Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki na obniżenie ciśnienia i spadek pulsu a wysiłek

Gość Blauskaj

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Blauskaj

Witam, mam 24 lata a od około 4 lat przyjmuje losartan (50 mg/dzień) w celu obniżenia wysokiego ciśnienia, które jest spowodowane prawdopodobnie czynnikami genetycznymi. Od początku przyjmowania losarticu zaobserwowałem spadek pulsu do poziomu około 55 uderzeń na minutę jednak nie odczuwałem z tego powodu żadnego dyskomfortu. Jestem osobą bardzo aktywną i w okresie letnim, kiedy zmniejszam wagę moje ciśnienie spada i często nie biorę dawki 50 mg ale np połowę i moje ciśnienie nadal jest w normie. Dodam, że ciśnienie mierzę aparatem elektronicznym. W ostatnim czasie b dużo trenowałem, w ciągu kilku tygodni miałem nawet 11 godzin tygodniowo treningów zarówno siłowych jak i wytrzymałościowych. Moja waga zmniejszyła się o około 3 kg. Zanotowałem wyraźny spadek ciśnienia - obecnie dawka która je normuje to zaledwie około 12,5 mg podawana co dzień lub nawet co drugi dzień jednak moje tętno bardzo spadło i wynosi ono średnio około 42 uderzeń na minutę. W ostatnich dniach dość często kręci mi się w głowie i łącze to właśnie z tak wolną pracą serca. Chciałbym się zapytać czy taki puls może być niebezpieczny, czy muszę konsultować się z internistą, czy możliwe, że moje ciało już nie toleruje losarticu ? Sam nie wiem i trochę się martwię całą sytuacją... Pozdrawiam, Mateusz