Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwójne uderzenie serca i uczucie ciepła na ciele

Gość radex

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu (pół roku) raz na tydzień miewam taką serię uczuć: -serce staje na ułamek sekundy -2-3 bardzo szybkie uderzenia (bardziej drżenie niż uderzenia) -przez ciało przepływa ciepło i mam uczucie strachu Np. wczoraj miałem coś takiego w momencie jak miałem zasną. Podczas wizyty u lekarza w trakcie osłuchania lekarz powiedział że serce pracuje rytmicznie i nie ma wad ani zmian. Gdy byłem mały miałem operację wycięcia migdała i po podłączeniu do aparatury pod narkozą nie było żadnych problemów. Mama mówi że to nerwica bo sama miewa takie dolegliwości i lekarz stwierdził u niej niedobór magnezu i potasu. Proszę powiedzcie mi co to jest i czy to jest groźne. Czy mogę wierzyć lekarzowi na słowo bez dodatkowych badań?

Gość stce1234

Generalnie serce pracuje pewnie dobrze, tyle że lekarz słyszał je w momencie właśnie prawidłowej pracy. W momencie danego zaburzenia by było co innego, a poza tym lekarz w uchu EKG niestety nie ma. Lepiej by było poprosić choćby innego lekarza o skierowanie na EKG i badania potasu i magnezu.

Dla pewności zrób sobie bad. krwi :TSH,OB,morfologia z rozmazem i poziom elektrolitów.Używaj magnez z witamina B6.Jedno opakowanie.Jeśli to nerwy,to powinno się uspokoić.Jak nie,to używaj systematycznie przez dłuższy czas ziołowe tabl. uspokajające,np. labofarm 90 tabl.Ulotke przeczytaj.I nie pij napojów typu cola [kofeina!],kawa,kolorowe gazowane,napoje energetyczne i inne chemikalia.Niepotrzebnie niepokoją serce.Zamiast tego kupuj zgrzewki muszynianki,która zawiera najwięcej magnezu i wapnia ze wszystkich polskich wód.Pij też wodę przegotowaną- zimną z sokiem z cytryny.Może być też z miodem rzepakowym,w ogóle dużo pij.I ruszaj się,nie siedź przy kompie godzinami.

I nie wkręcaj się w chorobe serca,bo może to być chwilowe,np. po napoju energetycznym lub innym swiństwie plus wysiłek fizyczny i mało picia[a w konsekwencji zachwianie równowagi elektrolitów.Albo po wypiciu alkoholu....Nie panikuj.Tylko spokój.Pozdr.

Właśnie przez ostatnie 3 dni piłem kawę rozpuszczalną i może to źle na mnie zadziałało. Z badaniami jest o tyle problem że jestem trochę hipochondrykiem i rodzice nie za bardzo chcą ze mną gonić ze wszystkim do lekarza. Moja mama też miała nerwicę i mówiła że takie coś to podwójne uderzenie serca odczuwalne jako chwilowe zatrzymanie a potem zadrżenie spowodowanie nerwami i brakiem składników mineralnych albo magnezu itd. Dlatego właśnie chciałem się upewnić czy to nie jest jakaś znana choroba