Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość jasia

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to możliwe, że nadmiar prolaktyny może być przyczyną arytmii serca? Zastanawia mnie to, bo lekarz kardiolog stwierdził, że jeśli mam coś nie tak z hormonami (mam dziwne miesiączki) to to może być przyczyna dodatkowych skurczów serca. Przebadałam się i wyszło, że mam nadmiar prolaktyny po obciążeniu. Tylko z tego co pamiętam to już kilka lat temu brałam hormony (brałam progesteron, teraz też bym go miała brać) a arytmii jakoś wtedy nie miałam.

Ja na twoim miejscu bym zbadała jeszcze pozostałe hormony związane z przysadką.Także TSH i pozostałe hormony tarczycy i przytarczyc.A z wynikiem do naprawdę dobrego ginekologa-endokrynologa lub specjalisty endokrynologa.Przysadka jest ,,nadrzędna** w stos. do np. jajników i jak z nią coś nie tak,to organizm rozregulowany.Warto to sprawdzić.Często kontroluj prolaktynę i pilnuj,aby poziom był prawidłowy,to i miesiączka będzie regularna.Prowadź specjalny zeszyt z tabelką,w której zapisuj wszystkie wyniki poziomów hormonów.Zapisuj też daty miesiączek. I przy każdej ilość dni poszczególnych cyklów [licząc od pierwszego dnia jednej do ostatniego dnia przed następną]. Wtedy lekarz będzie miał ,,rzut oka** na twoją sytuację i łatwiej mu będzie ogarnąć, co się dzieje w twoim organizmie.

Jest też ,,badanie cyklu hormonalnego**.Polega na tym,że chyba co drugi dzień pobiera się krew i oznacza poziomy hormonów płciowych w danym cyklu miesiączkowym.O ile dobrze pamiętam ,to od 8 do 24 dnia cyklu.Taki wykres daje pełny obraz ,co sie dzieje.Porozmawiaj z ginekologiem -endokrynologiem.Znam przypadek dziewczyny,gdzie ginekolog przy nieregularnych miesiączkach zamiast zbadać prolaktynę,to dawał jej zastrzyki z progesteronu.A gdy zrobiła bad. cyklu hormonalnego,to się okazało,że wszystkie hormony OK, tylko prolaktyna o wiele za wysoka.Po bromergonie zaraz wszystko sie uregulowało i nawet w ciążę zaszła natychmiast.

Moja ginekolog coś mi wspominała chyba o tym bromergonie, tylko kazała mi się skonsultować z kardiologiem, bo mam niskie ciśnienie i bradykardie, a ten lek ponoć ciśnienie strasznie obniża. w sumie to nie chodziło mi o poruszanie kwestii brania hormonów, tylko czy spotkał się ktoś z czymś takim, że np. miał za dużo prolaktyny i po unormowaniu jej poziomu ustąpiła mu arytmia? czy nie am to nic wspólnego z arytmia w ogóle?

Co do hormonów tarczycy itd. to mam, wszystko w normie. co do pozostałych hormonów płciowych, to nie wiem, bo moja ginekolog stwierdziła, że jak wyszła mi ta prolaktyna podwyższona to ona już wszystko wie i nie ma sensu robić dalszych badań.