Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku poziomu cholesterolu

Gość Sistercja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sistercja

Dzień dobry! Proszę o analizę wyników badania cholesterolu (kobieta 60+, pół roku po operacji mastektomii, brak nawrotów; poza tym nigdy nie chorowała): glukoza: 94 (60-110) cholesterol: 201 (120-200) HDL: 51 (30-70) LDL: 137 (66-130) 3-glicerydy: 66 (36-165) W nawiasach zapisałam normy, jakie były podane przy wynikach. Nadmienię, że poprzednie badanie cholesterolu pokazało poziom: 273, ale też było ono przeprowadzone dokładnie (zjedzony cukierek w nocy albo coś tym stylu); tym razem mama przygotowała się dokładnie: ostatni posiłek (z tab.na cholesterol) zjadła 14h przed badaniem Lekarka od razu przepisała tabletki na cholesterol (mama bierze je od 1-2 miesięcy), ale zastanawiamy się czy one rzeczywiście są potrzebne? Będę Wam niezmiernie wdzięczna za pomoc...

Zaznaczam,że to jest tylko moje prywatne zdanie.Cholesterol 200-300 mozna obnizyć stosując odpowiednie odżywianie,codzin=enna porcję ruchu oraz unikanie alkoholu,niepalenie,likwidacje nadwagi.Codziennie jeść do 2 łyżevczek otrąb owsianych,2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego ,kilka orzechów włoskich,pestki ze słonecznika,dyni - czyli tłuszcze roslinne.Godzinę ćwiczeń[szybki marsz,gimnastyka,pływanie,rower treningowy czy w terenie].Jeśli nadwaga,to schudnąć.Znam przypadek obniżenia chol. o50 z ok. 280 na 230 w ciągu ok. miesiąca przy zastosowaniu się do diety,ćwiczeń i używanie ziołowego cynarexu.Zresztą na ulotkach leków na cholesterol jest napisane,że uzywa się je wówczas,gdy naturalne sposoby nie przynoszą rezultau.Np. HDL bardzo poprawia się od codziennego ruchu- mój wujek z 26 podwyższył sobie HDL na 52 w ciągu ok. 3 miesięcy.jeździł do pracy rowerem i całe lato kilka razy w tyg. pływał.Do dziś chodzi cały rok na basen i ma HDL-45-50.PO prostu zaniedbał sie ruchowo,po kontuzji,gdzie był chwilowo unieruchomiony i przytył.Jak wrócił do normy,to żyje do dziś bez leków.Jak się człowiek wkręci w leki na nadciśnienie i cholesterol,to uwiązany do końca zycia.Miał 160 na 100 i tez lekarz po jednorazowym zmierzeniu ciśnienia od razu walnął leki.Ale jak schudł ,zmienił odzywianie i pływał,to do dziś ma dobre ciśnienie.Proszę przecztytać artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy.**Autor:S.Gromadzki.Znalazlam go kiedyś szukając czegoś o obniżaniu cholesterolu w sposób naturalny,Tam sa wskazówki czego nie należy jeść-np. ważne-nie należy jeść potraw zawierających w swoim składzie jednocześnie mleka ,jaj i cukru-bo one podwyzszają bardzo cholesterol[ciastka,ciasta,naleśniki,lody itp].B. ważne dieteyczne informacje tam znajdziesz.Warto poczytać ,by odpowiednio się odżywiać.

Gość Sistercja

Dla czytających ten post: Lekarka po wizycie stwierdziła, że tabletki nadzwyczaj dobrze zadziałały. Jeszcze przez 2 miesiące będzie brała tabletki, potem badania - i najprawdopodobniej koniec! :) sama dieta nie wystarczy, by zbić zły cholesterol, ale bardziej świadoma dieta i ćwiczenia są na pewno pomocne. powodzenia wszystkim walczącym z chorobami!

Dzień dobry, mój lipidogram: cholesterol całkowity 180 mg/dl cholesterol HDL 52,4 mg/dl cholesterol LDL 96,7 mg/dl natomiast pod tym widnieje taki zapis: Wartości referencyjne/docelowe: < 70 mg/dl - u osób z bardzo dużym ryzykiem, po zawale i udarze mózgu; >= 10% wg skali SCORE < 100 mg/dl - u osób z dużym ryzykiem, w tym ryzykiem 5-10% wg skali SCORE < 115 mg/dl - u osób z umiarkowanym lub małym ryzykiem, ryzyko, 5% wg skali SCORE. Proszę o wyjaśnienie czy ten zapis dotyczy parametrów LDL. Jestem laikiem, ale zawsze mówi się, że LDL czyli *zły cholesterol powinien być jak najniższy, a moim zdaniem z tego zapisu wynika, że jeżeli jest on niski poniżej 70 mg/dl to jest bardzo duże ryzyko. Nie wiem czy mój tok rozumowania jest poprawny. Proszę o wyjaśnienie tego zapisu. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Alicja777

Gość JANUSZDG

ALICJA777, A z czego wnosisz, że jak jest poniżej 70 mg/dl to jest bardzo duże ryzyko? Przecież napisano wyraźnie, że wartości referencyjne/docelowe to < 70 mg/dl - u osób z bardzo dużym ryzykiem, po zawale i udarze mózgu; tzn. że osoby z bardzo dużym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w tym osoby po zawale serca i udarze mózgu powinny dążyć do tego, by cholesterol (LDL) starać się utrzymywać poniżej 70 mg/dl. Pozdrawiam