Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Cechy preekscytacji i brak drogi dodatkowej do ablacji

Gość Kapi

Rekomendowane odpowiedzi

Są inne ośrodki. Ja jestem po ablacji z powodu zespołu WPW, później przez jakiś czas też w ekg pokazywało mi, że mam cechy preekscytacji komór. Jak zmieniłam ośrodek, już w ekg tego nie opisują. Dobrze Ci inni radzą, poszukaj innego kardiologa.

Ale ja nie miałem ablacji. Zostałem na nią skierowany z podejrzeniem WPW, badanie EPS przed ablacją wykluczyło obecność WPW. Nie występują u mnie żadne objawy charakterystyczne dla tego schorzenia, jedynie EKG jest charakterystyczne dla WPW. A pisze tak ponieważ wojewódzka komisja lekarska orzekająca o sprawności kandydatów do policji kieruje się badaniem EKG przeprowadzonym w szpitalu MSW a okazując im wyniki EPS oni stwierdzają, że jednak coś tu nie gra jest bo na EKG wyskakuje...ręce opadają

Gość perezz22882

Jeżeli o same objawy oj tak i to nieprzyjemne ale jak wiadomo każdy organizm na to reaguje inaczej u mnie objawiało się to bólami w klatce piersiowej takie jakby ktoś coś gorącego rpzykładał pod 7 żebro bliżej kości mostka, nierównym biciem serca zimne ręce i stopy problem z utrzymaniem równowagi szczególnie gdy napad złego bicia serca był *ostry* mroczki przed oczami omdlenia też w tym kilka sytuacji gdzie na ulicy padłem , kilka razy w tramwaju film urwany. aha i najbardziej rozpoznawalnym objawem ze cos z sercem jest nie tak to po prawie kazdym napadzie arytmii nagle nas ciagnie pecherz tzn czujemy silna potrzebe wysikania się. obecnie jade na silnych antyarytmikach (cordarone i amiodaron) pech polega na tym że jest niewielkie ale jest ryzyko że serduszko stanie na dobre. leki troche pomagaja ale wiadomo jak to jest, teraz omdleń niema ani stanów przedomdleniowych , a niedawno dowiedziałem się że te wszystkie sercowe sprawy to poprostu przebyty zawał serca ekg wykazało zmiany w odcinku st niestety koronografia nie znalazła blaszek miażdżycowych . wcześniej kiedy był rzekomy zawał przez dobre kilka dni bolało mnie w okolicy serca męczyłem się nawet dźwigajac 4kilogramowy worek ziemniaków wchodzenie po schodach trwalo 4 minuty o rowerku bieganiu mogłem pomarzyć bóle po krótkim czasie jedyny psychotrop jaki biore to hydraksyzyna do hamowania konwulsji kiedy ustąpi atak częstoskurczu (rodzice nie mogli mnie utrzymać tak mną rzucało) badanie tk głowy ani rentgen nie znalazły przyczyn w mózgu bo podejrzewano padaczke ale padaczki nie zdiagnozowano. a co do WPW też u mnie zdiagnozowano ale przez jakiś czas potem znikło i wracało jak bumerang. wykrywano wpw w kilku osrodkach gdzie robiono ekg. ale w niektórych nie - wiec wg mnie to zalezy od CZUŁOŚCI paratu elektrokardiograficznego.. dlatego nie poddawaj sie zrób ekg w innym miejscu dostarcz wyniki i bedzie okej

Właśnie u mnie sprawa nie jest taka prosta ale jak czytam Twój post to mój problem wydaje się być niczym przez co Ty musiałeś przejść i wciąż przechodzisz. Ale postaram się przybliżyć mój przypadekj. Byłem kandydatem do policji i podczas badania EKG wyszło *coś nie tak*. Kardiolog stwierdził podejrzenie WPW. Nie miałem pojęcia z czym mam do czynienia. Komisja Lekarska uznała mnie niezdolnym. Wszystkie marzenia o założeniu upragnionego munduru legły w gruzach, nie wiedziałem za co mam sie wziąć. Odwołałem sie od tej decyzji i czekając na termin odwołania skontaktowałem się z kardiologiem w Poznaniu. Na podstawie EKG stwierdził obecność drogi dodatkowej i zaproponował ablację w Nowej Soli. Udałem się tam jednak gdy leżałem już a stole wszelkie próby wywołania arytmii i zlokaliwaonia drogi dodatkowej spełzły na niczym. Koniec końców zostałem wypisany z rozpoznaniem *intermitujący zespół preekscytacji* bez żadnych zaleceń odnośnie leczenia. Licha, niegroźna droga nie wymagająca leczenia. Niestety okręgowa komisja lekarska rónież uznala mnie za niezdolnego i myślałem, że to już koniec. Jednak wtedy znalazłem informację, że w Warszawie jest bardzo dobry specjalista o ile nie najlepszy w kraju w tym zakresie. Wiadomo krew, EKG, Echo, Holter i w końcu przyszedł czas na ablację. Co się okazało nie było co ablować i całkowicie wykluczono u mnie zespół WPW stwierdzając, że droga dodatkowa u mnie nie istnieje. Uradowany zwróciłem się do komisji lekarskiej i po uzyskaniu opinii *kardiologicznie bez przeciwwskazań* postanowiłem spróbować raz jeszcze. I tak oto w dniu dzisiejszym w szpitalu MSW poddałem się badaniu EKG. Wyszło ono jednak fatalnie. Tętno 95/min, powolny start QRS lub załamek delta. możliwa preekscytacja komorowa, ogólnie nieprawidłowe EKG. We wtorek z tym wydrukiem udaję się do lekarza kardiologa i oczywiście moim wypisem z Warszawy. Nie mam pojęcia co orzeknie on a następnie komisja...Sam nie wiem skąd biorą się takie wyniki EKG. Czy rzeczywiście jest to taki przypadek jak Twój? Niby powiedzieli, że nie ma kardiologicznych przeciwwskazań ale gdy ujrzą wydruk EKG mogą zmienić zdanie i nie wiem czy nawet wyniki EPS do nich przemówią. Stąd moje obawy. Nie chcę po raz kolejny zostać obdarty z marzeń...

Gość perezz22882

Policja to już ostateczność. prędzej do ochrony z tymi wynikami np juwentus albo justus moga popatrzyc krzywo ale raczej nie odmówią. pozatym skoro sa takie cyrki to ewidentnie różnica w czułości aparatu ekg jeden wykryje drugi nie , trzebaby zrobic usg serca i wyjasnienie byloby jak na dloni. nawet jesli wpw nie masz a ekg wykrywa to nie znaczyz e naprawde niema, moze byc i taki scenariusz ze wpw ujawnia sie przy wysilku?? zrob ekg wysilkkowe - to jest juz bardziej pewne czy cos jest czy nie. jesli przy wysilkowym ekg wyjdzie wpw to wtedy jest dowód....ze masz to wpw. a dlaczego policja nie chce osób z ta choroba serca? a no dlatego że może zaatakować w najmniej oczekiwanym momencie w większości przypadków wpw konzy sie migotaniem komór i bez fachwoej pomocy medycznej zgon w okolo 4 minut. a jesli doszloby do tego przy prowadzeniu radiowozu na sygnale czy podczas interwencji --- lepiej nie myslec o skutkach

Gość perezz22882

A badanie wysiłkowe robione czy nie? jeśli nie to warto to zrobić bo może akurat ywyjdzie wtedy na tym badaniu i chcąc nie chcąc beda musieli zukać tej dodatkowej drogi aha skoro to badanie elektrofizjologiczne nie wykazuje dodatkowej drogi wewnątrz serca może powinni sprawdzić pwoierzchnie serca?