Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, miałam dziś dziwną sytuację z ciśnieniem. Na początek- mam 18 lat, podejrzenie zaburzeń rytmu serca, zasłabnięcia, bardzo małą tolerancję wysiłku i skoki tętna. Ciśnienie mierzyłam kilka razy, wychodziło zwykle niskie lub w normie. Postanowiłam w wakcje troszkę poćwiczyć (oczywiście jakieś delikatne ćwiczenia). I dziś ćwiczyłam 5 minut na stepperze (oczywiście nie były to intensywne ćwiczenia). Po 5 minutach zaczęłam się b.źle czuć, oblał mnie zimny pot, serce zaczęło szaleć. Zmierzyłam więc z ciekawości ciśnienie i wyszło- uwaga- 130/112! Byłam w szoku, zastanawiam się nawet, czy ciśnieniomierz się nie zepsuł. Po jakiś 5 minutach ponownie zmierzyłam ciśnienie i wyniosło już 103/58 (miewałam takie kilka razy). Co o tym sądzicie? Mam to skontrolować? Dodam, że ciśnienie mierzę bardzo rzadko, dosłownie sporadycznie.

Jesli masz umówioną wizytę u kardiologa to powinnaś iść. A w czasie wysiłku ciśnienie i tętno zawsze wzrasta, a jak szybko i do jakich wartości to zależy od wydolności danego organizmu, współistniejących chorob itp, także tym bym się na zapas nie martwiła :)