Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam małe ciągle nurtujące mnie pytamko jakieś pół roku temu wykryto u mnie nadciśnienie niewiele ponad 140/90podjołem diete i zażywałem betaloc zok 50 nie wiele pomagał od dwóch miesięcy biore nebilet 5mg i valsacor 80mg obecnie moje ciśnienie średnio wynosi 125/78 ale czesto też jest niższe tak 115/60 może mam za silne leki??? odnośnie tego pulsu w sumie jest tak że jest różny niezależnie czy siedze czy ide czsem w spoczynku mam 75-80 a czasem 53-60 to normalne czy mam się wybrac do lekarza??????? dodam mam 27 lat

A ja Ci zazdroszczę tego pulsu ciśnienie masz ok a puls 50-60 to jest ideał :) W ogóle dziwię się, że od razu Ci wcisnęli Betaloc w tym wieku przy ciśnieniu 140/90, no ale teraz trudno jak się zacznie z blokreami to klamka zapadła trzeba brać pewnie już do końca życia a i odstawiać nie można gwałtownie bo grozi zawałem... Jak się boisz to przy następnej wizycie powiedz lekarzowi o swoich obawach myślę że Cie uspokoi. Leki które bierzesz mają właśnei takie działanie, tj. mają uspokajać serce i zmniejszać ciśnienie krwi, więc znaczy, że działają

Zgadzam sie, puls 50-60 to wcale nie ideał. To zależy jaki masz puls wyjściowy, ja jak przed lekami miałam 90-100, tak po lekach mam 70-80, jak leże to mam tak 65-75, czasem zdarza mi się 58, ale to jak długo leże. Więc jeśli przed wprowadzeniem leków miałeś puls 70-80 no to po lekach może być taki spadek nie mniej jednak powiedz o tym lekarzowi koniecznie, i chyba dobrze byłoby zrobić przynajmniej raz holter żeby zobaczyć jak się ten puls ma podczas snu. najlepiej skonsultuj to z lekarzem

Kilku lekarzy stwierdziło u mnie nerwice najpierw mnie to zdziwiło mam takie okresy po tydzień albo dwa raz jest dobrze obojętnie jakie mam ciśnienie a raz jest źle ciągle boje się że coś mi się stanie że nie ma sensu nic robić nic planować i nic mi nie sprawia radości ciągle jestem zmęczony i śpiący a kiedy jest dobrze obojętnie co bym robił potrafie czerpać przyjemność radość czy taka właśnie jest nerwica czy to może jakaś inna choroba psychiczna

Jak by tego było mało to mi puls wzrasta jeszcze po obfitym posiłku, i podczas upałów - to jest moja zmora. o ile z posiłkami nie ma takiego problemu bo mogę po prostu unikać obfitych posiłków o tyle z upałem jest klops. Teraz ten weekend jest u mnie cieplej i mimo tego, ze jestem na betalocu 50 to serce w spoczynku wali 90-105, w taki dzień najchętniej bym leżała bo każdy niewielki wysiłek powoduje puls 130-140. I niby pogoda ładna, nad wode mozna wyskoczyć czy coś a tu taka wegetacja. W zeszłym roku podczas upału dostałam częstoskurczu i skończyło sie pogotowiem. Czy wasze serca też tak reagują na pogodę? bo mi się to dziwne wydaje żeby aż taki puls mimo leków.

Gość obserwator

Mam praktycznie tak samo jak Ty. Moje serce jest wrecz uczulone na Słońce. Czuje nieopisaną ulgę wchodząc w zacienione miejsce. Kardiolog twierdzi że reakcja przyspieszenia pulsu jest związana z rozszerzalnoscia cieplna naczyn krwionosnych, i w efekcie spadkiem cisnienia. Jestem gotow sie z tym zgodzic, dlatego że jest zgodne z prawami fizyki. Dodatkowo jesli jestes wysoka serce ma dodatkowe obciazenie. Bywaja dni, kiedy podczas zwyklego marszu w Słońcu serce zaczyna bic ponad 100 bpm. W takich chwilach odczuwam nagla potrzebe zaczerpniecia wody i zejscia w obszar zacieniony. Najczesciej takie problemy wystepuja rano. Gdybym zaczal to lekcewazyc to aktywacja czestoskurczu murowana. Przy pulsie powyzej 120 bardzo ciezko skupic sie na tzw blahostkach i zachowac spokoj.

Gość joaska1

Koza......, zacznij uzywac magnez,ja tez mialam takie jazdy z sercem,czasami nawet jakby przestawalo na chwile bic,ktos zasugerowal ze to moze byc niesdostateczna ilosc magnezu w organizmie i o dziwo po pierwszej dawce ustapilo. Nawet sie nie spodziewalam i podchodzilam do tego sceptycznie a tu taka zmiana na lepsze no i ulga.