Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Concor-cor a niedociśnienie

Gość tynia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, trafiłam tu przypadkiem...tak samo jak przypadkiem odkryłam u siebie zaburzenia rytmu serca ;-( pomóżcie proszę w ocenie sytuacji. Robiłam sobie badania holterowskie i wysiłkowe- wyszło że mam dodatkowe pobudzenia przedsionkowe (od 4 tygodni czuję zamieranie serca) w ciągu doby jest ich około 100 (w badaniu hotlera-ja czuję że tego jest więcej). Ponadto jestem niskociśnieniowcem 95/60 i mam niskie tempo serducha około 66. Lekarz przepisał mi concor cor, 1 tabletka przez 2 miechy, że być może wyciszymy te pobudzenia, ja mam tylko obawy co do mojego niedociśnienia i tempa, jak czytam przeciwskazania i objawy jakie może wywołac ten lek no i czytam o hipotomii...;/ prócz tego natrafiłam tutaj na temat że lek ten stosuje się do obniżenia ciśnienia... więc trochę zaczynam się zastanawiać co mi obniży jak go prawie nie mam...;-( sama nie wiem czy zacząć to jeść..;-(

Hej Milka, odwayzlam sie i biore ale na noc, tak moj lekarz mi zalecil, kupilam cisnieniomierz i faktycznie cisnienie nie spadlo tragicznie, najnizsze rano mialam 88/58, biore concor juz 5 dzien, pobudzenia mam nadal, nic sie nie zmienilo, popoludniu jest ich najwiecej. Nie przestalam szukac dalej przyczyn tego stanu, hormony tarczycy mam dobre ale poczytalam troche o nadnerczach i zamierzam isc na razie na kortyzol, zastanawia mnie jeszcze moje badanie wysilkowe, mam zmieniony odcinek ST, moj lekarz o dziwo powiedzial ze w moim wieku (34 kobieta) to moze byc niewspolmierne do diagnozy ... jak poczytalam o tym troche troche to juz nic nie wiem... no i szukam troche na wlasna reke... Nie chce mi sie wierzyc ze tak nagle jakies 3 tygodnie temu sie zaczelo po kilku ciezszych treningach... po zakwasach i bolach miesni...(jutro badania kontrolne, sod,potas,wapn, magnez) Czy ty masz pomysl skad to masz?

~tynia 100 pobudzeń dodatkowych to nie jest dużo tak naprawdę, znam osoby, u których to się waha w granicach 500-1000. Wiem że samo uczucie jest nieprzyjemne, bo też czasami tak mam, ale jeśli nie jest to związane z jakąś wadą serca albo zaburzeniami elektrolitów, to przez lekarzy uznwanae jest to za dolegliwość uciążliwą, ale nieszkodliwą. A dawka 1.25 to nie jest dużo, poza tym w nocy i nad ranem ciśnienie zawsze jest niższe, a jak śpisz to możesz nawet tego spadku nie czuć :)