Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Za wysokie ciśnienie, męczący kaszel, osłabienie i szybkie bicie serca

Gość piotr27

Rekomendowane odpowiedzi

Babcia od zawsze czuła się świetnie jak na swój wiek, zawsze pełna wigoru i energii. Aż do...odkrycia że ma za wysokie ciśnienie. Lekarz wpakował w nią mnóstwo leków aby obniżyć i od tego momentu babcia słabła i dostała męczącego kaszlu. Lekarze badają ją wzdłuż i wszerz...nie wiadomo co jej dolega. Ma bardzo wysokie OB na poziomie 130, z każdym dniem robi się coraz słabsza, ma szybkie bicie serca, teraz ledwo wykonuje podstawowe czynności oraz męczą ją silne bóle całego ciała a zaczęło się od tabletek na nadciśnienie. Najpierw zaczęły puchnąc nogi i miała silne bóle nóg..czy to może być od leków? obecnie bierze Norvasc i Bisocard. Lekarze wmawiali kilkanaście chorób, teraz wmawiają białaczkę. Babcia pod koniec tygodnia idzie do szpitala na badania... Moim zdaniem to wszystko od leków... odkąd zaczęła brać leki jej stan się pogarsza z dnia na dzień.Lekarz karze brać dalej, ja namawiam na rzucenie leków ale babcia się boi...

Nie piszesz jakie babcia miała to nadciśnienie...Przeczyytaj: ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia**-moga wspomóc leczenie.Jeśli babcia poczuła się po lekach gorzej,to się tym denerwuje i z nerwów jej się ciśnien ie podnosi.A może przyczyną jest inna choroba?Przeczytaj o skutkach ubocznych z ulotki-- i czy to pokrywa się z objawami babci.Leki na nadciśnienie sa inne dla młodszych ,a inne dla starych ludzi.Może lek nieodpowiedni...nikt nie jest jasnowidzem.Należy przede wszystkim babcię uspokoić,wyciszyć , niech się podda gruntownym badaniom.I poczekać na wyniki.Jednak zgodzę się z tobą,że zbyt silne leki mogą zaszkodzić.Bywa i tak.Bo czy na przykład taka sama dawka leku jest dla osoby drobnej i szczupłej i dla potężnej,gdzie różnica wagi wynosi ze 40 kilo? Chyba nie.A dawka jest taka sama.Wydaje mi się ,że przed rozpoczęciem brania tych leków powinno sie zbadać czy ma zdrowe nerki i wątrobę i czy te leki jej nie zaszkodzą.Może też tak byc ,że wcześniej miała już jakąś chorobę,o której nie wiedziała.

Moja babcia ma to samo. Nie wiem już sama co robić. Dziś zostały zrobione badania i od jutro zmiana leków. Jeszcze badanie u okulisty i w poniedziałek -wtorek mają być wyniki. Co u Twojej babci było przyczyną czy już wiadomo ?

Gość niewyspana

Może to po prostu osłabienie i zmęczenie organizmu? Czasem trzeba zwolnić i odpocząć. Ja miałam problemy z kaszlem, nie wyleczyłam go do końca i tak 2-3 tygodnie chodziałam i kaszlałam. Aż lekarz mi polecił dicotuss. Jest na bazie naturalnych skłądników i ma delikatny miodowy smak. Dbajmy o siebie i wyleczmy kaszel do końca. Gdybym ja tk chodziała jeszcze to zapalenia albo co gorzej by było

Witam zaglądnełam przez przypadek tutaj i powiem wam szczerze że ja zaczynalam od silnych bóli głowy - szukałam przyczyny u wielu lekarzymin u kardiologa który zdiagnozował wysokie ciśnienie - do tego skaczące-najwieksze 210/120, były SOR-y, przychodnie nocne dyzury, zaczęlam brać tabletki na ciśnienie, chyba dopiero 4-ty lek jakoś wplynął na mój organizm i na moje ciśnienie , po tabletkach czułam sie bardzo dziwnie, raz zwalnialo serce, innym razem tak biło że myślałam że mi wyskoczy z klatki, dopiero poszłam na enarenal al po 7 miesiacach dostawałam takiego kaszlu ze nie mogłam opanowac, okazało śie że skutek uboczny suchy meczacy kaszel, znów zmiana lekow, obecnie biore moczopedne, i też zastanawiam sie jak to będzie z nerkami, bo gdy nie wezmę tabletki to malo chodzę do WC, nie chcę aby nerki się uszkodziły przez te leki, z drugiej strony, od momentu brania lekow na nadciśnienie zrobilam się słaba, szybko się mecze, jestem fizycznie do niczego i tez zastanawiam się czy to nie jest skutek uboczny brania lekow, czy te moczopedne nie wypłukują np witamin, wiem że potas tak, bo biorę, ale reszta, czuje sie mega wykonczona , a mam dopiero 50 z malym plusem, do tgo doszlo nierówne bicie serca, a nie daj boze zdererwować sie .... co o tym sądzicie ?