Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość papiaxxxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papiaxxxxx

Ok. 2 tyg temu zaczęła boleć mnie lewa łydka. Dodam, że jestem 2,5 miesiąca po cesarskim cieciu, ale otrzymywałam zastrzyki przeciwskrzepowe (4). Nogę oglądało aż 4 lekarzy i tylko jeden zasugerował problemy żylne. Miałam wykonane CRP=2,9 , morfologię, która wyszła ok + obliczenie płytek krwi= też norma, sód i potas w normie. Moja babcia ma żylaki ale nikt w mojej rodzinie nie miał problemów z krwią. Palę papierosy. W kostkach i pod udami odczuwam puls. Nogi nie są czerwone ani gorące. Nie mam tachykardii. Bolą przy chodzeniu, w spoczynku już nie. Czuje ból punktowy Przechodzą przez nie jakby dreszcze, taki prąd. Nie zlecono mi badania na D-dimery ( a wszystko byłoby jasne ://) Chcę zrobić te badania prywatnie w poniedziałek, ale strasznie się boję, że może dojść do zatoru lub innych powikłań... Bardzo proszę o pomoc

Weż sobie codziennie aspirynę -tylko wtedy d-dimery moga wyjść zafałszowane .Jakie było znieczulenie podczas cięcia ?W kręgosłup czy dotchawiczo ?Jes.i w kręgosłup to moze od kręgosłupa boli noga i są mrowienia w stopie ? jeśli nie masz opuchniętej łydki to wątpliwe żeby to była zakrzepica .

Normalnie małe zakrzepiki robią się zdrowym osobom ale* system* sobie z nimi radzi .Zator powstaje albo od problemów z krzepliwością albo przy długotrwałym unieruchomieniu np.podczas leżenia po operacji ,lotu długiego samolotem ,unieruchomieniu kończyny w gipsie itp.dlatego w tych wypadkach podaje sie zastrzyki p.krzepnięciu np.tak jak po cięciu .Ostatnio się tak robi bo kiedyś nie podawali po cesarce wcale nic ,ale uruchamiali już w pierwszej dobie .Pamiętam przypadek u nas w szpitalu (pracowałam na noworodkach )jak położnica przy pierwszej próbie podniesienia się z łóżka zmarła natychmiast -poszedł zakrzep .Predysponuje do zakrzepu palenie papierosów a już broń Boże plus tabletki antykoncepcyjne ....Normalne zdrowe osoby bardzo rzadko mają zakrzep .Nawet ktos kto ma zapalenie żył nie musi go dostać .Jesli tętno jest wyczuwalne w kostkach i tętnicach podkolanowych i udowych to nie ma się czym martwić .A każda zmiana w kręgosłupie może dawać objawy w kończynach .Dla swojego świętego spokoju mozesz zrobić dimery .

Gość papiaxxxxx

Właśnie tyle co miałam to właśnie tą cesarkę, palę papierosy i przewróciłam się ale normalnie zdarłam sobie kolano i nie było gipsu ani nic... dużo się ruszam. Właśnie dzwoniłam do laboratorium i Dimery mogę sobie zrobić nawet w tej chwili, tyle, że prywatnie... tylko teraz zastanawiam się jak tam dojechać ;)

Nie na pewno aspiryna nie rozrzedziła tak krwi .Masz dobry wynik więc wszystko w porządku .Powyżej 500 czy też w innych jednostakch 0.5 można podejrzewać ze coś jest nie tak .100 to ok .Czyli nie masz zatoru :)A smarowałaś plechy ?

Ania a co myślisz o łykaniu raz dziennie aspirynki, zalecają to osobom w starszym wieku. ja generalnie nie mam takiej potrzeby obecnie ale tak się ogólnie zastanawiam, przecież tyle się mówi na temat tego że nadmiar leków szkodzi więc łykanie codziennie aspiryny wydaje mi się dziwnym pomysłem, poza tym osoba łykajaca stale tą tabletkę może mieć chyba zafałszowane wyniki badań własnie.

Aspiryna bardzo podrażnia zołądek ,dlatego osoby biorące ją na stałe najczęściej biorą postac dojelitową tzn.rozpuszczającą się dopiero w jelitach w dawce 75 .Aspiryna działa przeciwzakrzpowo ,przeciwmiazdzycowo ,przeciwzawałowo ,przeciwzapalnie ,napotnie .Nie wiem czy warto ją brać codziennie ?Aspiryna to nic innego jak kora wierzby tylko syntetyczna .....

Czy jeśli radiolog nie stwierdził objawów zakrzepicy w nodze to z dużym prawdopodobieństwem nie ma zakrzepu ?chodzi mi o to czy np. wyżej w udzie czy w okolicy kręgosłupa tam gdzie usg doppler nie był robiony może coś być? czy raczej było by jakieś zaburzenie w przepływie krwi w nodze? od jakiegoś czasu noga pobolewa , kłuje w różnych miejscach.