Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Niss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałabym prosić o próbę zinterpretowania wyników badania usg serca. Z góry dziękuje za pomoc. Prawa komora- 21 mm Lewa komora- 40 mm Przegroda międzykomorowa- 6 mm Tylna ściana KL- 5 mm Pień płucny- 15 mm LVEF - 77% Lewy przedsionek 23 mm Pierścień aortalny - 20 mm Niedomykalność zastawki dwudzielnej- śladowa

Gość Lukasz1991

Witam byłem na usg serca w medicusie i otzymałem następujące wyniki : Ao- 22mm pierścień, 28mm opuszka, łuk 21mm, zastawka aortalna trójpłatkowa funkcja prawidłowa. LAD- 26mm, zastawka mitralna morfologicznie prawidłowa- niedomykalność Mi-ślad. LVID-50/33mm, IVS-9/15mm, LVPW-10/16mm, sc. przednia w 2/3 przypodstawie wydaje się hipokinetyczna ef 63. RVD- 21mm, zastawka t. płucnej fizj., zastawka trójdzielna neid.+/++- RVSP ok.24mmHg. Wiotka przegroda międzyprzedsionkowa wydaje się ciągła. osierdzie b.z. Pani wykonująca usg powiedziała że wydaje jej się że jeden z mięśni się słabiej kurczy co w moim wieku (22lata) jest poważnym problem, kazała zrobić badanie krwi i odwiedzić kardiologa . lekarzem nie jestem ale wydaje mi się że chodzi tu o wynik EF jaki jest 63% a to wcale nie najgorszy wynik ale mogę się mylić ? są tu osoby które mogą mnie nakierować o co chodzi ? najbliższy termin wizyty u kardiologa mam na 24 luty więc kawał czasu a od usg cały czas myślę o moim zdrowiu.

Panie Łukaszu, warto wiedzieć, z jakiego powodu miał Pan robione echo serca. Czy ma Pan jakieś niepokojące objawy? EF 63% jest wartością prawidłową. Do wyjaśnienia jest hipokinetyczna ściana przednia w 2/3 przy podstawie. Trzeba zrobić EKG. Poza tym są śladowe lub niewielkie nieprawidłowości zastawek: mitralnej i trójdzielnej, prawdopodobnie bez większego znaczenia. Koniec lutego to już niedługo. Lepiej myśleć o innych ciekawszych sprawach. Natomiast swoje wątpliwości dotyczące wartości podanych w opisie echokardiografii wyjaśni Pan na wizycie u kardiologa..

Gość Lukasz1991

Echo serca robiłem z tego powodu iż ostatnimi czasy zacząłem się bardzo szybko męczyć podczas wysiłku fizycznego, i miewałem przy tym bardzo ciężki oddech, jeszcze trzy miesiące temu biegałem po 5-10 kilometrów, chodziłem na siłownie 3 razy w tygodniu i o jakiekolwiek zadyszce nie było mowy, teraz przy wchodzeniu po schodach na 1 piętro odczuwam zmęczenię i mam ciężki oddech, z początku stawiałem na stany lękowe bo kilka lat temu miewałem. Dodam jeszcze iż przy tym wysiłku nie odczuwam bólu w klatce piersiowej lecz boli mnie lewa ręka(chodź to może być spowodowane kontuzją której doznałem na siłowni) i robi mi się nie dobrze zbiera mi się na wymioty i ciągle odbija mi się powietrzem. przez ostatnie 3 dni ciśnienie krwi było w porządku ale puls wacha się od 95 do 105, ale tu też winę zwalam na lęki ;) pozdrawiam ;)