Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wada serca, Zespół Fallota i PCO

Gość Trusiaa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrodzoną wade serca tak jak wyzej i zaspół policystycznych jajników ,który wyklucza leczenie tabletkami antykoncepcyjnymi ze względu na serce . Chciala bym w przyszłości mieć dzieci lecz po ostatniej wizycie w szpitalu (Anin) powiedziano mi ze moje pluca moga nie wytrzymac ... Czy ktoś byl w podobnej sytuacji prosze o odpowiedz jak to jest z sercem podczas ciąży ???? Czy PCO wyklucza zajscie w ciąże ???

Gość Ewa30zToF

Cześc, Trusia! Też mam ToF, jestem po 3 operacjach, i przed kolejną mam od prof. Piotra Hoffmana zakaz zajścia w ciążę. Dla mnie to za duże obiążenie. Nie wiem, w jakim stanie jesteś, kiedy miałaś korektę i jakie są dalsze plany kardiologów wobec Ciebie, ale znam kobiety z ToF, które urodziły zdrowe dzieci. Każdy przypadek jest indywidualny. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie w artku dla dorosłych z wadami serca poznasz inne Tofiki :-)

Witaj. Ja również mam wadę serca i PCO. Też nie mogę brać tabletek ze względu na serce... Masz jakieś inne problemy przy PCO? Jak reszta hormonów? Jak insulina? Jeżeli chcesz to się odezwij na gg 1304276 bądź napisz na maila marta623@poczta.onet.pl

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Na gg odezwę się bardzo chętnie ale niestety dopiero za kilka dni.. Co do PCO to z hormonami mam wszystko w porządku ale mam straszne problemy z okresem jest strasznie nieregularny i trwa po kilka tyg... :( niedawno byłam w szpitalu na ginekologii i mam ponad 10 pęcherzyków na każdym jajniku ok 6mm wielkości ale co mnie zdziwiło wypisał mnie z tab. Antykoncepcyjnych a po konsultacji z lek. Nie powinnam ich brać i nieszczęście nie bralam. Jedynie luteine ale to nic nie daje i męczące jest. Mam dość tego jest to strasznie uciążliwe . A co do insuliny nie wiem o czym mówisz wytłumaczy mi co z ta insulinę. Korektę całkowitą miałam w wieku 2 i 3 lat jestem po 2 operacjach. Obecnie mam raz w roku wizyty w aninie czuje się b. Dobrze jedynie ograniczenie wysiłku mam. Ale ostatnio wynaleźli mi zwężenie i myślą nad zabiegiem co się okaże w marcu 2013.