Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość brn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zapalenie zęba i potworne bóle. Przyjmuje duże ilości środków przeciwbólowych od 4.05 do 7.05 przyjmowałem paracetamol wraz z ibuprofenem w dawkach 2000mg paracetamol i 800mg ibuprofen na dobę. Od 08.05 do 10.05 przyjmowałem paracetamol w dawkach 2000mg. W dniu 11.05 przyjałem 600 mg ibuprofenu i 100mg ketoprofenu, 12.05 750mg paracetamol 100mg ketoprofen 600 mg ibuprofen, 13.05 1000 mg ibuprofen 2000mg paracetamol. 14.05 1000 mg paracetamol 200mg ibuprofen 500 mg metamizol. Od dnia 12.05 przyjmuje również antybioty Clinamycin-MIP. Od dnia 13.05 po kazdej dawce leków serce bije mi bardzo mocno najbardziej po metamizolu, czasem też są bóle serca. Pytanie - czy powinienem się obawiać, jakie konsekwencje dla serca nosią za sobą takie dawki leków?

Metamizol to nic innego jak Pyralgina .Jesli jestes uczulony na pYralginę to mozesz miec jakieś objawy .Myślę że troszkę dużo tego bierzesz .Spróbój może Solpadeine ,tam działanie paracetamolu jest wzmocnione kodeiną .To samo ma Apap Extra .I nie zmieniaj co 5 minut leków bo watroba chyba padnie po tylu dniach brania takich koktaili .Wiem że ból zęba to okropnośc ale może dentysta coś mocnego a jednocześnie mniej szkodliwego niż te wszystkie mieszanki zaproponuje .Może przecież zlecić leki robione w opłatku .Może Tramal przyniósłby większą i dłuższa ulgę .

O pierwsze robisz sobie krzywdę takim miksem leków zwłaszcza w takiej ilości i w końcu szlak cię trafi, dostaniesz zapaści czy coś w tym stylu po drugie, wiele z tych leków zawiera kodeinę, kofeine i inne podobne - one przyspieszają bicie serca, u osób wrażliwych wystarczy niewielka dawka i serce pika jak opętane a co dopiero w takich dawkach po trzecie być może w ramach reakcji podobnej do uczulenia bądź przedwakowania możesz miec spadki lub wzrosty cisnienia co również może skutkować przyspieszeniem serca po czwarte uszkodzisz sobie żołądek, jelita, wątrobę i nerki po takich ilościach po piąte idź do dentysty i poproś o jeden pancerny lek a nie taki miks, czasem lepiej łykać bardzo silny lek (nawet psychotrop o ile możesz takie brać) niż tyle różnych

Zapomniałam o najważniejszym, wielu tych leków nie możana ze sobą łączyć bo wzrastają działania toksyczne, jedne kumulują ze sobą dawki, inne zmniejszają działanie p/bólowe. Zawsze trzeba sie decydować na coś, i to najlepiej to co zapisze lekarz lub doradzi ktoś w aptece a nie samemu sobie brać raz jedno raz drugie, Dzisiaj to jutro tamto... Lek potrafi sie utrzymywać kilka dni w organiźmie zanim sie go wydali i biorąc inny robisz sobie krzywdę.

Przedawkowania leków i ich innych objawów tj. np tachykardia w przypadku ibuprofenu, nudności i wymioty w przypadku paracetamolu jak i innych objawów przedawkowania tych substancji nie było wygląda to mniej więcej tak: zażywam 1 tabletkę apapu puls z 65-70 skacze do 80-90, ciśnienie w normie ale serce bardzo mocno bije nie jest to może jakiś szczyt mocy ale jednak jest to odczuwalne. Ps. moja waga może być tu kluczowa waże 120-125 kg a mój wiek to 22 lata. Ps2. Na szczęście bóle ustały :)

Pytanie którego zapomniałem zamieścić Czy powinienem się obawiać? Czy po takim maratonie powinienem udać się do kardiologa? Problem niewielki w porównaniu z innym problemami tutaj omawianymi ale ktoś może tak jak ja mieć z tym problem i tutaj znajdzie odpowiedz bo za chiny ludowe komunistyczne nigdzie o tym nie ma:)

Ktoś jeszcze pisał, że wiele z tych proszków ma kodeine kofeine np apap extra - nie zażywam tych preparatów tak zwanych złożonych czysty paracetamol i ibuprofen czyli apap i ibuprom/ibum dziś ostatni proszek o 9:30 jeżeli jutro będzie mnie coś bolało myślę o zastąpieniu tych substancji naproksenem (preparat-naproxen). Macie jakieś informacje jak to może na mnie wpłynąć przy takim maratonie?

Idź do dentysty z tym a nie eksperymentujesz, to jest bardzo niepoważne z twojej strony, od biedy idź do lekarza rodzinnego i powiedz co kidy i jakich ilościach wszystkei elki typu iboprofen, ketoprofen czy inne powoduja walenie serca mocne czy szybkie. Zależy od organizmu, ja np mogę łykać ibunrom max po 10 tbl na dobe i nic mi nie jest, serce nie szaleje bardziej ale to rzadko tyle łykam (skrajne przypadki) ale nigdy nie mieszam z innymi lekami, zawsze pytam lekarza co i ile ostatecznie mogę aby sobie krzywdy nie zrobić twoja decyzja co zrobisz, jesteś pełnoletnią osobą i teoretycznie wiesz co robisz, jak widać nie czytasz ulotek dokładnie i nie patrzysz czego z czym nie wolno łączyć lub co jest z tej samej grupy leków i mieszając powodujesz zwiększenie dawki. Jedni na przedwakowanie reagują żołądkiem, inni gorączką, wymiotami, szalejącym sercem od mocnego po szybkie a nawet bardzo wolne bicie, problemy z ciśnieniem, lub wątrobą, nerkami, aż do zapaści lub nie widać objawów przedwakowania ale w dłuży okresie są zmiany w wątrobie czy nerkach albo we kwri. U jednego wystąpi jeden z tych objawów lub kilka albo tylko nic, bo zależy od organizmu, ale trzeba być niepoważnym aby mieszać tego typu leki ze sobą, to jest nieospowiedzialne. Czy kiedys własnemu dziecku też zaserwujesz taki miks zamiast iść do lekarza po coś konkretnego? Zyczę zdrowia

Ty się nie martw sercem skoro nie siadło tylko martw się uszkodzeniem wątrony czy nerek bo im na pewno to zaszkodziło i za kilka lat sie zemsci zwłaszcza gdy dalej będziesz tak postępować. Możesz mieć też różnego rodzaju anemie itd

Wiem, że wątek nieaktualny, ale może ktoś będzie szukał podobnej podpowiedzi. Katowanie się przy mocnych bólach zębów prawie hurtowymi ilościami leków przeciwbólowych nie ma większego sensu i skutku na dłuższą metę. Paracetamol (np. Apap) oszuka na chwilę receptory mózgu ale nie ma działania przeciwzapalnego, a więc nie zmniejszy przyczyny bólu. Ibuprofen (Ibum itp.) ma działanie przeciwzapalne, ale przy zbyt słabe by zwlaczyć na dłużej niż chwilę stan zapalny przy mocnym bólu zęba. Najlepiej udać się do dentysty, a jeśli nie ma takiej możliwości to do dyżurującego lekarza i poprosić o antybiotyk. Jednym z bardziej skutecznych na stany zapalne zębów jest Dalacin C, pod warunkiem braku uczulenia na ten lek.