Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle w klatce piersiowej i duszności przy nerwicy serca u nastolatka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 17 lat i stycznia 2012 roku walcze z nerwica serca. Jest bardzo ciezko, zaczelo sie od bolu w klatce piersiowej,dusznosciami,zawrotami glowy i lekem ze zaraz umre. okropne uczucie, zdarzaly sie raz na tydzien niestety od miesiaca sa regularnie dzien w dzien. trafilam do szpitala gdzie mialam robione wszystkie badania ktore wykazaly ze jestem okazem zdrowia. Mimo to objawy nie przechodzily. Udalam sie do psychologa ktory stwierdzil ze to nerwica serca. Narazie kazal brac ziolowe tabletki na uspokojenie i pic melise. Lecz to nic nie pomoga,z dnia na dzien mam coraz bardziej dosc. Jesli ktos ma podobny problem to milo by bylo jesli by odpisal lub napsial

Hej Sandra, w wieku 17 lat z powodu powikłań pogrypowych nabawiłem się zapalenia mięśnia sercowego, a po tym nerwicy. Miałem podobne objawy do Twoich, doszło do tego, że nie wychodziłem przez kilkanaście dni z domu, ponieważ od razu po wyjściu serce zaczynało mi kołatać, miałem zawroty głowy i lęki. Wiedziałem, że to nerwica ale w moja podświadomość była silniejsza i nie potrafiłem zapanować nad tym. Mi pomogła nagła i bolesna sytuacja, która odebrała mi chęć do życia. Przez pewien czas w ogóle nie obchodziło mnie nic, nie zależało mi na życiu, nawet chciałem żeby mi się coś stało. Wtedy wszystkie objawy zniknęły. Nie wiem czy w ogóle wyszedł bym z tej nerwicy gdyby nie ta sytuacja, która mnie wtedy załamała. Patrząc z perspektywy czasu wyszło mi to na dobre :)

Maxi, zjawisko, o oktorym piszesz to zespol odstawienia stresu. Jego wysoki poziom na ogol gwaltownie znosi pseudoorganiczne symptomy nerwicy, kierujac nasz mozg na koniecznosc poradzenia sobie z obecna sytuacja. Niestety objawy lubia wracac po jakims czasie, gdy problem zostanie przyswojony. Znam te kolejnosc bardzo dobrze, walcze z nerwica od lat. Najpiekniejsze sa okresy, kiedy odnosimy male zwyciestwa, wowczas swiat znow staje sie kolorowy. Przez jakis czas. Powodzenia.