Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia kilka razy dziennie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od 4 dni borykam sie z nastepujacym problemem. Co jakis czas w ciagu dnia zaczynam czuc nieregularna prace serca. W momencie jakby mocniejszych uderzen czuje ucisk w klatce i musze *kaszlnac* (samo tak mnie sciska ze na tym kaszlnieciem nie panuje). Im blizej nocy tym objawy wystepuja czesciej. Miezylem czestosc pracy serca palcem ze stoperem i wypada w granicach 60-65 uderzen na minute. Podczas tych *napadow* czuje sie jakby moje serce oprocz normalnych uderzen mialo jeszcze inne. Zamowilem zestaw do mierzenia cisnienia. Co do mojego trybu zycia to mialem pare stresowych sytuacji ale spory czas od wystapienia pierwszych objawow. Oprocz tego dosc duzo pracuje, wiecej niz pelen etat chodz nie ciagle (od 7 dni robie sporo nadgodzin), wczesniej tyle nie pracowalem jednak mam 20 lat i raczej czuje sie na silach. Nie odczuwam zmeczenia, spie od 6 do 9 godzin dziennie, przewaznie 8... Prosze o rady, zamierzam sie wybrac do lekarza, jednak biorac pod uwage ze mieszkam w anglii musze sie do rozmowy przygotowac... Z gory dziekuje Ps: przepraszam za brak polskich znakow ale nie pisze ze swojego laptopa a ma angielska klawiature...

Okej, skurcze dodatkowe. Co dalej? Czy może to być wynikiem sytuacji stresowych z przeszłości, nagłego wzrostu liczby godzin w pracy czy tak sobie przypadkiem na mnie trafiło? Czy powinno z biegiem czasu ustępować? W moim przypadku się nasila - *napady* są coraz częstsze. Przesypiam noce i budzę się wypoczęty, jednak dziś zaraz po obudzeniu miałem te skurcze dodatkowe. Czasami to trwa 5 sekund, czasami ciągnie się do 30 sekund, a jak się uprze to z małymi przerwami męczy mnie przez 5 minut. Dodam, że gdy jestem aktywny fizycznie, cały czas w ruchu (nie koniecznie jakiś sport) to objawy występują bardzo rzadko, raz, dwa razy na godzinę. Natomiast gdy po objedzie sobie siedzę w sofie, albo leżę w łóżku przed spaniem i wypoczywam objawy się pojawiają dużo częściej. Mam nadzieje, że jutro / po jutrze dostanę ten ciśnieniomierz... Co do tego tętna to faktycznie, mierzyłem przed i po spaniu zawsze. Dziś postaram się zmierzyć parę razy w ciągu dnia, niestety jeszcze metodą na palucha...

Dodatkowe skurcze mogą się ujawnić pod wpływem stresu lub przemęczenia, częściej występują w stanie spoczynku niż w ruchu. To są dodatkowe impulsy elektryczne, które wytwarza serce - ma je każdy człowiek, ale zdrowi ich raczej nie czują. Jest to rodzaj arytmii. Tobie nie będzie bardzo potrzebny ciśnieniomierz, raczej zrób sobie holter ekg (całodobowy), tam powinno wyjść coś więcej - no i uda się ustalić pochodzenie tych skurczy, ich ilość - wtedy móżna będzie podjąć leczenie, ale tego nie da się wyleczyć, można je tylko przytłumić lekami.

Witam mam problem od 4 dni mam po kilka razy nie wiem jak mam to nazwac kolatanie jak to bardziej odczuwam jak by przewalilo mi sie serce.dodam ze ma wade serca przetrwaly przewod botalla i zawsze dobrze sie czulam biore leki od kolatania ale on nie pomaga.to jest tak dziwne uczucie i zaraz przelatuje mnie strach.