Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca a stres u nastolatka

Gość marcin530

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin530

Witam! Mam 15 lat. Pewnego dnia serce zaczelo bic mi jak oszalałe. Przestraszylem sie i pojechalem z rodzicami do lekarza. Tam mi powiedzieli, ze stresuje sie czyms. Dali kroplowke z elektrolitami bo wtedy bylo upalnie i powiedzieli ze wlasnie braklo mi elektrolitow. Wrocilem do domu, ale czulem sie bardzo zle. Nie moglem nic jesc, bolal mnie brzuch, a co najgorsze miałem takie zawroty glowy ze czasami *nie kontaktowałem*. Pojechalem do lekarza rodzinnego, a ten powiedzial ze to nerwy. Problem w tym ze teraz sie niczym nie denerwuje. Co prawda denerwowalem sie ale ze 2 miesiace temu z powodow osobistych. A co do serca bije bardzo mocno po przebudzeniu, albo jak sie przebudze w nocy. Potem jest ok. Za jakis czas znow czulem sie fatalnie. Pojechalem do lekarza, czekajac myslalem ze zemdleje. Mialem nadzieje ze da mi skierowanie na jakies badania RTG klatki czy cos. Ale nic, uslyszalem ze to nerwy. Przepisano mi jakies witaminy i kazano wracac do domu. Co prawda w domu czulem sie troszke lepiej. Kłuje mnie tez w klatce po prawej stronie u gory (ale to po tym jak sprobuje sie przebiec). Czasem zakłuje serce ale jest to jednorazowy tak jakby skurcz. Dodam ze duzo cwiczylem, biegalem za nim sie to stalo. Obecnie czekam na wizyte u kardiologa. Chwilami mam wrazenie ze sie wykoncze. Trace chec do zycia. Mam wakacje a musze siedziec w domu bo jak wyjde to chwieję się na prawo i lewo. Mam slaby wzrok - moze od tego te zawroty? Dodam, ze jakas godzine przed tym kiedy to serce zaczelo tak bic i pojechalem do szpitala wylałem sobie na głowe lodowata wode na sloncu. Moze to ma z tym zwiazek ale watpie.Robiono mi badania EKG. Jeden wynik uslyszalem ze cos tam *zatokowe*, potem zrobili drugie i trzecie badania byly w porzadku. Prosze o pomoc i szczere odpowiedzi. Pozdrawiam, Marcin.

A nie opiłeś się w nadmiarze coli,red bulla,tigera,albo czegoś w tym rodzaju?,a może jeszcze piwko na dokładke.?Przeczytaj ostrzeżenia na puszkach:tauryna i kofeina-- to moga być sprawcy nadmiernego walenia serca.Poczytaj: tauryna a serce.

U mojego syna było dokładnie tak samo. Niestety okazało się, że to blok przedsionkowo-komorowy. To bardzo groźne schorzenie czasami zagrażające życiu i niestety prowadzące do licznych powikłań. Czasami trudno to wybadać. Lekarze nauczyli się zwalać wszystko na nerwicę bo to szybka i tania diagnoza. Musisz trafić do kardiologa i poprosić (żądać) badania metodą Holtera bo zwykłe EKG może tego nie wyłapać. Mój syn jak był diagnozowany to wszystkie badania łącznie z próbą wysiłkową wychodziły doskonale - wszystko wskazywało że jest zdrowy *jak koń* a był b.chory i coraz gorzej się czuł. Dopiero Holter pokazał o co chodzi.

Przepraszam! oczytalam sie o bloku p-kom. i nigdzie nie pisalo o szybkiej akcji serca a jesli wysilkowe badania wyszly ok ekg ok to moze powtorzyc badania moglabys synowi moze to jakas pomylka lekarza oni tez sa nie omylni czeko zyczylabym ci z calego serca oby nastepne badania wyszly znakomicie!!!!!!!!!

Przy bloku serca - jakimkolwiek, może to być przedsionkowow-komorowy - jest ZAWSZE wolna akcja serca. To diagnozowanie Twojego syna trochę dziwna... Bo blok wyszedłby w zwykłym ekg. Chyba, że ma tylko jego wstawki. Twój syn został zakwalifikowany do wszczepienia stymulatora? Kto go diagnozował?

Syn był diagnozowany w dwóch niezależnych szpitalach i przez dobrych specjalistów tak więc nie sądzę żeby się mylili. Zresztą mam cała teczkę zapisów EKG syna z przerwami w pracy serca ok. 3- 4 sekundowymi. Holter to przecież EKG tylko wykonywane przez dobę lub dłużej. Oczywiście jest też Holter ciśnieniowy ale nie o nim mówię. Obecnie , NIESTETY ,jesteśmy po wszczepieniu rozrusznika.