Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Jaa93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! mam od jakiegoś czasu problem, może zacznę od tego, że nie jadłam mięsa przez kilka lat do niedawna,bo już od około 2 tygodni jem w tym czasie jakieś pół roku temu, czułam się źle, miałam bóle brzucha, byłam ciągle zmęczona, było mi słabo,czasem miałam mdłości, nie wymiotowałam, ale mnie mdliło, w kwietniu postanowiłam pójść do lekarza, zrobiłam badania, Pani doktor powiedziała , że wszystko w porządku, ale tutaj podam wam moje wyniki, bo dwie wartości nie są w normie i nie wiem , czy się tym denerwować. Ponad dwa tygodnie temu ponownie poszłam do lekarza, bo nagle źle się poczułam, zmierzyłam ciśnienie i było za wysokie, puls miałam około 112-120. Utrzymuje się to do dzisiaj, chodź już przez kilka dni było około 95, ale teraz znowu wzrosło Zrobiono mi EKG i wysłała mnie do kardiologa, stwierdziła tachykardię, byłam u kardiologa, powiedział ,że nic takiego nie widzi, tylko przyspieszona akcja serca, kazał zrobić żelazo, bo powiedział, że to może przez miesiączki, ale jest w normie.założyli mi holtera i w piątek mam iść po wyniki. Nie wiem co mi jest liczę na jakąś pomoc Wyniki: Leukocyty 5,6 Erytrocyty 4,4 Hemoglobina 12,5 hematokryt 38 MCV 85 MCH 28 MCHC 33,2 Płytki krwi 321 RDW-CV 12,4 PDW 12,2 MPV 10,6 P-LCR 30,0 Neutrofile 2,80 Limfocyty 2,17 Monocyty 0,41 Eozynofile 0,16 Bazofile 50,1 Limfocyty 38,8 Monocyty 7,3 Eozynofile 2,9 Bazofile 0,9 OB 18 żelazo 62,0 po kilku dniach jedzenia mięsa, bo robione było ostatnio Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty barwa żółty ciężar właściwy 1,013 Ph 7,0 glukoza nieobecna ketony nieobecne urobilinogen w normie bilirubina nieobecna białko nieobecne azotyny nieobecne erytrocyty nieobecne leukocyty w normie Glukoza 99 TSH 1,430... Dodam, że mam 18 lat.

No tak właśnie o te wyniki mi chodziło, ale moja doktor powiedziała, że jest wszystko w porządku, a teraz pojawiło się te szybkie bicie serca, było to tak z dnia na dzień i trwa do dzisiaj, tylko, że teraz już zaczęłam jeść mięso , czuję się ogólnie może i lepiej, nie jest mi tak słabo i nie mdli mnie tak, ale niepokoi mnie te szybkie bicie serca, a czasem czuję takie jakby kilkusekundowe trzepotanie i tak jakbym miała powietrze w klatce piersiowej, dziwne uczucie. No i właśnie tak się zastanawiam czym ta dolegliwość mogła być spowodowana.

Szkoda, że nie podałaś dodatkowo *legendy* badań. Robiłam badania takie w kilku różnych placówkach i wszędzie praktycznie oznaczenia były inne, poprostu inne normy, dlatego nie wiem - jesli chodzi o mnie - co i czy masz zawyzone, co zaniżone itp. JEśli jednak chodzi o Twoje objawy. Sama nie jadłam mięsa przez ponad rok i czułam się świetnie. Po tym czasie dopadła mnie taka anemia, że nie mogę się z niej wydostać już hmm.. 3 rok? Jakoś tak. Objawy które opisujesz świetnie pasują do moich np przy zbyt obfitej miesiączce czy zbyt małej ilości żelaza w diecie. Obecnie również mnie to dopadło, a dodatkowo z racji nerwicy denerwuje się, że coś mi się stanie. Kup sobie jakieś dobre żelazo, ale nie jakiś suplement diety a naprawde dobre, dobrze wchłaniane, bez znaczenia czy w proszku czy w tabletce (ja np. po tabletkach czułam się okropnie, używałam jedynie Sorbifer Durules, ale jest droższe i na recepte, a teraz żelazo w *proszku* Actoferol -30 saszetek około 21 zł). Nie mówię, że to napewno brak żelaza powoduje objawy, ale idealnie pasują do moich w czasie jego braku. Chęc wymiotowania po kazdym posiłku, słabośc, uczucie, że się przewróce, szybko się męczę a serce mi chce wyskoczyć nawet gdy leżę.. Ochydne uczucie. Spróbuj. Mnie też nigdy lekarz nie zalecał nic pomimo takiego samopoczucia, bo miałam żelazo na granicy normy (tej dolnej) a mimo to dawkowałam sobie żelazo dodatkowo i czułam się naprawde lepiej. Bierz też magnez ( w odstępie minimum 2 godzin od wzięcia żelaza, jeśli weżmiesz w tym samym czasie jest mniejsza wchłanialność magnezu) troche *naoliwi* Twoje nerwy, serce i nieco uspokoi. Myślę, że taka kuracja krzywdy Ci nie zrobi, a może pomoże. Dodatkowo staraj się jeść pokarmy bogate w te składniki.

Gość Pakosia21

Witam mam bardzo duzy problem. Chodze po lekarzach i nikt nie wie co mi jest otóż występuje u mnie kołatanie serca, dzis siedziałam sobie i serce raz tak mozno zabiło ze az zabolało mnie w mostku od tego czasu zle się czuje nawet bardzo serce bije raz mocno raz bardzo lekko i wolno jest mi słabo strasznie i ciężko mi się oddycha dodam ze od jakiegos czasu mam zebra po lewej stronie wypchnięte do przodu przeskakuje mi cały bark jest to bardzo bolesne. nie wiem czy ma to jakis związek z sercem. jest to wszystko bardzo uciążliwe. Byłam u kardiologa eho serca badania krwi moczu cholesterol wpozadku. Ne wiem co mi jest i strasznie się boję dodam ze mam 21 lat. Czekam na jakąś odpowiedz.

Kochana, jesli echo serducha, krew itd jest w porządku to naprawde nie ma co się obawiać. Najgroźniejsze opcje zostały przekreslone przez pozytywne wyniki tychże badań, więc teraz na spokojnie : Nie wiem co masz z barkiem i zebrami, ale jesli nie masz tego zbadanego przez lekarza to powinnać udać się z tym problemem. Jeśli lekarz to widział i stwierdził, że nie jest to niebezpieczne ani nie jest wynikiem choroby czy jakieś anomalii, nie ma się co martwić. Wydaje mi sie, że kołatania serca, duszności i ogólne osłabienie jest związane poprostu z nerwami, stresem. Im bardziej się denerwujesz, tym serce szybciej bije i występują kołatania, duszności i słabość są jakby gratisem do stresu. Staraj się uspokoić, wiem, że to trudne w chwili odczuwania dolegliwosci tego typu, ale im bardziej będziesz się denerwować tym gorsze rzeczy będą się pojawiać. Najwazniejsze to dobre wyniki badań, reszta to uspokojenie, uświadamianie sobie, że jest się zdrowym człowiekiem a to co się dzieje to tylko wynik stresu/obawy. Jesli nie umiesz sobie poradzić ze stresem, udaj się do psychologa, a w międzyczasie - co od dawna powtarzam i wyprobowałam na sobie - MAGNEZ. Jest bardzo ważny przy stresie, bo uspakaja, jest dobry dla serca. Możesz się zaopatrzyć w jakieś lekkie tabletki ziołowe uspokajające, jesli stres jest bardzo silny. Nie ma się co obawiać :)

Gość Pakosia21

Wielkie dzięki. z tym barkiem to byłam wczoraj na pogotowiu bo stasznie mnie bolało i takie uczucie rozpychania od srodka i lekaz stwierdził ze to zapalenie stawu barkowego. ale to nic najgorsze to te serducho siedze sobie wszystko w pozadku i nagle taki atak jest to wkurzającei zaraz obawa ze cos mi sie stanie. masakra.

:) dobrze to znam. Już kilka lat żyję z takimi atakami. Ale mogą być gorsze rzeczy niz to, uwierz :) dlatego nie ma się co stresować, staraj się uspokajać, uświadamiać sobie ze to tylko strach. Jeśli zapalenie stawu barkowego, to jakieś leki bierz przeciwzapalne i przejdzie.. Relaksuj się i nie denerwuj, bo to jeszcze bardziej napędza zestresowany i tak już twój organizm ;)

Pakosia,ty bierz leki,które ci przepisał lekarz na ten staw barkowy.Musisz wyleczyć to zapalenie,a potem uważać na przeciągi,nie chodzić z odkrytymi ramionami.Może i na mięsnie między żebrami to ci przeszło?Kup sobie plaster kapsiplast,utnij nożyczkami pasek i przyklej rano na te żebra gdzie cie boli na kilka godzin.Troszkę piecze,ale to normalne.Gdyby cię bardzo piekło,to plaster trzeba odkleić,bo to znaczy,że masz na niego uczulenie,ale to b. rzadko sie zdarza.Warto też sprawdzić czy nie masz krzywego kręgosłupa.Jeśli tak,to neurolog musi obejrzeć twój kręgosłup.Albo ortopeda.Jak wyleczysz zapalenie stawu, tosprawdź badaniem krwi czy wszystko gra i może weź jakieś zabiegi[fizjoterapia] na ten bark.Spytaj lekarza czy to byłoby dla ciebie dobre.