Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w oku i uczucie dyskomfortu

Gość Michal90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 22lata i od dluzszego czasu kluje mnie w lewym oku boli mnie to oko nie raz mam uczucie jak by mi wychodzilo do wierzchu jak bym mial cos w nim pasek lub nie wiem jak to opisac i np jak chce popatrzec tak w gore lub w dol czy w lewo i w prawo to mnie tez cos w nim boli i mam odczucie jak by mi cos tam je blokowalo... Rano ja wstaje z rana to widze za mgla tak chwile musze tak poklapac oczami i za jakis czas nawet dobrze widze i czesto mam tak jak by tez światłowstręt bo bola mnie oczy jak patrze sie na swiatlo.. Bylem u okulisty ale ja mieszkam na wsi nie mamy prawdziwego lekarza takiego z powolania tylko takiego jak to powiedziec no przychodzi do tej pracy zeby jakos odsiedziec to 8 godzin i mi wiele nie pomogl nawet widac bylo ze sie nie bardzo zna;/ powiedzial mi ze mam wade wlasnie tego lewego oko -0.25 nic nie mowil ze mam okulary nosic dal mi jakies tam krople w ulotce pisalo ze sa one na zmeczone oczy praca przed monitorem i dobra zakraplalem codziennie oczy tymi kroplami skonczyly sie i nadal jest to samo i jeszcze tak jak bym tracil ostrosc widzenia mam dopiero jak tak przymroze oczka to wtedy widze wyrazniej:( a bylem u tego okulisty juz 3 razy raz poszlem nic nie pomogl za drugim razem tez nic to poczekalem 2 miesiace mialem nadzieje ze moze go zmienia ale niestety dalej jest ten sam okulista:( A tu powiem jeszcze bo mam jeszcze jedna dolegliwosc tez niestety mi nikt nie pomoze z lekarzy odemnie a moze to przez to mam tak z oczkiem bola mnie wszystkie zemby nie jest to bol moze wielkie ale coraz wiecej odczuwalny szczegulnie boli mnie jeden zabek urósł z tylu w lewej gornej czesci buzi i on rosnie on troche krzywo tak jakby przechylony na lewa strone nie rosnie prosto jak wszystkie :( do tego boli tyl glowy nad oczami czolo i nos tak jak by mnie ktos pokrzywa spiekl w niego i ciagnol tak w dol ;/ I razem z tym lewe ucho tak mnie w srodku nie wiem czy swedzie czy kluje diabli wiedza:( I jak przekrecam glowa to tak na tej kosci z tylu glowy cos mi tak chrusci jak by male kosteczki strzelaly lubi nie wiem jak by to powiedziec jak by bombelki w napoju gazowanym strzelaly w kazdym badz razie glowa jak na trybach chodzi:( To na tyle mam nadzieje ze mi pomozecie odpiszecie co kupic zeby sie wyleczyc bo boje sie ze oslepne albo cos mi strzeli w glowie i umre :( Znajomego mama mi polecila to wasze forum wiec postanowilem tutaj napisac jak wy mi juz nie pomozecie to zostanie mi tylko udac ze mi cos jest i wezwac karetke hihih moze wtedy w szpitalu jakiegos z powolania lekarza znajde bo u mnie na wsi to nie bardzo a na prywatnego mnie nie stac :( Z gory dziekuje i pozdrawiam :))

Po pierwsze musisz zrobić sobie zdjęcie rtg panoramiczne tzn, wszystkich zębów i to jak najszybciej.Oprócz tego badania krwi:OB,morfologię z rozmazem i CRP oraz poziom elektrolitów i glukozy.Z tymi wynikami natychmiast udać się do dobrego dentysty.Być może [podkreślam -być może]masz pod zębem jakiś stan zapalny ,który przenosi się do oka.Ząb jak rośnie krzywo uciska na inne zęby i stąd te sensacje.Jesteś w takim wieku kiedy zazwyczaj rosną zęby ósemki tzw. zęby mądrości.Mają one tendencję do wczesnego psucia się zanim jeszcze wyjdą z dziąsła.A także często się zdarza,że zamiast pionowo rosną poziomo i w ogóle na wierzch nie wychodzą.Ja tak miałam i też bolało mnie ,,niby** ucho,a to było od ósemki,która poziomo rosła.Tak więc udaj się do dentysty,może trzeba będzie usnunąć ósemki.Te usuwa dentysta -chirurg.Jeśli natomist byłaby ropa pod zębem np. leczonym kanałowo,to wtedy ząb nie boli,ale stan zapalny przenosi się na oko i można nawet oślepnąć jeśli w porę się nie wyrwie zęba i nie wyleczy stanu zapalnego antybiotykiem.Dlatego rób jutro rano te badania i szybko do dentysty.Całkiem możliwe,że to od zębów ósemek,rosną ,powodują rozpieranie i stąd te sensacje.Gdyby dentysta powiedział,że wszystko OK z zębami,to udaj się do okulisty,najlepiej takiego,który pracuje w szpitalu na oddziale okulistyki,bo taki styka się na codzień z trudnymi przypadkami i ma większe pojęcie w temacie.Poza tym w szpitalu mają aparaturę do szczegółowych badań,a w przychodni prawie nic nie mają.Napisz co ci dentysta stwierdził.Zacznij działać natychmiast,nie czekaj.Pozdr.

Nie wiem jak tam u ciebie,ale u mnie jest jeden oddział okulistyki,gdzie jest dyżur i można tam iść nawet w niedzielę i w ambulatorium przyjmą w nagłych przypadkach.Powiedz,że np. nagle źle widzisz na oko jak przez mgłę.Trzeba sobie jakoś radzić-powiedział baca zawiązując but dżdżownicą.