Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ćwiczenia po udarze mózgu a sprawność ręki i nogi

Gość zuroo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Moja babcia miala rok temu zawał z lekkim udarem.Chciałbym sie dowiedzieć jakie cwiczenia może wykonywać we własnym zakresie w domu chodzi głownie o sprawność prawej reki i nogi.Myślalem nad taka *gniotką* z talkiem dla ćwiczeń(ćwiczenia tego typu). Byłbym wdzieczny za wszelkie propozycje i porady.

Bardzo mnie dziwi,że dopiero ROK po udarze się nad tym zastanawiasz.Rehabilitacje po udarze należy rozpocząć jak najszybciej,po ustabilizowaniu sie stanu pacjenta.W tym celu zwróć się do doświadczonego mgra fizjoterapii zajmującego się usprawnianiem po udarze,kilka razy pokaże babci ćwiczenia i należy dopilnować systematycznego ich wykonywania.Na efekty trzeba nieraz długo czekać i być wytrwałym ,zwłaszcza po tak długim czasie.

Po udarze nie mają znaczenia ćwiczenia typu:zgięcie-wyprost,zgięcie-wyprost.Wskazane są ruchy imitujące wykonywanie określonych czynności przydatnych w życiu codziennym.Np.Chwytanie i przestawianie garnuszka,podnoszenie do ust,chwytanie grzebienia,czesanie,picie trzymając kubek w chorej ręce[kubek plastikowy],przekręcanie klucza w zamku w kółko w obie strony.Chodzenie: najpierw w przód zdrową nogę,a chorą dostawić.Obracanie się na stojąco.Jak nie umie jeszcze chodzić,to ćwiczyć najpierw z balkonikiem,ale nie za długo,bo jak się przyzwyczai,to ciężko po dłuższym czasie nauczyć się chodzić.Aby się nie przewróciła można na podwórku zainstalować takie dwa drążki poziome ,aby chodziła pomiędzy nimi ,trzymając się ich[na odpowiedniej wysokości dostosowanej do wzrostu.]Jednym słowem ćwiczenia maja być odwzorowaniem czynności,które ma opanować,aby posiąść większą niezależność.Pozdr.

Nie wiem w jakim stopniu ma rękę niesprawną.Jeśli całkiem nią nic nie działa,to pierwszym ważnym ćwiczeniem jest dotykanie opuszkiem kciuka kolejno opuszków pozostałych palców u tej samej ręki.Jednocześnie należy cały czas PATRZEĆ !!! na to,co się robi.Łaczy się wtedy wzrok i dotyk.Jeśli samodzielnie na razie tego nie umie,to zdrową ręką niech chwyta po kolei każdy palec chorej ręki i dotyka nim po kolei do opuszka kciuka.Powtarzać kilkadziesiąt razy dziennie do znudzenia.

444 nie zgodze się tobą ze nie mają znaczenia ćwiczenia typu zgięcie -wyprost ...sama ćiwczę tak z pacjentami po udarach i są rewelacyjne efekty .Tu tym bardziej gdzie minoł rok po udarze i być moze są przykurcze a przy nich nie rozruszasz inaczej kończyny jak tyko biernym zginaniem i prostowaniem .

źle się wyraziłam.Miałam na myśli to,że użyteczność tych ćwiczeń przy nauce wykonywania potrzebnych ruchów i czynności jest mała.A w sumie chodzi o to ,by pacjent opanował takie ruchy,które pomogą mu w wykonywaniu określonych czynności. Jeżeli zaś chodzi o przykurcze,to oczywiście taki rozruch wskazany.Nie wiemy nic o tej pacjentce jak to z nią faktycznie jest.I od jakich w tym momencie ćwiczeń powinna zacząć. Dlatego fizjoterapeuta powinien opracować dla niej strategie.Pokazać ćwiczenia,a rodzina powinna je zanotować i codziennie z nią ćwiczyć.Oczywiście nie tracąc cierpliwości,gdy nie ma szybkich rezultatów.

Zgadzam sie z 444 i z ania, wydaje mi sie, że wszystkie ruchy imitujace codzienne czynności są ważne. Znajoma mi osoba po udarze miała własnie takie ćwiczenia jak: podnoszenie butelki, ściskanie gniotka ale miękkiego, trzymanie kubka, chowanie ręki do kieszeni i wyciąganie, dużo dały także ćwiczenia malowania, wiesz pędzel, sztaluga, kartka i osoba ta rysowała obrazy, najpierw był to jakieś bohomazy a z czasem coraz lepiej. Najlepiej skonsultować się z jakimś rehabilitantem

Dzieki za odpowiedzi ale chyba zle mnie zrozumieliscie.Babcia funkcjonuje normalnie chodzi,uzywa tej *słabszej reki*(picie z kubka,czesanie)(byl to lekki udar).Chodzi o to ze np jesli kladzie sie do lóżka lewa noge podnosi normalnie natomiast prawa musi sobie pomoc reka i chodzi wlasnie o cwiczenia ktore pomaga wzmocnic ta noge oraz reke.

Gość Ludmila

Niezależnie od rozległości udaru potrzebna jest rehabilitacja, ponieważ bez niej nie wróci sprawność. Mój mąż niestety przeszedł rozległy wylew, po którym nie mógł chodzić. Zdecydowaliśmy się na wykupienie turnusu rehabilitacyjnego w Centrum Rehabilitacyjnym Norman w Koszalinie, które jest wynalazcą i właścicielem patentu na urządzenie rehabilitacyjne o nazwie *pająk*. Po turnusie, który trwał 4 tygodnie mój mąż zaczął się samodzielnie poruszać, gdzie jeszcze bezpośrednio po wylewie lekarze stwierdzili, że powrót do częściowej sprawności będzie wymagał dużego nakładu pracy i czasu, z podkreśleniem na czas. Terapia z wykorzystaniem pająka świetnie sprawdza się również u osób (nie tylko dzieci) z porażeniem mózgowym przynosząc widoczne efekty w bardzo krótkim czasie, czego sami byliśmy świadkami. Dzieci, które miały ogromny problem z wykonywaniem codziennych czynności jakimi są poruszanie się czy chwytanie, w krótkim czasie zaczęły wykonywać je same. Do tego dochodzi świetna rodzinna atmosfera, wykwalifikowani rehabilitanci i empatia jaką pacjenci są obdarowywani.

Jeżeli szukacie Państwo ćwiczeń do samodzielnego wykonywania w domu, to polecam bezpłatny serwis: www.cwiczeniarehabilitacyjne.pl W ramach tej samej akcji (www.akcjapower.pl) powstał też serwis: www.graktywnosc.pl Tam można znaleźć gry komputerowe do rehabilitacji (np. sterowane kamerą internetową). Tak jak już wspomniał ktoś wcześniej, bardzo ważne są systematyczne, codzienne ćwiczenia i można zdziałać cuda! Pozdrawiam, Ewa

Ludilla zabrzmialo to troche jak jakas naciagana reklama hihi ale jak obejrzalam filmik ktory wrzucil 33mundek to opadla mi szczena! Troche o nich poczytalam i jest to jedno z najlepszych centow w polsce leczacych udary! A jak zobaczylam drugi filmik to sie poryczalam :P https://www.youtube.com/watch?v=fPpN34WqVvM

Gość Elzbieta Kalinska

Zachecam goraco osoby ktore zostaly dotkniete udarem na rehabilitacje do Koszalina osrodka reh.medycznego Norman. Spokojne polozenie instytucji, profesjonalni terapeuci, dobrze urzadzone sale cwiczen pomagaja w powracaniu do zdrowia pacjentow. Moja mama przyjechala do osrodka po 6 tygodniach dotkniecia jej udarem. Jej ciezki psychiczny i fizyczny stan nie ulatwial jej by mogla uwierzyc ze jeszcze moze zyc podobnie jak bylo przed choroba. Mama nie mogla sama sie poruszac i nie widziala celu zycia. Miesiac rehabilitacji w osrodku Norman w Koszalinie zmienil jej zycie i spojrzenie na przyszlosc. Intensywne cwiczenia kazdego dnia daly swoj resultat; dzis porusza sie sama albo z pomoca balkonika, ktory daje jej bezpieczenstwo. Mysl ze nie jest uzalezniona od innych daje jej wiecej optymizmu na przyszlosc. Dzis usmiecha sie czesciej! Wazne jest to ze uwierzyla ze tez i ona pomimo wieku(76 lat) moze pokonac trudnosci z pomoca wspanialych rehabilitantow, ktorzy dali jej wiare od samego poczatku pobytu. Pochwaly z ich ust dawaly jeszcze wieksza chec walki w cwiczeniach ktore dawaly owoce kazdego mijajacego dnia. Dzis mama jest wdzieczna nam dzieciom ze znalezlismy rozwiazanie i ze mogla przebywac miesiac w Koszalinie. Mysle ze to miejsce zostanie jej dlugo w pamieci a zdjecia odswieza wspomnienia z pobytu. W przypadku pytań odnośnie terapii można się ze mna kontaktować elisabeth_bodytherapy@hotmail.com - Corka Elzbieta Kalinska

O Normanie jako o ośrodku który specjalizuje się w udarach piszą wszędzie. Normalnie wziąłbym to za jakąś podpuche, ale efekty na filmach mówią same za siebie. Poczytałem też troszeczkę o nim i ten ośrodek jest znany nie tylko w Polsce, ale i przyjeżdżają do niego pacjenci z całego świata. Szkoda tylko że ceny takie zaporowe :/ ale z drugiej strony lepiej zapłacić raz większą kwotę niż 5 razy po 3 tys., stracić więcej czasu i dodatkowo mieć mniejsze efekty. Z resztą...jeżeli chcesz oszczędzać na swoim zdrowiu to nie oczekuj nie wiadomo jakich efektów.

Bardzo ważne jest rehabilitacja od zaraz , jeśli problem z mowa to logopeda + psycholog . Mój mąż miał lekki udar po 5 tygodniach ćwiczeń wróciło w 95% do normy. ćwiczenia codziennie mimo poprawy nadal jeździł do logopedy, Pani psycholog w szpitalu świetna ja tez chodziłam do niej na rozmowy . Więc nie omijać nikogo . Życzę wszystkim zdrowia.

W dniu 2.04.2019 o 10:52, Gość sówka napisał:

Przesyłam link do intensywnego programu rehabilitacji ręki po udarze mózgu. Może kogoś zainteresuje: https://normanrehabilitation.com/rehabilitacja-reki-po-udarze/

Pani Sówka - Sawicka? - :) Pamiętam Panią - tu Janka. Tak mi się wydaje, że byliśmy w tym samym czasie na rehabilitacji :) Jak postępy z ręką? Również polecam z całego serca ośrodek Norman. Wspaniali rehabilitanci, intensywna rehabilitacja i atmosfera nie do podrobienia.