Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Cechy krążenia hiperkinetycznego a bóle i zawroty głowy

Gość Anna 32

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anna 32

Witam serdecznie.Mam silne bóle głowy i zawroty głowy,które ostatnio się nasiliły.Miałam wykonane TK-głowy z kontrastem badanie wyszło okej.Ponieważ mam chory kręgosłup szyjny lekarz zlecił wykonanie USG-tętnic szyjnych.Wynik jest następujący: Sciany tętnic szyjnych gładkie.Spektrum i parametry przepływu w tętnicach wewnętrznych w granicach normy.Przepływ dogłowowy w prawej tętnicy zachowany.Lewej tętnic nie uwidoczniono.Miałam skierowanie na Angio-Tk tętnic szyjnych żeby zobaczyć co się dzieje z lewą tętnicą.Badanie nie zostało wykonane ponieważ po TK-głowy gdzie pierwszy raz miałam podany środek kontrastowy dostałam uczulenia na środki kontrastowe stosowane w TK.Lekarz zlecił powtórzenie USG-tętnic szyjnych badanie wykonane zostało po siedmiu miesiącach od pierwszego badania.Mój wynik:Sciany tętnic szyjnych gładkie.Przepływ w tętnicach szyjnych wewnętrznych bez cech redukcji.Tętnic kręgowych nie uwidoczniono.Cechy krążenia hiperkinetycznego.Badanie wykonywał ten sam lekarz co pierwsze badanie,ten sam aparat.Pani doktór spytała czy mam nadyczyność tarczycy lub chorobę serca.Robiłam dwa razy TSH - badanie wyszło w porządku.Miałam robione EKG-badanie w porządku.To co jest grane?Dlaczego jak robiłam pierwsze badanie USG nie ma nic o krążeniu hiperkinetycznym?Co mam robić czekać aż podnę.Może wy mi coś doradzicie co mam robić dalej.Czekam na odpowiedź.Pozdrawiam

Gość Anna 32

Witam Dziękuję zan zainteresowanie moim problemem.Jak robiłam badania pierwsze i drugie byłam spokojna,na luzie.Co do badań echo sreca i holtera muszę poczekać do 5 grudnia wtedy idę do kardiologa takie są terminy.A tak żyję z wielką niewiadomą.Czasami myślę że lekarze nas wogóle nie słuchają mówiłam lekarce że tak od półroku łapie zadyszkę jak wchodzę np po schodach tak od pierwszego piętra.A jestem wieku 45 lat nadwagę mam 3 kilogramy.Mogła mi napisać na skierowaniu do kardiologa Pilne wedy wizyta jest ciągu tygodnia a tak wizyta jest za 8 miesięcy.Tylko jedno mnie zastanawia dlaczego obu tętnic kręgowych nie uwidoczniono.Za pierwszym razem choć prawa spełniała swoją funkcje.Robiłam oba badania w tym samym miejscu z tego co słuszałam ta pani doktór co wykonyała badanie ma opinie że jest bardzo dobra.Oba badania trwały tak gdzieś do 30 minut.Czy jest możliwe że to krążenie hiperkinetyczne powstało w ciągu siedmiu miesięcy?Pozdrawiam

Aby sprawdzić czy z tarczycą jest OK, trzeba zrobić nie tylko TSH,ale również ft3 i ft4 i hormon przytarczyc,ale zapomniałam nazwę.No i USG tarczycy.Wtedy będzie mozna powiedzieć ,że z tarczycą OK.A czy poziom glukozy badałaś i krzywą cukrową?

Znalazłam wyniki glukoza 4,72 norma jest od 3,90 do 5,83 cholesterol 4,55 norma od 3,90 do 5,20 sód 140 norma od 135 do 146 potas 4,20 norma od 3,50 do 5,50 ob 14 norma od 2 do 15.Robiłam badania z krwi wszystkie ,które mogłam.Jedynie mam podwyższone eozynofile 7,20 norma jest od 1,0 do 5,0.Lekarka powiedziała że wszystko jest w porządku nic złego niewidzi w moich wynikach badań.Pozdrawiam

Jeżeli możesz zrób prywatnie echo (ok 100zł) oraz holtera (ok 100zł), wszystko zależy gdzie, można też taniej, lub popros lekarza rodzinnego, być może ma możliwość dać ci takie skierowanie Nie ma co czekać do grudnia bo terminy an badanie też są dość długie