Gość AnitaS Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Dzień dobry, piszę po angielsku pracę licencjacką dotyczącą skrótów w kardiologicznych raportach i niestety nie mogę znaleźć rozwinięcia kilku z nich. Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś znałby ich rozwinięcia po polsku, lub przynajmniej czego mniej więcej dotyczą: PAC, ST, T, PHT, TACC, LVD, IVD, PMK, LVI, OMG, PLB, GDA Z góry bardzo dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość obserwator Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 PAC - premature atrial contraction, premature auricular contraction ST- sinus tach T - czyli odcinek elektrokardiogramu ( fala z ang wave) PHT- Phenytoin ( lek przeciwarytmiczny i przeciwdrgawkowy) TACC- Transforming acidic coiled coil Reszty nie chce mi się szukać, brak mi czasu, ale naprawdę w internecie spokojnie możesz wszystko to znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 I głupości piszesz .....PHT -pressure half-time . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Obserwator Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Głupości to jakiś kolokwializm? Nie znam takiego słowa, dlatego musisz mi wybaczyć. Ten skrót w medycynie, czy szeroko pojmowanej kardiologii wystepuje pod jak się okazuje dwoma znaczeniami. (Być może jest ich nawet więcej. Domyślam się, że rozwinięcie podane przez Ciebie stosuje sie w przypadku diagnostyki. Natomiast to znalezione przeze mnie w opisach zastosowanej profilaktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość obserwator Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 LVD- Left ventricular diverticulum IVD- Ischemic vascular disease PCM- Pacemaker (rozrusznik) LVI -left ventricular impedance PLB- posterior lateral branch ( najprawdopodobniej koronografia) OMG- to może być oznaczenie zwizane z zabiegiem koronografii (OM może oznaczać =obtuse marginal) Jednak tego nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość AnitaS Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Serdecznie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Tak to kolokwializm .Wybaczam ci . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 PLB- posterior lateral branch -gałęzie naczyniowe boczne Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość emenems Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Temat stary ale nigdzie nie mogę się doszukać odpowiedzi na moje pytanie. Czy ktoś wie co oznaczają następujące skróty? FOP, IT, IP, LPS, VSD, PDA Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi