Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Andrzej84

Witam. Mam do was bardzo istotne pytanie. Jak pamiętam od małego nie chodziłem do lekarza ,zawsze byłem okazem zdrowia ,ruszam się , biegam ,gram w różne sporty drużynowe też od małego. Ale mam taki problem ,że skacze mi ciśnienie w różnych dziwnych i ważnych sytuacjach. Jestem w gdzieś w urzędzie czy ostatnio u lekacza czy na jakimś ważnym egzaminie czuję że skacze mi ciśnienie bo robi mi się troszkę gorąco na policzkach ,zaczynają mi się pocić ręce ,chce mi się sikać serce mi bije szybciej , ale co jest najgorsze ,że czuję się bardzo dobrze nie mam żadnych bóli głowy i innych skutków ubocznych. Ostatnio przed egzaminem z WF-u , czułem się troszkę poddenerwowany ale normalnie. Lekarz mi zmierzył ciśnienie a tu 180/110 ,myślałem ,że go wyśmieję . A on cały spanikowany już chciał wysyłać mnie do szpitala . Nic nie dały tłumaczenia ,że mam tak od małego i że jest to na tle nerwowym i że ten śmieszny egzamin zaliczyłbym z paluszkie w nosie , bo na codzień z kolegami nie taki wysiłek jest jak gramy w piłkę , tenisa czy w koszykówkę. Nie dopuścił mnie przez to do egzaminu z WF-u. PROSZĘ O POMOC , CO MAM ROBIĆ ,bo nie chcę wylecieć z pracy przez to ,że jestem znerwicowany.

Iidz do lekarza 1 kontaktu i mu opowiedz o tym tylko nie wmawiaj mu że to na pewno nerwy bo cię oleje i nie zleci badań .Zrób badania krwi i mierz sobie ciśnienie codziennie rano i np.wieczorem -jesli nie masz aparatu to pewnie babcia albo ciocia któraś ma to jej ukradnij :)zapisuj wyniki i pokaż lekarzowi .Być może jest to na tle nerwowym tak jak podejrzewasz a może zaczyna się nadcisnienie albo masz braki mg lub k w organizmie .Albo jeszcze co innego .Nikt tu na forum nie powie ci tego na 100 procent z wiadomych względów .

Gość Andrzej84

Ja myślę ,że to nerwowe , bo już mam bzika z mierzeniem ciśnienia w domu. Przez długi okres mierzyłem sobie ciśnienie chyba z 20 razy w domu i było bardzo dobre. Rano mam ciśnienie rzędu 100/110 na 60/70. Jak się kładę spać i czuję sze jestem wyluzowany to też mam do 120 na 80. W czsie dnia mam różnie 130/140 na 80/90. Ale średnia z całego dnia nie przekracza 140 na 90. Jakieś tam ziołowe leki nie zadziałały ,bo brałem je przed egzaminem. Też poszły w ruch tabletki na nadciśnienie i też nic . Dlatego myślę ,że jest to na tle nerwowym ,bo przy normalnym nadciśnieniu chyba musiało by spaść.