Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku badań UKG

Gość Mortifer

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mortifer

Witam, jestem troszke zaniepokojony ponieważ na skierowaniach do echa i aktualnie na rezonans magnetyczny mam dopisek ,,Pilne*. Oto moje wyniki: RV-2,0 IVS-0.9/1,6 LV -6,5/4,5 LVPW-1,0/1,4 Ao-2,5 LA-3,5 LV EDV-163 ESV-107 LVEF-35% kurczliwość RV-normokineza , Tapse 19mm,LV-hypokineza MV-wydłużony PPM z cechami zwyrodnienia śluzakowatego,rozkurczowe przymknięcie PPM AV-dwupłatkowa z brzeznym pogrubieniem płatków,niedomykalność PHT 340ms.Pierścień 2,3cm TV-prawidłowa morfologia,śladowa niedomykalność RVSP 30mm Hg z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedzi.

Ja dziś w Zabrzu dowiedziałam sie, że moja frakcja wynosi 52% (badanie wykonywane było na początku marca). Skąd ta frakcja? zawsze miałam powyżej 65%, ostatnio dość słabo sie czuje czy to możliwe żeby było mi słabo przy takiej frakcji? i jakie są w końcu normy? na jednych portalach piszą że 50-75 a na innych że powyżej 65%. Wizyta u kardio na grudzień, matko co za kolejki.

Gość obserwator

Zasadniczo poniżej 50% zakłada się słabszą wydolność serca ( tak podają liczne źródła w internecie), natomiast 35% i poniżej to sytuacja w której jest zwiększone ryzyko wystąpienia nagłego zatrzymania krążenia. Frakcja wyrzutowa jak by się mogło wydawać ulega zmianom w zależności od prowadzonego trybu życia, przebytych chorób itp. Podobnie jak ciśnienie krwi, czy masa ciała. Ja miałem robione echo jak się okazuje przez niekompetentnego lekarza który nie policzył frakcji wyrzutowej. Będę musiał powtórzyć badanie żeby sprawdzić ten dosyć istotny parametr.