Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dziś miałam napad częstoskurczu. Najpierw obudził mnie okropny ból ręki całej, lewej (nie spałam na niej) a gdy chwilę poleżałam, w momencie dostałam ataku częstoskurczu. Trwał bardzo krótko bo z minutę, dwie, ale narzeczony zdarzyl juz wezwać pogotowie, ponieważ nie wiedział co się dzieje. Ekg wyszło w porządku, troche zainteresował panów ratowników mój puls, ktory bardzo szybko się zmieniał z 70 paru na 90 pare. Stwierdzili ostatecznie iż to mogło być nerwicowe (wow!), dali polopiryne s i skierowanie do szpitala (chcieli mnie zabrać, ale już kiedyś - 2 lata temu - miewałam częstoskurcze, więc stwierdziłam, że idę spać, a gdy się powtórzy wtedy udam się na badania.) Problem jednak w tym, iż po tym częstoskurczu, moje serce jest aż nazbyt spokojne. Normalnie odczuwałam skurcze dodatkowe, puls zawsze miałam ponad 90, czy 100, a po tym- serca nie czuję, w czasie wysiłku normalnie mialam z dobre 150 plusu, a teraz czuję, żenie przekracza 100, do tego kręci mi się w głowie, jest mega ciężka. I stąd pytanie - czy taka zmiana w pracy serca jest jakby niepokojąca? Dziwne to, a nie chcę jechać do szpitala znów, zapoczątkowywać maratonu po lekarzach :/ Niepokój mój wzbogaciło dodatkowo stwierdzenie iż, na ekg nie wszystko co złe z serem wychodzi, wiec powinnam zrobić dokładne badania (jeszcze na początku roku i w zeszłym miałam stosy badań, wszytkie w normie.. Czy przez ten czas jest możliwe aby coś się zmieniło jeśli nie brałam żadnych leków na serce, nie forsowałam go itd?). Zdaję sobie sprawę, że to kwestia nerwów, a miałam ich sporo ostatnio, ale ten spokuj serca przyprawia mnie o dodatkowe obawy... (Tak źle i tak nie dobrze :))

Cóż, jak z początku zaczęło dokuczać, też się bałam, że coś się dzieje. Teraz gdy przywykłam do zaburzeń, taki spokój napawa mnie lękiem.. Tak. To jest głupie, ale to właśnie uroki nerwicy :) magnez biorę, już od dawna + leki antydepresyjne. Chodzi mi jednak o to, czy częstoskurcz może wywołać jakieś zmiany w sercu, których nie wychwyciłoby ekg np. i też przy okazji zapytam : jak często powinno wykonywac isę badania serca przy nerwicy i braku większych złych objawów?