Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku morfologii

Gość Krzysztof 19 lat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztof 19 lat

Witam. Od 1,5 tyg. mam mocno powiększone węzły chłonne na szyi. Do tego boli mnie gardło, mam katar, jestem osłabiony. Nie mam natomiast w ogóle gorączki. Nie leżę też w łóżku tylko normalnie funkcjonuję. Właśnie odebrałem wyniki badania krwi, oto one: Morfologia: Leukocyty 11,6 (norma 3,8 - 10,0) Erytrocyty 5,53 Hemoglobina 16,2 Hematokryt 48 MCV 88 % MCH 29 MCHC 33,5 Płytki krwi 234 RDW-CV 13,9 PDW 14,3 MPV 10,8 P-LCR 30,3 % Neutrofile 6,05 Limfocyty 3,94 (norma 1,00 - 3,50) Monocyty 1,32 (norma 0,20 - 1,00) Eozynfoile 0,26 Bazofile 0,1 Neutrofile 52,1 % Limfocyty 33,9 % Monocyty 11,4 % (norma 2,0 - 10,0) Eozynofile 2,2 % Bazofile 0,4 % Rozmaz: Gran. pałeczkowate 2% Gran. segmentowate 49% Gran. kwasochłonne 2% Limfocyty 37% Monocyty 10% (norma 3 - 8) OB 5 mm/h Lekarka rodzinna powiedziała, że limfocyty wskazują na zakażenie, natomiast OB wskazuje na brak zakażenia. Przepisała antybiotyk na tydzień. Dziwi mnie trochę diagnoza, czy to normalne?

OB nie zawsze jest podwyższone ,nawet w nowotworach niektórzy mają OB 5 :)morfologia natomiast świadczy o infekcji ,tym bardziej powiększone węzły .Radziłabym nie latać tylko położyć się do łóżka bo potem trzeba zastawki w sercu wymieniać . I wybrać do końca antybiotyk .Iśc na kontrolę ,niech obluka te węzły czy się zminiejszyły ,a jak nie to na USG węzłów .

Mam 18 lat, rocznikowo 19. Od dłuższego czasu jestem bardzo osłabiona, każde wyjście chociażby na miasto skutkuje u mnie ogromnym zmęczeniem i spaniem ponad 12 godzin na dobę. Nie mam za grosz energii :( Czasem pojawiały się u mnie stany podgorączkowe, i uczucie powiekszonych wezlow chlonnych szyi (przechodzilo po 1-2 dniach). Myslalam ze to zmeczenie. Przypadkowo w morfologii wyszlo za mało hemoglobiny, czerwonych i białych krwinek. Za to nieco podwyzszone wyszly limfocyty. Lekarka kazała to skontrolowac i dała żelazo. Teraz po leczeniu parametry sie nieco poprawiły(żelazo jest w normie) ale za to wyszły za wysokie płytki krwi (ponad 400 przy normie do 350 :( ) Lekarce sie to nie spodobało bo rok temu tez wyszly podobne płytki krwi. Dała skierowanie do hematologa... Czego się spodziewać i czy to może być przyczyną takiego osłabienia i samopoczucia? Jakich badan sie spodziewac? Boje sie... Bo juz mam inne schorzenia...

Gość Alisson23

Witam miałam badania krwi i moczu, do kardiologa poczekam sobie trochę na wizytę, co prawda mam jakieś porównanie wyników z normą, ale np. nie wiem gdzie lepiej mieć niżej a gdzie wyżej, więc moje wyniki są takie: Cholesterol- 160 norma(120-200) cholesterol hdl- 53 norma(30-85) trójglicerydy- 133 norma(35-165) Potas-3,7 norma( 3,5-5,2) cholesterol ldl 80 norma( 60) Morfologia: WBC - 7,7 norma(4-10,8) RBC- 4,47 norma( 4-5,4) HGB- 12,7 norma(12-16) HCT- 38,3 norma(35-47) MCV- 85,7 norma(82-96) PLT- 255 norma(140-450) MCH- 28,4 norma( 27-33) mchc-33,2 NORMA(33-35.6) RDW-SD- 37,5 (31-54) PDW-13,8 (9-17) MPV-10,9 (7-12) P-LCR-32 (13-43) PCT- 0,28 (0,17-0,38) Mocz: kolor jasno żółty, przejrzysty, ph-5 wszędzie mam ujemne w sensie leukocyty, białko itp. Nie wiem czy wyniki są bardzo ok czy tylko ok,. bo np. w miejscach gdzie norma jest do 420 ja mam tylko 290 albo coś w tym stylu więc nie wiem czy lepiej jest mniej czy więcej i czy mam dobre wyniki jak na 23 letnią dziewczynę?

Mam prośbę chciałabym sie dowiedziec co oznaczaja moje wyniki badań . jestem własnie po wizycie u lekarza ale pani doktor nie poswiecila mi nawet dwóch minut na interpretacje wyników. Tsh 1.39 Morfologia WBC 6.1 , RBC 4.37 HGB 12.9 HCT 38.0 MCV 87 MCH 29.5 MCHC 33.9 RDW 12.7 PLT 226 MPV 7.5 PDW 14.4 LYM 2.30 MON 0.30 GRA 3.4 LYM 38.3 MON 5.4 GRA 56.3 0B 3/8 BADANIE OGOLNE MOCZU barwa zółta, klarownosc metny, odczyn ph 7, ciezar własciwy 1.020 białko neg cukier neg urobilinogen norm 0.1 bilirubina neg nitrite neg ketony neg osad moczu nablonki plaskie lizne w preparacie leukocyty 0-2 wpw erytrocyty swieze 0-2-5 wpw bakterie nieliczne sluz bardzo liczne pasma kryształy fosforany bezpostaciowe nieliczne glukoza 96

Agato, co prawda nie jestem lekarzem,ale mam już za sobą trochę wizyt u hematologa...Moim zdaniem Twoja hemoglobina jest trochę za niska,ale może to wynikać z wielu przyczyn,m.in. Jakiegoś krwawienia,np.wrzody żołądka,albo najnormalniej w świecie obfitych miesiączek,a najczęściej bywa wyrazem niedoboru żelaza,co jest efektem ubogiej diety w ten pierwiastek:-) Poza tym,moim zdanim Twoje wyniki nie są złe,ale dla własnego spokoju,wybierz się do lekarza;-) A tak podwyższone (nieznacznie) WBC też nie muszą świadczyć o czymś poważnym. Bywa,że wrtość białych krwinek wzrasta przy infekcjach,a nawet po wysiłku,czy podczas trawienia;-) Na 100% to nie żadna białaczka,gdzie istotą tej choroby jest właśnie podwyższenie (patologiczne) białych krwinek,które namnażają się w niekotrolowany sposób. Bądź dobrej myśli i....nie panikuj ;-) Powodzenia:-D