Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmer serca u dziecka

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Moja corka ma szmer serca, bardzo delikatny, zauwazylo go juz 2 lekarzy, wczesniej ngo wogole nie bylo czy to mozliwe aby wada serca ujawnila sie dopiero po 2 latach od uroidzenia dziecka ? Slyszalem ze takie delikatne szmery sa rzecza normalna u wiekszosci dzieci czy to prawda ? Dziecko wzorowo sie rozwija nie tylko fizycznie ale i intelektualnie przesciga rowiesnikow. Mimo tego ze ma juz 2 latka oprocz zwyklego pozywienia karmione jest rowniez dosc czesto piersia. Przebylo w ciagu tych dwoch lat jakies zapalenie oskrzeli i kilka przeziebien, bralo w tym okresie antybiotyki. Czy to mozliwe aby tak odzywiane, tak rozwijajace sie dziecko mialo wade serca ktora dopiero teraz sie ujawnila czy to moze byc skutkiem przebytej infekcji i minie z czasem samo ? Tomek
A ja wlasnie wrocilam z moim 4 letnim synem od lekarza i mimo ze tyle razy byl badany dzis lekarzpowiedzial ze slyszy szmer na sercu i mamy skierowanie do kardiloga. Bardzo sie boje...mam nadzieje ze to jakas pomylka. Powiedziala mi ze dzieci maja szmery do ktoregos tam wieku ale zeby to zbadac Wczesniej syn przebyl dwa razy zapalenie oskrzeli no i wiadomo przeziebienia
Nie jestem lekarzem ale sama to właśnie przerabiam z moim dwulatkiem. Tzw. młodzieńcze szmery serca u dzieci, przy okazji infekcji, gorączki itp. pojawiają się do 16 roku życia. Nie muszą świadczyć o czymkolwiek. Jest to fizjologia. Ale zwykle trzeba zrobić echo serca i EKG aby wykluczyć ewentualne choróbska. Tak więc głowa do góry. Musi szumieć bo to znaczy ze działa nie?!
szmery tzw.niewinne inaczej struna rzekoma nie jest zadna wadą serca tylko charakteryzuje sie inna budowa. w przedsionku serca znajuje sie zastawka ktora żeby się otwierac i zamykać pąpując krew musi się kurczyc.do tego właśnie potrzebne sa mięśnie które ja (ta zastawke)przytrzymuja.jeden z tych mięśni dosłownie cienkich jak niteczka biegnie w inna stronę.gdy krew przepływa mięsień ten daje słyszalne drgania czyli szmery.wiem to poniewaz mój syn 6 lat i córka 3latka maja szmery.Sa one słyszalne własnie poczas infekcji.Oczywiście plecalabym zrobienie echa serca.najlepiej prywatnie bo inaczej trwa to w nieskończność. no i dobrze mieć to na papierze bo przy każdej infekcji historia będzie się powtarzać.