? Dodam że jestem czynnym sportowcem i zależy mi na dalszych treningach( Treningi wyczynowe!!). Martwią mnie jedynie te zastawki bo tylko przy aortalnej jest napisane *w normie*. Te fale zwrotne to chyba niedomykalność. Czy z taką wadą mogę wykonywać bardzo ciężkie ćwiczenia fizyczne(wytrzymałościowo- siłowe)? jeszcze raz proszę o interpretację wyników i o odpowiedź na moje pytania :). Z góry dziękuję!:D

Idz z tym ECHEM serca do lekarza sportowego , Wy ( sportowcy) macie troche jednak inne kryteria co do norm niz ludzie nie uprawiajacy sport ale tak na moje oko JEST DOBRZE , pewnie było opisywane z automatu przez komputer i wtedy co druga osoba jak nie wiecej ma takie opisy . Jak ja sobie robie Echo serca to zawsze prosze o opis przez lekarza , trochę to drożej ( jak prywatnie) a i jak na NFZ to tez prosić lekarza zlecającego o taka forme opisu bo jak nic sie nie mowi to na ogól komputer opisuje i wtedy * takie wychodza kwiatki* i zmartwienie gotowe .

Proszę o interpretacje badania echokardiograficznego syna lat 16. Lewa komora;wymiary LVIDd/LVIDs 50/32mm,kurczliwość dobra,frakcja wyrzutowa EF 64%,przegroda m-komorowa IVSd/IVSs 9/14mm,sciana tylnia LVPWd/LVPWs 9/15mm Prawa komora;wymiar rozkurczowy RVDd 21mm Lewy przedsionek; wymiary 30mm Prawy przedsionek wymiary- Zastawka mitralna;morfologia;prawidłowa,niewielkie skurczowe wypadanie obu płatkówśladowa niedomykalnpść,Zastawka aortalna; morfologia;prawidłowa,AO22mm,ACS19mm,Vmax 1,30m/s. Zastawka tętnicy płucnej Vmax 1,08m/s AccT104ms Wniosek;Wymiary jam serca w normie.Globalna kurczliwość lewej komory dobra. Niewielkie skurczowe wypadanie obu płatków zastawki mitralnej ze sladową falą zwrotną. Struna rzekoma w świetla lewej komory. Przestrzen osierdziowa wolna.

Robiłam dzią Echo serca . Wyszło mi ciśnienie w prawej komorze ok,90mmHg oraz nieznacznie pogrubiały mięsień 1,1-1,2cm. Poza tym wszystkie wymiary przedsionków graniczne. Skierowana zostałam na to badanie bo mam podejrzenie choroby wieńcowej . a lekarz który miał mi robić wysiłkowe stwierdził szmery w sercu i wysłał mnie na echo. Czy musze sie niepokoić tymi wynikami wizytę mam za miesiąc u kardiologa. Prosze o interpretację. Powiem jeszcze że leczę sie na nadciśnienie, bardzo puchną mi nogi bardzo szybko sie męcze.

Witam, Można się domyślać, że chodzi o wyniki pomiarów uzyskanych podczas echa serca, chociaż nic nie wiemy, dlaczego było wykonywane badanie? Przerost przegrody międzykomorowej może oznaczać przerost mięśnia lewej komory i może zależeć od nadciśnienia tętniczego trwającego od dłuższego czasu i ewentualnie niewystarczająco kontrolowego farmakoterapią - lub z innych przyczyn ... Natomiast hipokineza ściany dolno-podstawnej i dolnej może oznaczać przebyty ostry zespół wieńcowy lub zapalenie mięsnia sercowego, które pozostawiły po sobie zaburzenia kurczliwości mięśnia sercowego w tej okolicy. Proponuję pokazać wynik echa serca swojemu kardiologowi, żeby można było właściwie zinterpretować wynik. Wynik badania nie jest prawidłowy i wymaga konsultacji kardiologicznej!

Poprosze o interpretacje ECHA z 2012 i 2014 . 2012: Zastawka mitr : platki wiotkie,przedni nizeznacznie przekracza pierscien w skurczu (DE:21mm,EF:120mm/s) obraz pozostalych zast prawidlowy(ACS:20mm) Pierscien aortalny nieposzerzony(29mm) lewy przedsionek niepowiekszony(35mm) Lewa komora w normie (d-49mm,s35mm,EF63%) Tylna sciana niepogrubiala (d-9mm,s-14mm) Przegrododa miedzykom niepogrubiala (d-9mm,s-15mm) Prawa kom niepowiekszona (d-19mm) Kurczliwoas prawidlowa. DOPPLER: Zast mitral: Ve=82 cm/s,Va=54cm/s Zast aortalna: V130cm/s Zast trojdzielna: V=55cm/s Zastawka tetnicy plucnej : V=90cm/s Wniosek: Newielkie wyp platka zast mitralnej. ROK 2014: Zast mitralna i aortalna - bez zmian Lewa komora:50/32mm Lewy przedsionek :36mm IVS 11MM,PW 10MM Prawa komora:24mm Aorta:opuszka 35mm,wstepujaca 30mm Kurczliwosc : bez odcinkowych zaburzen kurczliwosci. EF ok 60% DOPPLER: Zast mitralna: Vmax 1.0m/s E/A 0.8 ,fala zwrotna slad Zast aortalna : Vmax 1.5m/s Zast trojdzielna: Vmax 0.6m/s fala zwrotna 1st RVSP w normie Zast pnia plucnego: Vmax 0.9m/s osierdzie prawidlowe. Prosze o interpretacje bardziej tego z 2014 roku. Jest sie czym denerwowac?