Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, zawroty głowy i kłucie w okolicy serca po wysiłku

Gość Konrado

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem studentem, mam 21 lat. Do Liceum często,a nawet bardzo uprawiałem sport, piłka nożna, rower. Od Liceum było tego coraz mniej, a w ostatnich 2 latach w sumie minimum. W marcu tego roku od dawna plan owalem i kupiłem rower szosowy. Moj współlokator w mieszkaniu lubi jeździć, wiec 2 dni pod rząd jeździliśmy. Razem około 50-60km przez 2 dni. Z tym ze w tym drugim dniu 15kmx2 zrobiliśmy w godzinę. 15km przerwa 40min i znów 15km w 1h. Jeździliśmy po Wrocławiu. Na drugi dzień około 12 poczułem się słabiej, odczułem dyskomfort po lewej stronie. W nocy miałem płytki oddech. To był czwartek. Do lekarza udałem się w poniedziałek. Byl to lekarz rodzinny. Nie robił żadnych badan, prócz osłuchania. Zapisał aponapro na ból-jak on to stwierdził mięśni w klatce piersiowej. Brałem aponapro, średnio to pomagało. Po II tyg. poczułem się źle, płytki oddech, lęk. Pojechałem na SOR. Był tam tez mój lekarz i druga lekarka. Zrobili mi 2x EKG (MOGĘ ZESKANOWAĆ) morfologię, prześwietlenie klatki. Stwierdził ze nic się nie dzieje. *Są jakieś szmery, ale to nic takiego* Mowił ze jest to nerwoból, bo powyższe badania są ok, niczego nie wykazały. Zapisał coś tam na ból mięśni. Obecnie nic się nie zmieniło. Serce już tak nie boli (lub jego okolica) Ale bardzo szybko się mecze, brakuje mi powietrza po malutkim wysiłku, np 2 km na rowerze. Jeśli np biegnę do autobusu jak by serce mi zabiło szybko 2razy i potem normalnie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to ze te problemy pojawiły się po tych rowerach i ze może nic długo nie robiłem i to był za duży wysiłek. Wyniki badan mogę powrzucać. Z góry dziękuje za odpowiedz.

Może podejmując tak wielki wysiłek nie zadbałeś o to,aby dużo pić.Może zachwiana równowaga elektrolitów w organiźmie......Zbadaj poziom elektrolitów,by to sprawdzić.A może piłeś jakieś napoje energetyczne zamiast muszynianki?Napojów takich nie mozna pić w nieograniczonych ilościach.A najlepiej wcale nie pić.Toż to jakieś chemikalia. To w połączeniu z tak dużym wysiłkiem może spowodowało ,że serce się zbuntowało.Co sam możesz w tej sprawie zaradzić.Proponuję ci kupienie w sklepie zielarskim kwiatu głogu [ kilka opakowań]i zaparzać sobie herbatę 3 x dziennie.Głóg ma korzystny wpływ na pracę serca.Tylko trzeba to stosować długotrwale. Oprócz tego na czczo pij miód [rzepakowy lub gryczany].Wieczorem należy do pół szkl. zimnej przegotowanej wody dodać łyżkę miodu i niech stoi do rana .Rano zamieszać i wypic na czczop.Miód[dobry -z pasieki] zawiera wiele cennych składników korzystnych dla serca.

,może magnez z witaminą B6 sobie kup 1 opakowanie.Abyś się nie stresował.I ziołowe tabl. na uspokojenie do dłuższego stosowania,bo być może serce już doszło do siebie po tym szoku,ale ty denerwując się sam je nakręcasz.Ziołowe tabl. spytaj w aptece.Najlepiej takie złożone z kilku ziół.

Następnym raze wybierając się na rower rób to rozsądnie,bez szaleństw i bicia rekordów.A do picia np. woda przegotowana zimna z sokiem z cytryny + trochę cukru lub miodu.Albo sok z czarnych porzeczek,truskawek itd..własnej roboty + woda przegotowana.,