Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podejrzenie dodatkowych skurczy dzień po wysiłku fizycznym

Gość cinkleczento

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cinkleczento

Witam. Od kilku miesięcy mam dodatkowe skurcze po wysiłku fizycznym. W badaniu holterowskim wyszło, że to nadkomorowe. Biorę lek Beto 50 ZK a jednak jeśli wykonam większy wysiłek fizyczny to następnego dnia pojawiają się te skurcze. Rozumiem podczas wysiłku albo zaraz po jak ma większość ludzi, ale żeby dopiero następnego dnia ?? Potrwają ok. 2-3 dni i jeśli nie męczę organizmu to do następnego wysiłku mam spokój. Nie rozumiem tego. Ma ktoś z Was tak może ?

Gość cinkleczento

Nic mi się innego nie robi w tym czasie. O tym, że po wysiłku magnez i potas mogą mi się obniżać już mi kardiolog wspominał ale zbytnio się na moim problemie nie skupiał tylko przepisał tabletki i zalecił jeść pomidory i brać magnez. No i jem sobie te pomidory, banany (potas), kasze gryczaną (magnez) plus dodatkowo preparaty potasowo-magnezowe ale nie widze żadnej poprawy od 2 miesięcy więc sądzę, że to nie to. Mam skolioze. Już zacząłem kręgosłup i żebra podejrzewać o to, że może po wysiłku podrażniam jakieś nerwy i dostaje artymii ale to chyba mocno naciągana teoria.

Gość cinkleczento

444 popijałem jeśli mam być szczery, ale od dawna już nic. Co to znaczy prawdziwa arytmia ? Że dostane skurczy komorowych zamiast tych nadkomorowych, które jak większość osób twierdzi - niegroźnych dla zdrowia ?

Gość cinkleczento

OK, mam wyniki, jak podejrzewałem są w normie. Potas 4,02 mmol/l przy normie 3,5 - 3,10 mmol/l Magnez 0,75 mmol/l przy normie 0,66 - 1,07 mmol/l Skąd arytmia dzień po wysiłku ? Dlaczego lek na nią nie działa ? Co prawda zaczęła się gdy miałem nerwowy okres w życiu + przemęczenie ale zmieniłem tryb życia a problem pojawia się nadal.

Gość artur 46

Wyniki złe nie są ale K kardiolodzy zalecają przy dodatkowych na 4,5. Weź recpete na kaldium lub kalipoz i podnies K i wtedy zobaczysz. Ja bym te lekarstwa odpuscił jak nie działają i dokładał K i Mg mozesz jeszcze zrobić sód (Na) i cukier no i te żelazo. hej

Hej mam identyczne objawy jak Ty. pojawily się przy prowadzeniu treningow pod polmaraton. przeszedłem EKO spoczynkowe, Echo oraz dwie proby wysiłkowe - co do zasady na bazie tych wyników kardilog stwierdził może Pan biegać. Pierwsze przejawy tych dodatkowych skurczy zignorowalem tzn zaczalem brac magnez i miałem wrazenie ze jest już ok wiec i lekarzowi tak to przedstawiłem ale kolejny trening trochę mocniejszy i od następnego dnia przez 3 dni te dodatkowe uderzenie. Ide z tym do kardiologa . co Tobie się udało ustalić ?

Witam mam to samo serce bije a tu nagle jak bz sie potknelo robilam badania echo serca morologie ekg i wszystko ok zaczelam brac magnez i potas skurcze sie zmiejszyly ostatnio kardiolog powiedzial mi ze mam zrobic holtera ide 18 lutego oczywiscie prywatnie bo tak bym sie zaczekala,i dodatkowo mam cwiczyc podjac jakis wysilek kizyczny i podjelam juz miesiac jezdze na orbiterku i skurcze sa jeszcze bardziej zmiejszone ale za to odczowam je teraz wlasnie w trakcie gdy cwicze nie wiem o co z tym chodzi dodam ze mam jeszcze nerwicw lekowa.Jak by co zapraszam na gg 52 848 154 jestem ze Starogardu Gdanskiego

A ja wam napisze tak że często skurcze nadkomorowe są zapowiedzią migotania przedsionków ,zacząlem je czuc po pierwszym napadzie migotania przedsionków ,męczyłem się z nimi mase lat od 2013 roku do 2022 do dzis ,tez je czuje jak wy ,,przestanek" ,wibrowanie itd w sercu.Nasilały mi je ćwiczenia ,zacząlem cwiczyc mając 17 lat dzis mam 37 ,coraz też częsciej dochodzilo do arytmii migotania przedsionków zwlaszcza po ćwiczeniach i zmieniłem styl życia od 2017 roku ,sam rower prawie zero cwiczen ,pocwiczyłem troche nawet w mieszkaniu na hantlach 10 kg  zaraz cyrki z sercem i skurcze nadkmorowe ,holtery mialem wszystko..  ,w 2019 roku ćwiczyłem trochę nogi rehabilitowałem bo  byłem po operacji kolana ktorą  przeszedlem w 2018 roku i dostałem takiej ekstrasystoli czyli skurczy nadkomorowych że lądowałem w szpitalu i serce mi  się zacinało 2 miesiące ,cudem wszyatko ustąpilo,odstawiłem cwiczenia i skurcze prawie nie byly odczuwalne ,obecnie jestem po operacji serca ablacji serca ze względu na migotanie przedsionków i te skurcze ktore się wywodzą z przedsionków ,mialem krioablacje balonową u ujscia żył płucnych ,minęlo od niej 7 miesięcy jakis czas było ok ale teraz jest fatalnie ,raz po treningu 30 minutowym na hantlach 10 kg zaciinało mi się serce 2 tyg ,ustąpilo ale zaczęły się kolotania serca,obecnie kazdy najmniejszy trening na hantlach 10 kg wzmaga mi skurcze dodatkowe i arytmie ,po przebudzeniu łomocze mi serce i tez miewam skurcze ,boję się cwiczyc ,hplter niby byl i wyszedl dobrze ,tak samo mam tu jak kolega że pocwicze na 10 kg hantlach i ma 3 dni skurcze ,idą jakby z podbrzusza do serca ,nie chodzi tu o żaden magnez ani potas ,po prostu wasze seece się nie nadaje do takiej aktywnosci ,uwielbiam ćwiczyc ,lubie swoje ciało ale serce to nie noga i dzieją się tragedie ,mialem przed ablacją serca badanie elektrofizjologiczne serca ,inwazyjne wysoce specjalistyczne ,cwiczyc nie moge nawet na 10 kg hantlach juz takk trening nasila arytmie skurcze ,o alkoholu mogę zapomniec. Trening wam nasila arytmie.Macie kiepskie serce jak ja... musicie albo się męczyć i byc przy tej aktywnosci albo ją zmienic..mi cięzko się z tym pogodzic holter mi ostatnio pokazal 0 skurczy nadkomorowych i 0 komorowych ,ck jsst rzadkoscią bo norma u zdrowego czlowieka jest do 300 na dobe nadkomorowych ,problem w tym że pocwicze 30 minut i mam kolaczenia serca i skurcze dodatkowe..serce się gubi..