Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Blok przedsionkowo-komorowy i przerwy w pracy serca a stymulator serca

nenka0

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. U mojego syna na podstawie badania EKG Holterem stwierdzono Blok Przedsionkowo- komorowy II stopnia. Miał liczne przerwy w pracy serca 3 - 4 sekundowe. Czasami b. liczne, czasami wcale a czasami tylko w nocy i tak w kólko. Jednocześnie miał wysoki puls ok. 90. Miał też robioną próbę wysiłkową która wypadła doskonale. Podobno przy bloku ZAWSZE jest niski puls i zła tolerancja na wysiłek!!! Już sama nie wiem co myśleć. Może ktoś ma jakiś pomysł. Dodam że syn był obserwowany w dwóch szpitalach i nikt nie miał wątpliwości , że musi mieć stymulator który mu wszczepili.

Witam, Nie zawsze w blokach przedsionkowo-komorowych jest niska tolerancja wysiłku. Jeżeli ustalono wskazania do wszczepienia układu stymulującego serca i zabieg się już odbył, to problem z wątpliwościami, czy wszczepiać, czy nie wszczepiać chyba się skończył. Obecnie nie warto o tym myśleć. Natomiast należy przestrzegać terminów kontroli stymulatora. Poza tym należy porozumieć się z kardiologiem, który leczy syna, czy nie powinien otrzymywać leków zapobiegających szybkim rytmom serca? Stymulator zabezpiecza syna z nadmiernym zwolnieniem tętna i włącza się w przerwach w pracy serca, które zostały stwierdzone w holterze przed wszczepieniem.