Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Kamil222

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kamil222

Witajcie mam 22 i od 10 dni biore metoprolol 50mg raz dziennie poniewaz stwierdzono u mnie wysokie cisnienie od jakiegos czasu odczowam dziwne bicie serca... Czy betablockery bede musial brac juz do konca zycia??? czy moge je odstawic sam i zobaczyc jakie beda dzialania ze strony organizmu... moje cisnienie sie unormowalo wiec mam wrazenie ze moge odstawic te tabletki..... czy ktos mial podobna sytuacje???????????

Troche nieodpowiedzialnie jest odstawiac leki na własną ręką. zwlaszcza te na arytmie/nadciśnienie, lepiej żebys skonsultował się z lekarzem. Z własnego doświadczenia powiem Ci że eksperymentowanie z lekami nie wpłynie korzystnie na Twój organizm.

Nie odstawiaj sam,przynajmniej nie gwałtownie.Powinieneś omówić sprawę z lekarzem. Ja miałam podobną sytuację , odstawiłam metoprolol i miałam strasznie wysokie ciśnienie, tzw.przełom nadciśnieniowy, 257/136. Okropne, nie życzę nikomu. Musiałam pojechać do szpitala. Betablokerów nie można odstawiać nagle.Trzeba to robić stopniowo. Jeśli chodzi konkretnie o metoprolol, na mnie wpływał bardzo źle, miałam męczący kaszel. Pozdrawiam

Tak odstawienie beta blokerów nagle jest niebezpieczne i można je zrobić tylko wtedy gdy one same zagrażają naszemu zdrowiu (np uczulają, powodują niewydolność narządów itd) - są to bardzo rzadkie przypadki i zazwyczaj odstawiane są w szpitalach, ew pod stałą opieką lekarska - gdzie łatwy dostęp do szybkiej pomocy. Czemu? bo mogą wystąpić poważne zaburzenia rytmu. Twoje RR się unormowało bo bierzesz leki, gdy je odstawisz wszystko zacznie na nowo szaleć z tym że znacznie bardziej, To tylko lekarz może zadecydować o ew zmnejszaniu leku czy odstawianiu. Wszystki leki są szkodliwe, na jedno pomagają a na drugie szkodzą, ale jeżeli są konieczne to trzeba je brać. betablokery biorą nawet niemowlęta i żyją i mają sie dobrze. Te leki są po to aby pomóc

Jeżeli lekarz na podstawie badań uzna że można zmniejszyć ci te leki lub odstawić to ci to powie, nie trzeba ich brać do końca życia o ile nastąpi wyzdrowienie - czy pozbycie sie przyczyny która zmusiła do brania leków, uciszenie objawów nie jest wyleczeniem, zatem odsatwienie leku spowoduje nawrót objawów. jeżeli uda sie pozbyć przyczyny która powodowała wzrost tętna i ciśnienia to stopniowo można będzie zmniejszać leki a nawet odstawić, ale i tym decyduje lekarz a nie pacjent, są osoby dużo młodze od ciebie a łykają tony leków aby w ogóle żyć i nie martwią się jak długo trzeba je brać

Lek działa znacznie dłużej, nawet 24h, tylko największe działanie leku przypada po 2-4 godzinach od zażycia. Ludzie na nadciśnienie też często łykają jedną tabl na dobę, albo dużo - wszystko zależy od tego jak dany lek wpływa na osobą, to wszystko jest sprawą indywidualną. Nie można sugerować się innymi osobami. Jeżeli ten lek działałby tylko 3-4h to trzeba by było łykać całą dobę co 3 h? więc trochę logiki...

Gość kamillllllllll

To jak w koncu jest z tym metoprolem powie mi ktos dokladnie bo mam wrazenie ze lekarz tez nie byl mi w stanie tego do konca wytlumaczyc.,.. skoro niemam zaburzen rytmu serca ani zadnej choroby serca tylko letkie nadcisnienie to po co dal mi metoprolol a na to ze odczowan dziwne bicie i czasami takie dziwne uderzenia odpowiedzial mi ze to jest normalne czy mocze u niemieckich lekarzy jest to normalne co o tym sadzicie???

Vitica no myślę że lekarz mnie raczej nie okłamywał. Zmienił mi metoprolol na betaloc (ten amek lek ale betaloc działa całą dobę). Jak trafiałam na izbe z częstoskurczem w godzinach popołudniowych lub wieczornych a rano brałam metoprolol to mówili *nie ma się co dziwić, przecież już jest Pan bez leku*. I zlecili metoprolol 3 razy dziennie, aż w końcu ktoś mądry dał mi betaloc