Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Bartek25

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek25

Witam was.Często mam zawroty głowy i uczucie , że mi słabo.Jakbym miał zaraz zasłabnąć. Neurologia ok, laryngolog ok, mofrologia, biochemia, OB, CRP, mocz, EKG serca i cienienie w normie.I juz nie wiem co mam robic.Jedyne co zauważyłem to to, że mam wysoki puls często.Od 80 do 100...i co tu robić?

Hm najlepiej by było rezonans ale rtg może na pocżatek wystarczy ,tylko to musi zlecic lekarz .A i jeszcze hormony tarczycy .A może po prostu denerwujesz się czymś bądz miałąę sjakieś traumatyczne wydarzenia i teraz się to odbija zawrotami ?

Na rezonansie wyjdzie wszystko ,bardziej chodzi tu o ewentualny ucisk nerwów bądz struktur międzykręgowych szyi .I tak jeszcze teraz pomyślałam żeby iśc do lekarza naczyniowego i poprosić o doplera tętnic szyjnych .Jakieś nieprawidłowości w ich zakresie tez moga powodowac zawroty .Szukaj moze znajdziesz przyczynę swoich dolegliwości jesli nie to znaczy że to na tle emocjonalnym .A jak z ciśnieniem krwi ?Zbadaj podczas zawrotów mozę coś z cisnieniem się dzieje ?Cukier był badany ?

Rezonans uwidacznia wszystkie struktury które są dostępne .Kręgi ,przestrzenie między kręgowe ,ewentualne zwężenia ,ucisk na nerwy ,wypukliny ,przepukliny krążków międzykręgowych .Na tętnice robi się doplera szyi ,wtedy dopiero widać przepływy i ewnentualne zwężenia czy inne nieprawidłowości .Rezonans tkanek miękkich robi się przy podejrzeniu jakiś patologii w tkankach ,ewentualnych guzów ,rozrostowych zmian np.ślinianek itp.

Idź do kardiologa i neurologa kardiolog - próba wysiłkowa (być może coś sie dzieje z sercem lub ciśnieniem podczas chodzenia), holter ekg i holter ciśnieniowy (jednorazowe ekg czy mierzenie ciśnienia jest o kant tyłka, od tego są holtery by dobrze ocenić co sie dzieje), test pochyleniowy )być może spada ci cisnienie w pozycji stojącej), echo serca (być może jest coś z zastawkami lub inne zmiany) neurolog - pełne nadanie neurologiczne (oceni czy coś nie tak), doppler tt szyjnych ew rezonans (tak jak pisze Ania), rtg kręgołupa szyjnego (mogą być zwyrodnienia), eeg (może sie przydać). Przyczyn może być wiele, od błachych po poważne, cukrzyca (trzeba zrobić krzywą cukrową a nie sam pomiar glukozy), badania hormonów (wszystkich), hematologia (sama morfologia nie starczy), eletrolity itp, badania kardiologiczne co podałem wyżej (może to być arytmia, problemy z ciśnieniem, problemy ortostatyczne lub wazowagalne, a nawet zespół nadwrażliwości zatoki szyjnej) oraz neurologiczne (tu cała gama) najważniejsze, przypomij sobie w jakich momentach masz te dolegliwości, czy podczas stania, chodzenia, wysiłku, emocji, obracaniu głowy, czy bluzki pod szyję, itd, na czczo itd, to pozwoli szybciej wyszukać przyczynę.

Witam was.Jestem Bartek, mam 25 lat. Mam spory problem ktory męczy mnie już 2 lata. Miewam zawroty głowy, uczucie zapadania sie pod ziemie, piski w uszach, silne uciski z tyłu głowy(jakby ktoś ściskał mi mózg imadłem), takie porownanie wybrałem. Miałem robioną tomografię głowy bez kontrastu, cisnienie mam w normie, serce też zdrowe.Przeszedłem też przez serie badań laryngologicznych i nic nie znaleziono. Mam do was następujące pytania.Czy tomografia bez kontrastu potrafi w 100% wyeliminować ewentualne problemy na mózgu? Jakie badania jeszcze zrobic? Nie mam już sił z tym żyć. Objawy na troche ustępują gdy się bardzo porządnie wyspie.12 godzin lub wiecej.Ale ustępują, a nie zanikają...proszę o pomoc.

Mam to samo, zmęczenie, wrazenie zapadania sie, silne bole głowy (przede wszystkim potylica, czesc ciemieniowa i potworny ucisk na skronie), szumy w uszach i wiele innych objawow. diagnoza - nerwica lękowa:( Zrobiles juz sporo badan, ktore nie wykazaly zadnych nieprawidlowosci. prawdopodobnie i Ciebie dopadlo to ...GÓW... Przestan doszukiwac sie chorob, a skoncentruj na leczeniu swojej duszy:) Ja probuje, poki co z marnym skutkiem:( serdecznie pozdrawiam i zycze wytrwalosci w walce (bardzo nierownej) z nerwicą.

Witam. Jestem kuba mam 23 lata i chce podzielic sie z wami moimi doswiadczeniami i moze uslyszec jakas rade. w wieku 14 lat zainteresowalem sie siliwnia. Dwa lata pozniej zaczal sie moj problem z szyja i glowa. Pierwsze 2 miesiace bole byly znosne az w koncu zemdlalem podczas wyciskania ciezaru na nogi. Od tamtej pory bulo juz tylko gorzej. Musialem porzucic treningi na jakis czas. Loszedlem do lekarza, badania krwi ekg, itp. Wszystko w najlepszym porzadku jedynie co stwierdzono to pamietam powiedzieli mi ze krep C2 i C3 sa zbytnio zblizone na siebie i to powoduje ucisc na nerwy. Wyslali mnie na masaze karku i szyji. I pomiglo na pol roku. Mija juz 7 lat od kiedy mecze sie z tym problemem. Mialem juz setke skanow i milion razy bylem u lekarza. Wkoncu wyslali mnie do ortopedy ktory stwierdzil ze mam wade wrodzona. I teraz czekam dalej na fizjoterapie zobaczymy co poradza. Zauwazylem ze mam lewy kaptur znacznie wiekszy od deugiego i zaczalem go intensywniej cwiczyc zeby wyrownac roznice. Po pierwszym razie juz poczulem ulge wiec bede to kontynuowal. Zawsze kiedy wykonuje cwiczenia ktore angazuja wiekszosc miesni np cwiczenia brzucha itp miewam zawroty glowy, slabo mi i niedobrze. Poczekam z dwa miesiace porobie te cwiczenia i zobacze czy bedzie jakas poprawa.