Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku ECHO

gosia1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witam byłam z synkiem 3 letnim u kardiologa ma on niestety wade wrodzona ASD typu II i mialabym prozbe czy ktos zna sie na wynikach badan a są ony takie: luk aorty lewostronny przepływy w duzych naczyniach prawidłowe. Poszerzona tętnica płucna niewielki przepływ lewo-prawy przez IAS w części centralnej 4-5 mm. Piwiekszenie głównie RA, RV. Poszerzone ujścia tętnic płucnych do LA. Kurczliwość prawidłowa. EKG prawogram RZM 120. PQ 0,12. CRBBB ujemne T V1-V5 QTC 0,44. Bez HF. Bardzo mi zalezy na odpowiedzi

Witam Na początku lipca zrobiłem sobie Echo Serca. W okresie dojrzewania wykryto u mnie wypadanie zastawki i przez długi czas kontrolowałem serce (byłem nawet u prof. Religii). Później przez około 10 lat nic w tym kierunku nie zrobiłem więc kiedy pojawiała się okazja poszedłem na Echo Serca. Własnie odebrałem wyniki, które tutaj zamieszcze: Powiększona prawa komora i prawy przedsionek. Wymiary pozostałych jam serca w normie. Pawidłowa grubość mięśnia lewej komory. Odcinkowych zaburzeń kurczliwości nie stwierdza się. Zastawki bez istotnych zmian organicznych. Średnica aorty wstępujące prawidłowa. Osierdzie bez zmian. Ef-66% I stąd moje pytania: 1. Co oznacza powiększenie prawej komowy i przedsionka ? Czego jest to wynikiem i jakie są tego konsekwencje ? 2. Co oznacza Ef-66% ? Mam 33 lata, w młodości trenowałem pływanie ale kiedy wykryto u mnie problem z zastawką, ze wsględu na wiek dojrzewania musiałem zaprzestać treningów. Później grałem amatorsko w piłkę, potem jak wielu chłopaków w średniej szkole bawiłem się trochę w siłownie. Teraz aktualnie też staram się być w ruchu czyli gram w piłkę, od 3 miesięcy powróciłem na siłownię. Zaznaczam nigdy nie brałem żadnych środków dopingujących/sterydów. Teraz wspomagam się tylko suplementem Kreatyna firmy Olimp ale jest to dopiero pierwszy cykl jaki robię. Piszę te informację bo mogą być istotne dla porady. pozdrawiam

Witam Otrzymałam wynik synka badania echogardiograficznego.Bardzo proszę o interpretację. RVD - 7,5 LVDs - 13,5 % SF 39 IVS - 4,0 Ao - 12,1 %EF - 73 LVDd - 22,4 LAD - 14,9 Vp - 97 LVPW - 4,2 PA - 8(mm) Va - 92 (cm/s) Przepływ w Ao brzusznej skurczowy, Spływy żylne do przedsionków prawidłowe. Powiązania przedsionkowo-komorowe i komorowo naczyniowe zgodne. IP,IT w granicach fizjologii. Rejestruje się niewielki lewo-prawy przeciek przez IAS - PFO. IVS echokardiograficznie ciągła. Wymiary i kurczliwość w granicach normy. Struny rzekome w LV. Łuk aorty lewostronny,przepływ prawidłowy. Bez cech PDA. Bez patologicznej ilości płynu w osierdziu.

Gość Damiannnnnnn

Proszę o sprawdzenie wyników badania echokardiograficznego M-Mode LVdD [cm]: 5,2 EF[%]: 69% LVsD[cm]: 3,6 IVSd [cm]: 0,8/1,0 PWd [cm]: 0,8/1,1 RVdD [cm]: 2,1 Aorta [cm]: 3,2 LA [cm]: 3,1 Dopple: Zastawka: Aortalna Mitralna Trójdzielna Płucna Niedomykalność: Nb ślad ślad ślad/Ist Fala E: 0,86 0,54 Fala A: 0,58 0,44

Witam serdecznie proszę o interpretacje wyników badania. Lekarz, który robił badanie stwierdził, że to nic poważnego, ale tak się zastanawiam czy nie ma przez to jakichś przeciwwskazań co do uprawiania sportu, albo ogólnego dużego wysiłku? Wymiary jam serca: Lewa komora 32 mm / 53 mm Lewy przedsionek 33 mm Aorta 29 mm Pień płucny 18 mm Mięsień IVS 12 mm / 7 mm Ściana tylna 13 mm / 9 mm Prawa komora 14 mm Prawy przedsionek 26 mm Zastawka mitralna: wiotki przedni płatek bez wypadania fala zwrotna I/II Zastawka aortalna: Bez zmian Zast. trójdzielna fala zwrotna ślad Zastawka płucna fala zwrotna I Osiedzie: bez płynu Kurczliwość Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości Frakcja wyrzutowa 70% Funkcja rozkurczowa prawidłowa Wnioski: niewielka hiperkineza Dodam jeszcze, że mój wiek to 23 lata. Nasuwa mi się też jeszcze pytanie czy moja słaba wydolność w bieganiu długodystansowym jest rezultatem tych wyników?

Gość ewelina20

Witam, czy ktos moglby spojrzec na moje echo? Czy jest w miare ok? 1,Lewa komora: -wymiar poznorozkurczowy- 3,4cm (N. 4,0-5,6) -grubosc tylnej sciany 0,6 cm (N. < 1,1) - kurczliwosc dobra -frakcaj wyrzutowa 68 % (N. 53-77)- obj. wyrzutowa 52ml - obj. poznorozkurczowa 77ml 2,przegroda miedzykomorowa: -grubosc 0,7 cm (N.

Witam Proszę o interpretację wyniku echo: dość wiotkie płatki mitralne, śladowa/mała IM Nieposzerzona jama lewej komory; E>A (E/A 1,7; brak TDI) prawa komora 18mm lewa komora rozkurcz 48 mm lewa komora skurcz 31 mm pole przedsionka lewego 18 cm2 aorta wstępująca 29 mm frakcja wyrzucania lewej komory 67% niedomykalność mitralna - śladowa niedomykalność trójdzielna - mała żyła główna dolna 18 mm przegroda międzykomorowa 11 mm ściana tylna 10 mm lewy przedsionek skurcz 30 mm pole przedsionka prawego 14 cm2 tętnica płucna 24 mm niedomykalność aortalna - brak niedomykalność płucna - śladowa TAPSE 26 mm

Gość karolinowa

Chciałabym prosić o interpretacje wyniku echa serca. Mam 18 lat, zostalam skierowana do specjalisty z powodu ciagle podwyzszonego pulsu na poziomie 85-110. Moje BMI jest prawidłowe. Grubość tylnej ściany 0,8 cm frakcja wyrzutowa - 50-60% Przegroda miedzykomorowa - grubosc 0,8 Osierdzie - nie stwierdza się rodzielenia płatów, Zastawka dwudzielna E>A - Aorta - wymiar pierścienia aortalnego 2,4 cm rozwarcie płatkow - 1,8 Wymiar lewego przedsionka 3,6 cm Wymiar lewej komory w rozkurczu 1,7

Gość karolinowa

Chciałabym prosić o interpretacje wyniku echa serca. Mam 18 lat, zostalam skierowana do specjalisty z powodu podwyzszonego pulsu na poziomie 85-110. Moje BMI jest prawidłowe. Grubość tylnej ściany 0,8 cm frakcja wyrzutowa - 50-60% Przegroda miedzykomorowa - grubosc 0,8 Osierdzie - nie stwierdza się rodzielenia płatów, Zastawka dwudzielna E>A - Aorta - wymiar pierścienia aortalnego 2,4 cm rozwarcie płatkow - 1,8 Wymiar lewego przedsionka 3,6 cm Wymiar lewej komory w rozkurczu 1,7 Chciałabym dowiedzieć się jeszcze czym może być spowodowane powiększenie się lewej komory serca i zmiana jej kształtu na kulisty. Bardzo dziękuje za wszelką pomoc :)

Witam, proszę o interpretację wyników Pacjent lat 43 Wymiary serca w rozkurczu LK 50,0 mm PK 26,0mm Aorta 30,0 mm Tylna ściana LK 9,0 mm Przegoda międzykomorowa 10,0 mm LP 37,0 mm Zastawka mitralna: morfologia prawidłowa, funkcjonowanie prawidłowe E 0,80m/s A 0, 60m/s E/A 1,25 Zastawka aortalna : morfologia prawidłowa, funkcjonowanie prawidłowe V max 1,05m/s Grad max 4,2 mmHg Grad śr 2,0 mmHg Zastawka pnia płucnego:morfologia prawidłowa, funkcjonowanie prawidłowe ACT 135ms. Zastawka trójdzielna: morfologia prawidłowa, funkcjonowanie prawidłowe Hypokineza podstawnego i środkowego segmentu ściany dolnej. Normokineza pozostałych segmentów m.LK EF około 55%. Bez cech płynu w worku osierdziowym

Witaj Zbigniew69! To echo serca jest niezłe. Wymiary serca są prawidłowe. Zastawki serca pracują prawidłowo i nie ma na nich żadnych zmian. Jest za niska frakcja wyrzutowa EF55%. Występują zaburzenia kurczliwości *hypokineza* w dolnych segmentach serca co może być spowodowane chorobą niedokrwienną serca. Serdecznie pozdrawiam

Lewa komora: 30mm/50mm lewy przedsionek: 39mm aorta: 26mm mięsień ivs: 12mm/7mm ściana tylna:12mm/8mm prawa komora: 25mm prawy przedsionek: 35mm masa miesnia lewej komory lvm: 141g zastawka mitralna: fala zwrotna I zastawka aortalna: zastawka trójpłatkowa zastawka trójdzielna: I Zastawka płucna Fala zwrotna I Osierdzie bez płynu Kurczliwosc: bez zaburzen kurczliwosci frakcja: 68% Te kreseczki przy falach to powód do zmartwień jakiś??

Gość Anna 22 lata

Mam pytanie odnośnie moich dolegliwości. Od 2 tyg. mam podwyższony puls 70-85 w spoczynku. Nie mogę w nocy spać budzę się i czuje kołatanie. Wykonałam 4 EKG i ECHO serca. Jednak (2 internistów 2 kardiologów) mówi że wyniki są okey. Zaczęło się od tego że miałam ostatnio bardzo silne stresy wręcz załamanie nerwowe. I pewnego dnia wypiłam piwo i zapaliłam papierosy (nie palę) dostałam bardzo wysokiego tętna nawet nie wiem ile ale coś ok 160 może więcej. Mysślalam ze umrę i że dostałam zawału (kołatanie serca, słabość). Po czym na drugi dzień pojechałam do szpitala zrobili mi ekg morfologie i nic nie wykazała. Czy mogę się obawiać zwału? Co mogę zrobić? Jakie badania? Dodam,że jak myślę o pulsie to czuje strach i ucisk w sercu i odrazu podnosi mi się cisń. Jakie mogę zastosować leki? Pani kardiolog przepisała MIllocardin czy wystarczy? EF wynosiła 70%. Dodam ze mam 22 lata. i zawsze miałam dużo ruchu, tarczyca wykluczona.

Jaki to podwyższony puls według Ciebie 70-85, to raczej normalny. Puls 160 to już normalny nie jest i kołatania serca też nie są normalne, trzeba to zbadać, ale nie po czasie, tylko jak czujesz taki wysoki puls to najlepiej w tym momencie zrobić EKG bo na drugi dzień to musztarda po obiedzie. Poproś lekarza o badanie holtera. Zdenerwowałaś się takim incydentem sercowym i teraz myśląc o tym szybko się nakręcasz i puls skacze. Zrób badania holtera, poziom magnezu, potasu, żelaza z krwi, bo może masz jakieś niedobory. Mozesz sobie połykać trochę magnezu w tabletkach, może pomóc na pewno nie zaszkodzi.

Gość Anna 22 lata

No własnie niby nie jest wysoki ale ja studiuje na AWF-ie i miałam zawsze ponizej 70. I sama nie wiem czy się nakrecam. Miałam robioną morfologie i tarczyce TSF wszystko wyszło w normie. Własnie ten incydent całkowicie zniszczył mi psychike.. czuje nawet kłucie w serduchu a przeciez miałam robione echo i ekg. Chyba wyszedł by zawał? Czasami na sama myśl robi mi się słabo jakby lęk? nerwica? Proszę o pomoc...

Morfologię, ale czy robiłaś magnez, potas? zaniżone wartości tych pierwiastków powodują skurcze, nerwowość, kołatania serca, w tym szybkie lub nierówne bicie. Zrób badanie holtera i będziesz wiedziała jak to Twoje serce szaleje. Zawsze jak coś się stanie ze zdrowiem to później dochodzi jakiś lęk strach i jak poczujesz, że serducho coś nie tak bije, nakręcenie murowane i coraz to szybszy puls. Zawał? nie tak od razu, na pewno go nie miałaś bo wyszłoby na badaniu, nie ma co o nim myśleć w tak młodym wieku zwłaszcza jak wyniki są dobre. Weź sobie połykaj trochę magnezu, może jakieś ziołowe tabletki na uspokojenie, nie zaszkodzi a zobaczysz czy objawy mijają, czy to nerwy, stres ?

Witam, a czy można dostać wyniki echa bez tych wszystkich wielkości? Tzn. Widziałam że wszyscy przy wynikach mają podane wielkości jam, przedsionków, komór. Ja miałam robione echo serca myślę że dość dokładnie bo lekarz miał jeszcze ze sobą stażystę i z pół godziny jeździli mi tym urządzeniem po klatce. Jednak opis dostałam tylko taki * orta, wst i łuk nieposzerzone. Przepływy w aorcie zastępczej? i TP w normie. Wielkość jam serca prawidłowa. Lewoskurcz LK w normie. Osierdzie wolne. funkcja zastawki w normie. PK?PV? Prawidłowe * Nie mogę do końca się rozczytać, ale jak widać wszystko mam ok. Kardiolog powiedziała że serce mam bardzo zdrowe.. Tylko czemu nie napisali mi tych wielkości? Mam 22 lata