Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle w klatce piersiowej, nerwowość i kołatanie serca u nastolatka

maciek996

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 16 lat. Od jakiś 3 miesięcy męczę się z dziwnym problem. Mam bóle w klatce piersiowej, jestem bardzo nerwowy.Jak pierwszy raz to się zaczęło a zaczęło się w ferie przez 2 noce z rzędu nie mogłem spać i serce waliło mi wtedy jak oszalałe ...., Powiedziałem to w końcu babci która pracuje w szpitalu. Poszliśmy na wszystkie badania bo nie miałem robionych długi czas.Miałem robione EKG , miałem je robione 2 razy ponieważ za pierwszym razem z nerwów miałem tętno 180 .... , za drugim było lepiej ale było 110. Oprócz tego było wszystko w porządku.Byłem u pediatry osłuchał mnie i nic. Miałem badaną krew, tarczyce, robione prześwietlenie klatki piersiowej. I oprócz małego żelaza nic nie wyszło.Bóle były dalej, lekarka kazała brać Melise , na początku pomagało później już nie.Byłem ostatnio na badaniach do medycyny pracy, mierzono mi ciśnienie i było 100/80.Raz miałem tak, że idąc sobie na ulicy poczułem jedno takie bardzo mocne uderzenie serca.Przestraszyłem się ale to się już nie powtórzyło, Raz grałem w piłkę i przy połykaniu zaczął mnie boleć przełyk przy połykaniu... Też się nie powtórzyło.Mam myśli że zaraz będzie trzeba wzywać karetkę , czasami nie mogę zasnąć , usypiam przy zapalonym telewizorze bo jak jest wyłączony to nie usnę... , szybko się męczę ale to tylko jak intensywnie biegam. Mam czasami zimne i mokre stopy.Od 2 dni drętwieje mi mały palec u lewej ręki, proszę o pomoc nie wiem co mi jest , już tak dalej nie mogę .... :((

Mam nadzieję,że kiedyś czegoś nie zajarałeś....A może miałes pod koniec semestru duże problemy z nauką i twoje nerwy się nadwyrężyły nieco?Jezeli melisa ci trochę pomagała, to znaczy,że rzeczywiście to nerwy.Lek złożony z kilku ziół działa lepiej niz sama melisa.Może więc spróbuj brać jakieś ziołowe tabletki o działaniu uspokajającym złożone z kilku ziół.Tylko pamiętaj,że należy je brac systematycznie,a nie kiedy ci się przypomni.No i przez długi czas.Skuteczność ziołowych leków opiera się na ich systematycznym i długim stosowaniu.Możesz sobie jeszcze kupić 1 opakowanie magnezu z witaminą B6 i też używać,.Codziennie dwie duże porcje truskawek.Jak się pojawią maliny-jedz maliny.I koniecznie czarne jagody.I dużo się ruszaj. codziennie jazda na rowerze przez godzinę.Tylko nie na wyścigi,a dla przyjemnosci.Może być w miłym towarzystwie z koleżanką.Pozdr.I nie pękaj,bo nic ci nie będzie.

Witam, mam 17 lat i niepokojące bóle w klatce piersiowej. Byłam wielokrotnie z tym u lekarza. Miałam robione badania USG serca jak i echo serca. Niestety, nie dowiedziałam się jakie są wyniki. Tak czy siak, zanim doczekałam się badan bóle ustały parę miesięcy temu. Od paru dniu znowu odczuwam mocne bóle lewego ramienia, bóle górnej części pleców no i w klatce piersiowej. Zauważyłam tez sine paznokcie. Dodam tez ze mieszkam za granica i jedyne co dostaje na ból to paracetamol. Nie wiem czy iść ponownie do lekarza czy tez poczekać aż bóle ustana? Pozdrawiam.

Witam mam 20 lat u mnie sie zaczelo to 3 miesiace temu mialem porobione prawie wszystkie mozliwe badania i nic nie wykazaly (jestem zdrowy jak kon)a miewam takie same dolegliwosci jak wy i duzo czytalem na ten temat i mysle ze jest to nerwica mamy teraz czasy ktore zle wplywaja na wszystkich jednych bardziej drugich mniej zadajcie sobie pytanie w jakim momencie wam sie zaczyly te objawy w jakim momencie ,a napewno znajdziecie odpowiedz (SERDECZNIE POZDRAWIAM I ZYCZE POWROTU DO ZDROWIA

Witam, Hejho - przede wszystkim idź do lekarza, żeby odebrać wyniki badań lub zrobić nowe. Postaraj się również zauważyć w jakich sytuacjach najczęściej pojawiają się bóle, gdyż mogą być one związane ze stresem. Jeśli tak jest, relaksuj się jak najwięcej i zacznij uprawiać jakiś sport, gdyż wszelka aktywność fizyczna redukuje napięcie nerwowe. Karin - na początku wykonaj podstawowe badania, aby wykluczyć przyczyny somatyczne Twoich dolegliwości. Pozdrawiam

Radze nie chodzic do normalnych lekarzy (jesli juz idziesz to tylko na badania) oni nie rozumieja problemuja poszedlem do normalnego i dostalem jakies tabletki na serce jak dla 70letniego dziadka,a i tak z samym secem nic nie mam tylko po prostu ono wykonuje swoja prace szybciej tloczac krew w stanach zagrozenia (w trakcie nerwicy ciagle wydaje sie czlowiekowi ze cos mu zagraza, ze zaraz cos sie stanie przez co organizm przygotowuje sie na najgorsze wlasnie w ten sposob). Do psychiatry tez nie idz chyba, ze do jakiegos rzeczowego bo niektorzy zapisuja psychotropy kazdemu kto sie nawinie. Ja osobiscie poszedlbym do psychologa. On wyslucha twojego problemu i poradzi co masz robic, moze tez zaleci jakies leki malo obciazajace organizm.