Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku ECHO

gosia1984

Rekomendowane odpowiedzi

Gość redheart16

Co oznaczają takie zapisy w echu serca? DAVp -1,24 m/s PVp -1,09 m/s PVmn -0,80 m/s Miałam robione badanie w wieku 16 lat. Obecnie mam 19 lat i trafiłam do innego kardiologa, zaniepokoiło mnie, że od razu skierowała mnie na echo serca (już za kilka tygodni mam mieć echo serca) i włączone leki. Na holterze podobno wyszło kilkadziesiąt tachykardii i tętno powyżej 160 w ciągu dnia. Pozdrawiam

Witam, Niepokoi mnie jeden fragment opisu wyniku echa serca., tj.: *Zastawki serca bez nieprawidłowości poza śladem TVI* Co to znaczy? To TVI jest w tych danych w tabelce w wynikach z kolumny *Doppler*, wpisze kolejno co tam jeszcze mam: TVI - 1 TVPG max - 24 AcT wydech - 137 Opis: Łuk aorty 22mm, RVET 273ms, E/A 0,81/0,45/s, Max grad Ao 5mmHg

Dobry wieczór mam pytanie dotyczące wyników badania ECHOKARDIOGRAFICZNEGO mojego małego synka który ma 13 miesięcy M-MODE,2D RVDd-1,0 IVSd-235 LPA-26 LVIDd-2,6 LVIDs-1,4 LVPWd-0,41 LVPWs-274 %FS-44 LA-1,35 Ao-1,2 IVSs-268 v Pa-1,3 RPA-26 nie wiem co te wyniki oznaczają a martwie sie strasznie i bym mogła prosic o wytłumaczenie o co chodzi z przewodem tetnicy który powinien mu sie zamknać lecz jest jeszcze otwarty czy jest szansa ze sam sie zamknie czy musze koniecznie teraz zglosic sie do kardiologa bo pani doktor ktora badala mojego syna mowiła że nie musze sie spieszyc. I jakie skutki moga tego być ?

Witam wszystkich, prosze o interpretacje wyników echa bo sama nie wiem co o tym myśleć i czy udać sie do innego kardiologa. LKR 4,5 LP 3,5 Ao 2,9 PK 2,6 PMK 1,0 TSLK 0,9 VPł 0,8 Act 155 RVSP 35mmhg odkąd odebrałam wynik nie mogę spać i normalnie funkcjonować, wkręcam sobie choroby i czuje sie kiepsko. Jeśli ktoś by sie w tym wszystkim łapał to bardzo proszę o odzew, pozdrawiam

Witam proszę o interpretacje mojego eho.wiek 29lat od 7 lat choruję na napadowe migotanie przedsionków La-36mm Ao-24mm Rv-28mm IVS-0,9mm LVPWD-11mm LVED d-54mm LVESd-44mm kurczliwość globalna -56* Pień płucny 14mm chciałbym wiedzieć czy wszystko ok dziękuję

Hej ja najczęściej ląduje na na R z pulsem ok 200 na minute, lekarze stwierdzili jednoznacznie ze to migotanie,na początku mojej choroby odczuwałem to jako bardzo nierówne bicie serca przy którym mi brakowało powietrza,na początku było to krótkotrwałe ok 1-5 min lekarze twierdzili ze mam nerwice przez trzy lata latałem do lekarzy a oni na mnie patrzyli jak na chorego psychicznie,dopiero po konsultacji i założeniu chyba 5 holtera wyszło ze mam migotanie przedsionków

Witam serdecznie Poniżej przedstawiam swoje wyniki Echo serca: Aorta - 3,2 cm lewy przedsionek - 3,7 cm przegroda diast- 1,1 cm syst. 2,1 cm lewa komora diast- 4,9 cm syst- 2,3 cm tylna ściana - 1,1 cm EDV - 114 ml ESV - 19ml SV - 95ml EF - 83% FS - 52% Doppler mitralny - 0,75 m/s Doppler aortalny - 1,25 m/s Doppler trójdzielny - 0,7 m/s Doppler płucny - 1,3 m/s; fala zwrotna na 1+ Kurczliwość segmentarna w normie. Czy wyniki echo mogą ulce zmianie na lepsze?? Mam 31 lat, wzrost 190 cm, waga 105 , lekkie nadciśniei. Z góry serdecznie dziękuje

Witam serdecznie Poniżej przedstawiam swoje wyniki Echo serca: Aorta - 3,2 cm lewy przedsionek - 3,7 cm przegroda diast- 1,1 cm syst. 2,1 cm lewa komora diast- 4,9 cm syst- 2,3 cm tylna ściana - 1,1 cm EDV - 114 ml ESV - 19ml SV - 95ml EF - 83% FS - 52% Doppler mitralny - 0,75 m/s Doppler aortalny - 1,25 m/s Doppler trójdzielny - 0,7 m/s Doppler płucny - 1,3 m/s; fala zwrotna na 1+ Kurczliwość segmentarna w normie. Czy wyniki echo mogą ulce zmianie na lepsze?? Mam 31 lat, wzrost 190 cm, waga 105 , lekkie nadciśniei.

Witam DSS82, Niestety, przedstawiony opis echa serca jest pozbawiony wniosków opisującego. W nadciśnieniu warto monitorować lewą komorę - czy nie ma przerostu? Na podstawie przedstawionych wyników wydaje się, że wymiary lewej komory mieszczą się w granicach normy, podobnie jej kurczliwość jest prawidlowa. Aorta - chociaż podany jest tylko jeden jej wymiar - nie jest poszerzona. W nadciśnieniu tętniczym warto stosować leki w taki sposób, żeby wartości ciśnienia tętniczego - skurczowego i rozkurczowego - były prawidłowe. W ten sposób chroni się serce przed przerostem lewej komory. Warto też powtarzać echo serca nie rzadziej niż raz na 2 lata, żeby patrzeć, czy i jak wymiary jam serca się zmieniają?

Gość Malinkaaa

Witam, byłam wykonać prywatnie samo badanie echa serca, ponieważ na prywatnej wizycie u kardiologa tego nie miałam, a z racji tego, że jestem *nerwuską* i sobie ubzdurałam, że to badanie muszę mieć wykonane dla pewności, o to wyniki: (wnioski) Lewa komora niepowiększona hyperkinetyczna ze zwiększoną frakcją wyrzutową. Zespół PPM ze śladową niedomykalnością zastawki mitralnej. Mała fala niedomykalności na zastawce trójdzielnej. Osierdzie: bez cech płynu Kurczliwość lewej komory: serce hyperkinetyczne Obraz zastawki aortalnej: prawidłowy Obraz zastawki mitralnej: nadmierne ugięcie PPM 3,7mm, płatki zastawki nieco pogrubiałe, przedni płatek 8mm Zastawka trójdzielna TV: mała fala niedomykalności Zastawka płucna PV: śladowa fala niedomykalności Zastawka mitralna MV: śladowa fala niedomykalności W trakcie badania znaczna tachykardia. Hmm może ktoś z Was powiedział by mi coś więcej na ten temat?

Droga Pani Malinkooo, Najprawdopodobniej (jeżeli można odczytać skróty literowe opisującego echo serca) ma Pani wypadanie płatka zastawki mitralnej ze śladową niedomykalnością tej zastawki. Ten zespół chorobowy może objawiać się bólami w klatce piersiowej, niekiedy przypominającymi bóle wieńcowe oraz kołataniami serca. U młodych kobiet jest to częsta anomalia, nie uważana nawet za wadę serca, która zasadniczo nie jest groźna. Należy unikać nadmiernych wysiłków fizycznych, typu podbiegnięcia do autobusu, czy uprawianie sportów ekstremalnych. Natomiast hipertoniczna lewa komora, która na szczęście nie jest powiększona może odpowiadać temu, że - jak się Pani sama określa - jest Pani *nerwuską*.

Witam proszę o weryfikację badań . czy są one w normie ijak leczyć: lewy. przed. 44mm,jama lewej kom 53/37mmprzyrost mięśnia grubość przegrody 12mm,tylna ściana 12mm,prawa kom 26mm,aortaopuszka35mm,występująca 34mm,ściany pogrubiałe miażdżycowe tętnica płucna21mmAcT 78ms zas. aortalna fala zwrotna 1st zas. trójdzielna wąskacentr przepływ 2st hipokineza akineza segmentu przypodstawowego ściany dolno tylnej EF 45% UPOŚLEDZONA FUNKCJA ROZKURCZOWA LEWEJ KOMORY

Gość activguard

Witajcie. Jestem tu nowy. Świeżutki okaz. Bardzo proszę o interpretację poniższego wyniku. Echo serca i holter. ECHO: LP 38 LK skurcz 31, rozkurcz 49 PMK 10 TŚLK 10 Aorta wstęp. opuszka 35 PK 23 Jamy serca prawidłowej wielkości. Grubość sierdzia LK prawidłowa. Żywa, hiperkinetyczna kurczliwość globalna i odcinkowa. EF > 60% Zastawki bez istotnych zmian morfologicznych i zaburzeń funkcji. Łagodne zaburzenia relaksacji w napływie mitralnym w wyniku przyspieszonej akcji serca. Ciśnienie w prawej komorze prawidłowe. IVC 14 mm Aorta wstępująca nie poszerzona. W osierdziu 2 mm płynu. HOLTER: Skurczowe 139 STD 18,89. MIN 92 (2:11 pt). MAX 180 (12:51 pt) Rozkurczowe 79 STD 16,05. MIN 46 (23:41 czw). MAX 106 (16:11 czw) ŚCT 99 STD 14,70. MIN 68. MAX 132 Ciśnienie tętna 60 STD 13,38 MIN 26. MAX 84 Częstość pracy serca 86 STD 11,56 MIN 64. MAX 107 Odsetek wartości ciśnienia skurczowego powyżej limitów: odczyty 75%, czas 69,7% Odsetek wartości ciśnienia rozkurczowego powyżej limitów: odczyty 39,6%, czas 37% W czasie aktywności dziennej stwierdzono podwyższone wartości RR i względne przyspieszenie rytmu serca. W nocy *dipper*.

Witam przemsona, Proponuję omówić wynik echa z lekarzem, który kierował Pana na badanie lub z tym, który je wykonywał. Rzeczywiście, stan zastawek serca, szczególnie mitralnej jest ważny w Pana sytuacji. Warto również wykonać holtera i postarać się, żeby kolatanie serca wystąpiło podczas rejestracji holterowskiej.